Sport

Concluziile lui Andrei Vochin înaintea sferturilor Euro 2020: „Fotbalul modern: gândești, deci exiști!”

Andrei Vochin a analizat prestația echipelor calificate în sferturile de finală ale Euro 2020 și a ajuns la concluzia că „în fotbalul modern, exiști doar dacă gândești!”
Autor: Andrei Vochin | 02.07.2021 | 13:17
Concluziile lui Andrei Vochin înaintea sferturilor Euro 2020: „Fotbalul modern: gândești, deci exiști!”
Andrei Vochin a analizat prestația echipelor calificate în sferturile de finală ale Euro 2020. foto: colaj Fanatik

Acum vreo săptămână, după finalul primelor meciuri din grupe, constatam, vă amintiți, că tendința acestui European este ca tot mai multe echipe să folosească sisteme cu 3 fundași centrali. O modă reîntoarsă după vreo două decenii în fotbalul mare. Din cele 24 de echipe calificate, 10 foloseau astfel de module.

  • 42% dintre echipele prezente la Euro au folosit sisteme cu 3 stoperi în grupe

Am continuat cercetarea și am observat că, din cele 16 formații calificate în faza ”optimilor”, jumătate erau dintre cele care folosiseră 3 fundași centrali. Sau, altfel spus, 8 din cele 14 echipe care au jucat cu o linie de fund formată din 4 jucători au plecat acasă.

  • 50% dintre echipele calificate în ”optimi” la Euro au folosit sisteme cu 3 stoperi

Astăzi începe faza sferturilor, iar din cele 8 echipe calificate nu mai puțin de 5 (Belgia, Danemarca, Elveția, Anglia și Ucraina) au câștigat meciurile din ”optimi” folosind sisteme cu 3 fundași centrali.

  • 62,5% dintre echipele calificate în ”sferturi” au folosit sisteme cu 3 stoperi

Când înaintezi spre piscul competiiției și vezi un astfel de trend al echipelor care merg mai departe (42% – 50% – 62,5%) trebuie să fii un mare ignorant ca să nu-ți pui problema unei analize. Fotbalul este într-o permanentă dinamică. Cei care observă, sunt deschiși la schimbare și acționează vor avea, întotdeauna, un pas înaintea celorlalți. Cei care dorm vor colecționa eșecuri.

Șeva: schimbi și câștigi!

Ucraina e cel mai bun exemplu. În grupe, folosind o linie de fund cu 4 jucători, a fost o prezență palidă. A învins doar Macedonia de Nord, pe care au bătut-o toți, dar în rest, exceptând vreo 10 minute cu Țările de Jos, a fost o umbră. Până la urmă, jocul rezultatelor a ajutat-o să ajungă în ”optimi”. Bunuțul fotbalului i-a dat o mână de ajutor, de care Andryi Șevcenko a știut să se agațe cu nădejde.

În funcție din 2016, fostul Balon de Aur era adeptul unui 4-3-3. A trecut la sistemul cu 3 stoperi o singură dată pentru calupul de 3 meciuri din martie 2021, în preliminariile CM. Egalul cu Franța din deplasare (1-1) așa a fost obținut, cu Zabarnyi (19 ani), Krystov (30 de ani) și Matvienko (26 de ani) pe linia de fund.

Următoarele două meciuri, ambele acasă și ambele terminate 1-1, cu Finlanda și Kazahstan, l-au determinat să revină la sitemul inițial. Pe care l-a aplicat în cele 6 meciuri de până la ”optimi”: trei amicale și trei în grupe. Ucraina n-a avut cine știe ce viață. Iar când glonțul i-a trecut pe la ureche, a schimbat. Și a câștigat. Cu aceiași 3 pe fund din Franța: Zabarnyi, Krystov, Matvienko. Plus Zinchenko, repus pe postul lui, cel de fundaș stânga, nu chinuit ca inter-rătăcitor.

Anglia, cea mai versatilă

Cu Gareth Southgate la timonă din noiembrie 2016, Anglia a căutat și ea acest sistem cu 3 stoperi. L-a încercat în amicale din martie 2017 și l-a pus în practică la Mondialul din Rusia 2018, unde a atins semifinalele. După aceea, ”leii” au revenit la 4 fundași până înaintea ”optimii” de marți cu Germania. Adică în fața primului adversar cu adevărat puternic de la acest European. O schimbare care a surprins adversarul și a oferit o garanție defensivă în plus pentru englezi. Semn că dacă stai bine în apărare, jumătate din treabă e rezolvată. Dar și că dacă ai pergătite bine două ținute poți să arăți bine la orice tip de petrecere.

Petkovici n-a mai vrut să fie umilit de Cristiano

Elveția e un alt exemplu. Lui Vladimir Petkovici (în funcție din 2014) i-a venit ideea în iunie 2019. După ce, jucând cu 4 pe fund, a pierdut cu Portugalia (1-3) în semifinala Ligii Europei (hat-trick Cristiano Ronaldo), a abordat meciul pentru locurile 3-4, contra Angliei, cu un sistem cu 3 stoperi. A fost un 0-0, urmat de un eșec la penaltyurile de departajare. Egalul ăla, cu siguranță în zona defensivă, l-a convins pe Petkovici să continue. Și bine a făcut. Luni, pe Arena Națională, cu marea favorită, Franța, tot un egal, urmat, de această dată de trimf la penaltyuri, i-a adus un succes răsunător.

Pionierii au fost „Dracii”

Belgia lui Roberto Martinez (în funcție din 2016) a trecut la acest sistem chiar de la al doilea joc al mandatului. Primul, un 0-2 sec cu Spania, fusese abordat cu o linie de apărare din 4 oameni. De la următorul, 3-0 cu Cipru, cu extrem de rare excepții, ”Dracii” au folosit numai varianta cu 3 pe fund, Verthongen, Alderweired și Vermalen fiind oamenii de bază din spate.

Drama lui Eriksen, momentul schimbării

În fine, Danemarca a izbutit și ea să atingă faza sferturilor de finală după ce a trecut la modului cu 3 stoperi. Drama lui Eriksen a schimbat totul, inclusiv sistemul. Chiar dacă meciul cu Belgia, primul în care a fost folosit noul modul,  a fost pierdut, Danemarca a rămas consecventă. Kasper Hjulmand (în funcție din 2020) a văzut atunci o primă repriză excelentă și a continuat la fel. Rezultatul un singur gol primit și 8 marcate cu Rusia și Țara Galilor. Câte 4 de căciulă, să nu se supere nimeni.

De ce tot mai multe echipe trec la trei stoperi

Trendurile rezultă din trenduri. Fotbalul ultimilor 6-8 ani a fost al echipelor care ajung repede și direct la poartă. Mondialul din Rusia a fost câștigat de Franța, o echipă care n-a avut posesia. Ultima Ligă a Campionilor a fost luată de urechi de Chelsea, altă echipă care n-a ținut să aibă prea mult mingea. Asta ca să dau doar două exemple.

Trendul dat de Spania din 2008 a fost contracarat în timp de un joc cu tranziție rapidă. Te aperi, iei mingea și din 3 pase ajungi la finalizare. Direct pe defensiva lăbărțată a adversarului. Dar, cum fiecare naș își are nașul, acest fel de a juca încearcă să fie contracarat azi de sisteme de joc care să aglomereze în zona centrel-defensivă un jucător în plus, tocmai pentru preveni astfel de reacții.

Deocamdată, 5 dintre cele 8 echipe care au schimbat și au trecut la 3 stoperi s-au calificat în sfertrile acestui European. De ce va urma va depinde probabil moda fotbalistică a anilor ce vin.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Fanatik
  • Nr. 724: 40 de pagini + Poster. Doar 10 lei!
  • Super-Poster cu programul complet al sezonului regulat din Liga 1