Editoriale

Concluzie tristă, Supercupistă: Fotbal – mucava, avem nevoie de goal-line, nu de VAR!

15.04.2021 | 22:55
Concluzie trista Supercupista Fotbal  mucava avem nevoie de goalline nu de VAR
ADVERTISEMENT

În mod firesc, duelul pentru Supercupa României trebuie să fie un spectacol de gală. Din nefericire, așa cum suntem obișnuiți, lehamitea care cuprinde fotbalul românesc și-a arătat colții și acum. Am văzut fotbal – mucava, e drept, cu vreo două – trei ocazii, dar timpul prețios ne-a fost ocupat de celebra întrebare a regizorului Corneliu Porumboiu, „a fost sau n-a fost?”. În speță, Vlad a „scos” sau nu mingea dincolo de linia porții? Nu vom ști niciodată, pentru că nu de VAR ducem lipsă, ci de goal–line.

Dincolo de platitudinile desăvârșite cu care ne-a obișnuit federalul Mihai Stoichiță, de genul „va fi un meci pe muche de cuțit, între două echipe bune”, colegul Sorin Dumitrescu a subliniat clar și cuprinzător: „Pentru Gigi Becali, Supercupa României nu a însemnat aproape niciodată o competiţie de luat în seamă, el declarând că eşti bun doar dacă reuşeşti să câştigi titlul. Totuşi, faptul că la mijloc e vorba de CFR Cluj, echipa care i-a năruit visele timp de doi ani, pentru că sezonul trecut ardelenii s-au luptat cu Universitatea Craiova, poate să stârnească un oarecare orgoliu”.

ADVERTISEMENT

Fotbaliștii sunt iubiți, dar întrebarea e dacă știu să și iubească, dincolo de interes. Patronii, mai puțin. Pentru ei contează doar interesul. Nici mai mult, nici mai puțin.

Supercupa, decisă la loteria oboselii, după scene controversate marca goal – line

Am asistat la un meci pe care mulți dintre fotbaliști nu l-ar fi dorit, de obosiți ce erau după atâta muncă titanică, dar care a trebuit „bifat” (ca să respectăm unul dintre ticurile verbale ale comentatorului TV Hossu-Longin). A fost un joc pe care l-a câștigat CFR, la loteria oboselii, după ce am văzut o partidă aproape jalnică, dincolo de câteva ratări spectaculoase.

ADVERTISEMENT

Totuși, dincolo de decernarea unui trofeu și de tribunele goale cu care ne-am obișnuit, la fel de dezolantă este imaginea unor echipe care anunțau, din start, intenția de a se menaja, deși „la bătaie” era pusă Supercupa României.

Indiferent de menajările pentru play-off și de menajamentele cu care ne-am obișnuit în ultima vreme, „grație” Covidului, acest joc trebuia să pună în valoare două trupe în care, teoretic, ar trebui să avem încredere, în vederea noului sezon european.

ADVERTISEMENT

Casele de pariuri au fost și ele extrem de circumspecte în stabilirea cotelor la acest joc. De aceea, au ales soluţia de a acorda şanse absolut egale la victorie celor două combatante, cotă de 2,65 pentru fiecare. Şi varianta în care înscriau ambele echipe avea o cotă de 1,80, iar dacă ar fi jucat multe rezerve, nu era deloc exclusă, a scris FANATIK.RO, în avampremiera partidei. Iată că au avut dreptate…

Conform statisticii, s-a consemnat o egalitate de „nula na nula,  până la executarea loviturilor de la 11 metri. „Nula na nula” am văzut și noi. Ca de altfel și arbitrul Radu Petrescu, cel care a închis transperantele pleoapelor atunci când Radunovic l-a plesnit pe Rondon. Același Radunovic l-a carambolat pe Deac, dar „fluieraș de os, care mult zice duios” se pare că intrase în grevă „fluieristică”.

ADVERTISEMENT

„A fost sau n-a fost?” Aceasta-i întrebarea…

Singurul moment important al acestui meci a fost cel în care Vlad a părut să scoată mingea din spatele liniei porții. Am avut și noi, între colegi, discuții referitoare la „scena” respectivă. Părerile converg către faptul că balonul nu a intrat, cu toată circumferința, în poartă. Dar, vorba aceea, „nu putem fi siguri”. Supercupa a devenit calul de dar, care nu se caută la dinți…

Sunt, însă, și alte aspecte de discutat. Una dintre probleme a fost legată de efectivele de start ale celor două echipe. Indiferent de strategii, există pe această lume, așadar și în fotbal, ideea de „bun simț”. Chestia asta este similară cu un râu. Ori curge, ori e secat. În ciuda părerii că te-ai putea păta intrând în acel râu, prin schimburi minerale nevăzute, el este cel care te purifică și dacă îl cauți. Iar după ce te spală și pe tine, tot el este curat.

COVID-natura ne îmbogățește cultura…

Se pare că CFR a avut, din nou, probleme de efectiv din pricina Coronavirusului și a accidentărilor, iar Edi Iordănescu a întâmpinat dificultăți mari în realizarea primului „11”, din cauza ultimelor cazuri de COVID-19 care au lovit lotul ardelenilor. Am mai scris pe această temă, și nu pricepem nici acum motivul pentru care molima se întinde lasciv în efectivul campioanei, pentru că la orice club profesionist din străinătate situația ar fi fost evitată.

Luis Aurelio a fost testat pozitiv, în dimineața meciului, dar clujenii au alte probleme globale, dincolo de protejarea propriilor jucători, indiferent de faptul că, din punctul de vedere al Coronavirusului, gruparea din Gruia a devenit un focar de infecție. Se pune problema inconștienței sau a penuriei de profesionalism. Cu fotbalul te poți juca, dar cu viața e mai complicat să câștigi la „unșpe metri”.

Goal-line ne-ar dezveli propriile goliciuni

Din toate punctele de vedere, această Supercupă a lăsat un gust mai amar decât ratarea „childish” a lui Costache, din repriza a doua, și decât arbitrajul discutabil (vorba colegului nostru Cornel Dinu), marca Radu Petrescu. Nu avem nevoie de VAR ca să ne demonstreze inutilitățile, ci de goal – line ca să ne indice propriile goliciuni. La acest nivel, am văzut fotbal pe sponci, pase date aiurea de fotbaliști care costă milioane și frustrări. Oboseli. Lehamite. Fotbal de mucava, de carton blegit, dar cu pretenții…

Intrările violente, unele „fluierate”, altele nu, subliniază frustrarea pe care o traversează nu Avântul Cimpoi, Real Jimbolia sau altă pseudo-echipă din diviziile județene, ci trupele „fanion”, care au tupeul să afirme că se luptă pentru titlul național. Pe o scară de la 1 la 10, ceea ce am văzut în această seară poate fi definit ca „jenant”.

Edi Iordănescu se poate mândri cu un nou trofeu în panoplie, dar nimeni nu va înțelege niciodată de ce jucători talentați precum Gâdea, Debeljuh, Rondon sau Costache sunt incapabili să bage mingea „în ațe”, din poziții clare de gol. La fel, Toni Petrea, un tip mai degrabă serios decât inspirat, nu se poate lăuda decât cu un fotbal șters, e drept neridat, dar inofensiv. L-a salvat Radu Petrescu, sau mai degrabă Vlad, pe care natura l-a înzestrat cu un noroc mai suplu decât l-ar fi sancționat goal–line-ul.

VAR – Victis, ar scrie cronicarul latin, parafrază la celebrul „vae victis”, adicătelea „vai de cei învinși”.

ADVERTISEMENT