News

Concluziile Corpului de Control după prestația ridicolă a României la târgul de la New York: deficiențe și probleme de legalitate

Prezența României la târgul de turism de la New York, la sfârșitul lunii martie, a fost subiectul unui raport al Corpului de Control al Prim Ministrului.
28.11.2022 | 17:02
Concluziile Corpului de Control dupa prestatia ridicola a Romaniei la targul de la New York deficiente si probleme de legalitate
România a plătit 8.000 de dolari pentru un stand în care a prins fotografii A4 cu agrafe, la o expoziție prestigioasă de la New York / Foto: Consulatul României la New York
ADVERTISEMENT

Corpul de Control al Primului-Ministru a constatat mai multe deficiențe la nivelul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, cu privire la participarea țării noaste în cadrul evenimentului ”New York Travel and Adventure Show”. Târgul a fost organizat la finalul lunii martie și a provocat un scandal uriaș, după ce țara noastră a avut un stand sărăcăcios, cu fotografii lipite pe o pânză neagră. Standul a fost ironizat de internauții care au fost de părere că România s-a umplut de ridicol.

Personalul ministerului nu a fost instruit în prealabil

Corpul de Control al Prim Ministrului a demarat o acțiune la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul căreia a constatat o serie de deficiențe legate de participarea României la acest eveniment.

ADVERTISEMENT

Una dintre principalele concluzii ale raportului este că personalul Ministerului Turismului prezent la stand nu a avut nici o instruire prealabilă, prin care să îi fie prezentate conceptul sau strategia acestui eveniment.

Targul de Turism de la New York
Așa a arătat standul României la ”New York Travel and Adventure Show”

”Din documentele analizate a rezultat faptul că la nivelul direcțiilor implicate în desfășurarea acestei manifestări expoziționale nu a fost organizată o întâlnire de instruire cu personalul MAT prezent la standul României, prin care să fie stabilite punctual strategia de participare, conceptele de prezentare sau implicarea acestora.

ADVERTISEMENT

În acest fel, se constată lipsa implicării factorilor decidenți de la nivelul direcțiilor de specialitate în organizarea și participarea României la acest eveniment”, se arată în sinteza raportului Corpului de Control, consultat de FANATIK.

Nu există o procedură care să reglementeze prezența României la târgurile de turism

Inspectorii au mai constatat că la nivelul direcției de specialitate din cadrul MAT nu există o procedură operațională prin care să fie reglementate organizarea și participarea la manifestări internaționale dedicate turismului. Acest lucru era, însă, obligatoriu, prin ordinul secretarului general al Guvernului nr 600/2018.

ADVERTISEMENT

Ministerul avea obligația să elaboreze și să aducă la cunoștința personalului aceste proceduri, lucru care nu s-a întâmplat.

Criteriile de selecție și regulamentul nu au fost publicate în Monitorul Oficial

O altă problemă este faptul că ministru liberal Constantin Daniel Cadariu a emis un ordin referitor la criteriile de selecție a participanților la manifestările expoziționale și la regulamentul de participare, fără ca acesta să fie publicat în Monitorul Oficial, ci doar pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT

”Raportat la această prevedere, publicarea constituie o condiție de validitate și, în consecință, de natură să producă efecte juridice, iar nepublicarea constituie o încălcare a obligațiilor statuate de Legea nr 24/2000 republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în raport.

Cu alte cuvinte, raportul pune în discuție legalitatea modului în care reprezentanții ministerului au întocmit documentația legată de participarea la expoziții din țară și străinătate. Pentru evenimentul de la New York, ministerul Turismului a plătit 7.990 de dolari.

”Prin raportarea situației de fapt la cadrul legal incident, s-a constatat că Ordinul 555/24.02.2022, emis de ministrul antreprenoriatului și turismului nu a fost publicat în Monitorul Oficial, cu încălcarea prevederilor art. 11 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în raportul Corpului de Control al Prim Ministrului.

În acest caz, CCPM a formulat ”propuneri și recomandări”, a căror implementare va fi monitorizată în cadrul unor acțiuni de evaluare post-control.

Standul României la New York: fotografii A4 prinse cu clame de o draperie neagră

Scandalul legat de participarea României la târgul de turism de la New York a început cu o postare pe contul de Facebook a Consulatului General al României, în care se putea vedea un decor sărăcăcios, care consta într-o draperie neagră pe care erau prinse cu clame fotografii A4 printate color. Pe draperie se vedea scris mesajul ”Explore de Carpathian Garden”.

Imaginile au provocat mii de reacții ale internauților care au caracterizat ca o ”bătaie de joc” și ”o mizerie” prestația României în cadrul acestui eveniment. La câteva ore, imaginea a dispărut de pe contul consulatului.

Au existat reacții și din zona politică, de exemplu cea a deputatei USR Denisa Neagu, care a cerut socoteală ministrului Constantin Cadariu pentru banii publici cheltuiți inutil cu acest eveniment.

Care a fost reacția Ministerului Antreprenoriatului și Turismului

Într-un răspuns public, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a arătat că participarea la evenimentul de la New York a fost inclusă în lista manifestărilor internaționale pe anul curent, document întocmit și agreat cu reprezentanții asociațiilor, federațiilor și patronatelor de profil. Decorul pe pânză neagră este una specifică manifestării expoziționale din New York ”de mai bine de 20 de ani”, fiind o opțiune pe care au ales-o 90% dintre expozanți.

Ca urmare a scandalului, ministrul turismului a suspendat pentru 30 de zile toate participările la târgurile de profil.

ADVERTISEMENT