News

Concluziile celui mai mare studiu realizat până acum asupra vaccinurilor contra Covid. Ne apără de formele severe cauzate de tulpina Delta?

Două noi studii confirmă eficacitatea ridicată a vaccinurilor contra Covid în prevenirea formelor severe și deceselor, chiar și împotriva variantei Delta a coronavirusului.
18.10.2021 | 14:30
Concluziile celui mai mare studiu realizat pana acum asupra vaccinurilor contra Covid Ne apara de formele severe cauzate de tulpina Delta
ADVERTISEMENT

Primul este un studiu vast realizat în Franța, care a analizat 22 de milioane de persoane peste 50 de ani și care a constatat că cei care au fost imunizații au avut cu 90% mai puține șanse să fie spitalizați sau să moară din cauza Covid-19.

Veștile bune despre vaccinurile contra Covid, reconfirmate de studii

Rezultatele cercetării confirmă observațiile din SUA, Marea Britanie și Israel, dar cercetătorii spun că este cel mai mare studiu de acest fel de până acum.

ADVERTISEMENT

Privind datele colectate începând din decembrie 2020, când Franța și-a lansat campania de vaccinare, cercetătorii au comparat rezultatele a 11 milioane de persoane vaccinate cu 11 milioane de subiecți nevaccinați.

Au format perechi între un individ nevaccinat și un omolog vaccinat din aceeași regiune și de aceeași vârstă și sex, urmărindu-le de la data celei de-a doua doze a persoanei vaccinate până la 20 iulie.

ADVERTISEMENT

Începând cu 14 zile după a doua doză, riscul de Covid sever al unui subiect vaccinat a fost redus cu 90%, potrivit cercetărilor efectuate de Epi-Phare, un grup independent de cercetare a siguranței medicamentelor care lucrează cu guvernul francez.

Vaccinarea pare a fi aproape la fel de eficientă împotriva variantei Delta, cu o protecție de 84% pentru persoanele cu vârsta peste 75 de ani și 92% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani.

ADVERTISEMENT

Această estimare, totuși, se bazează doar pe o lună de date, deoarece varianta Delta a devenit dominantă în Franța abia în iunie.

“Studiul ar trebui continuat pentru a include rezultatele din august și septembrie”, a declarat pentru AFP epidemiologul Mahmoud Zureik, șeful Epi-Phare, citat de Medical Xpress.

ADVERTISEMENT

Studiul se referă la vaccinarea cu serurile Pfizer/BioNtech, Moderna și AstraZeneca, dar nu Jannsen, care a fost autorizat mult mai târziu și este mult mai puțin utilizat pe scară largă în Franța.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că pe parcursul studiului – până la cinci luni – protecția împotriva vaccinării împotriva Covid sever nu a scăzut.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager protejează împotriva majorității variantelor SARS-CoV-2

Două dintre vaccinurile împotriva infecției cu coronavirus utilizate în mod obișnuit oferă protecție împotriva mai multor variante ale virusului care provoacă Covid-19, inclusiv varianta Delta, a descoperit un nou studiu efectuat la Yale.

Constatările, publicate în revista Nature, arată, de asemenea, că cei infectați cu virusul înainte de vaccinare prezintă un răspuns imun mai robust la toate variantele decât cei care au fost neinfectați și complet vaccinați.

Rezultatele vin pe măsură ce o creștere a infecțiilor contractate după 14 zile de la vaccinarea completă (breakthrough infections) cauzate de varianta Delta în rândul persoanelor vaccinate continuă să ridice întrebări dacă vaccinurile oferă o protecție largă împotriva variantelor nou apărute.

Potrivit cercetătorilor, vaccinurile Moderna și Pfizer/BioNTech susțin răspunsul sistemului imunitar la infecție.

„Vaccinurile induc niveluri ridicate de anticorpi împotriva Delta și a majorității variantelor”, a declarat Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie și autor corespondent al lucrării, citat de Medical Xpress. “Și două doze sunt mai bune decât una.”

În plus, rezultatele sugerează că dozele booster (doza trei n.r.) pot fi eficiente în prevenirea SARS-CoV-2, spun autorii.

Pentru studiu, o echipă de cercetare condusă de Iwasaki și doi autori corespondenți – Nathan Grubaugh, profesor asociat de epidemiologie la Yale și Saad Omer, directorul Institutului Yale pentru Sănătate Globală – au colectat probe de sânge de la 40 de lucrători din Yale New Haven Health System între noiembrie 2020 și ianuarie 2021 înainte de a fi vaccinați. În următoarele săptămâni, ei au prelevat periodic probe suplimentare după ce voluntarii au primit prima și a doua doză de vaccinuri ARNm Moderna sau Pfizer/BioNTech.

Cercetătorii au expus apoi probele de sânge ale voluntarilor la 16 variante SARS-COV-2 diferite, inclusiv varianta Delta, cea mai predominantă tulpină care circulă în Statele Unite, apoi au măsurat răspunsul anticorpului și celulelor T la fiecare dintre variante. (Niciunul dintre voluntari nu a fost expus la virus.)

Cercetătorii au găsit dovezi ale răspunsului îmbunătățit al sistemului imunitar la toate probele de sânge, deși puterea răspunsului a variat în funcție de variantă și de individ. Răspunsul sistemului imunitar la varianta Delta în sângele tuturor voluntarilor a fost, în general, robust – și chiar mai puternic în probele colectate după a doua doză a indivizilor.

Este puțin probabil ca cazurile de breakthrough infection atribuite variantei Delta să apară din cauza eșecului vaccinurilor, a spus Iwasaki. Mai degrabă, acestea provin probabil din natura extrem de infecțioasă a variantei Delta, care poate depăși apărarea imună, a spus ea.

Alte studii au arătat, de asemenea, că persoanele vaccinate tind să aibă infecții mai puțin severe

“Varianta Delta este mai infecțioasă decât variantele anterioare”, a adăugat Grubaugh. Transmisibilitatea ridicată a variantei, nu ieșirea din răspunsul nostru imunitar indus de vaccin, explică cel mai bine infecțiile în rândul celor vaccinați.

Cercetătorii au împărțit voluntarii din domeniul sănătății în două grupuri: cei care fuseseră infectați cu COVID-19 înainte de vaccinare și cei care nu. Răspunsul imun al celor infectați înainte de vaccinare a fost mai robust decât pentru cei care nu au fost niciodată infectați.

„Recuperarea după o infecție inițială este ca și cum ai primi un prim vaccin”, a spus Iwasaki.

O doză booster pentru cei vaccinați ar putea avea un efect similar, creșterea prezenței anticorpilor și a celulelor T care protejează împotriva infecțiilor, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT