Summitul principalelor 20 de puteri economice la nivel mondial, desfășurat în Bali, Indonezia, a fost dominat, așa cum era firesc, de războiul din Ucraina. Comunicatul final, care pune presiune asupra Moscovei și condamnă eventuala folosire a armelor nucleare, a fost „completat” de politologul Cristian Pîrvulescu, după discuțiile ample dintre președintele SUA, Joe Biden, și cel al Chinei, Xi Jinping.
După două zile de discuții, liderii reuniți în Bali au căzut de acord asupra unui text scris, ceea ce înaintea dezbaterilor părea greu de presupus. Mai mult, potrivit rfi.ro, care prezintă respectivul comunicat, chiar și faptul că s-a căzut de acord asupra expresiei „războiul din Ucraina”, în locul sintagmei moscovite „operațiune specială”, reprezintă deja un câștig semnificativ.
Politologul Cristian Pîrvulescu a pătruns, însă, în profunzimea lucrurilor și a semnalat importanța discuțiilor îndelung purtate de președintele SUA, Joe Biden, cu omologul său chinez, Xi Jinping, înaintea dezbaterilor aflate pe agenda summitului.
„Dincolo de comunicatul oficial, concluzia mea este că acest summit a confirmat bipolarismul SUA-China, care scoate din joc Rusia și viziunea sa privind multipolarismul. Întreaga încercare a Kremlinului de a submina ordinea internațională se lovește acum de rezistența celor două supraputeri”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.
Interlocutorul nostru a subliniat faptul că, în Bali, „pentru prima oară, Statele Unite au recunoscut în China o supraputere. Probabil acesta este motivul pentru care, intuind situația, Vladimir Putin nu a fost prezent, iar Serghei Lavrov a făcut doar o vizită de curtoazie, inclusiv la spital, pentru ca apoi să se retragă”.
Interesant este însă că, încă de acum o lună, însuși președintele SUA, Joe Biden, era încrezător în posibilitatea unei întâlniri cu omologul său de la Kremlin, chiar în cadrul summitului din Bali. De atunci, lucrurile au evoluat nedorit pentru Vladimir Putin, iar reacția acestuia este vizibilă…
Analistul politic a adăugat faptul că, în opinia sa, Rusia nu mai este un jucător important, nici măcar în fața țărilor emergente din grupul G20, alături de care realiza anterior alianțe puternice.
„Răspunsul pe care Putin l-a dat de curând, și anume bombardarea vehementă, furioasă, a infrastructurii energetice ucrainene, a fost un motiv în plus pentru ca liderii celorlalte 19 state să se arate, în continuare, mai îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a subliniat intervievatul FANATIK.
De altfel, prezent la Summitul G20, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că, la finalul întâlnirii din Indonezia, Rusia va fi și mai izolată decât până acum pe plan mondial și că este momentul ca liderul de la Kremlin să revină la masa tratativelor. În același context, președintele Franței a făcut, de asemenea, trimitere la importanța discuțiilor dintre liderul american și cel chinez, subliind că acesta a fost punctul culminant al summitului din Bali.
„La acest lucru s-a referit președintele Emmanuel Macron, dar a făcut-o și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, înaintea întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping. Referirile la cele 85 de rachete sunt cât se poate de firești. Loviturile rușilor au fost, de fapt, un răspuns agresiv și absolut neprietenos la o cerere care fusese deja formulată”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.
Nici recentul incident de la granița Ucrainei cu Polonia nu a rămas „nesancționat” de specialistul în politică externă, care a precizat: „Consider că, într-o anumită măsură, discuțiile legate de racheta care a lovit Polonia au făcut ca acest mesaj să se piardă și cred că Vladimir Putin chiar asta a intenționat”.
„Mai exact, a vrut să transforme summitul din Bali într-o informație periferică, încercând să concentreze toată atenția pe conflictul din Ucraina, așadar pe Rusia, care, după părerea liderului de la Moscova, rămâne în continuare stăpâna jocului”, a detaliat Pîrvulescu.
Comentatorul politic este de părere că, „din acest motiv, comunicatul final din Bali, care este pregătit de multă vreme și nu este o noutate, nu face decât să confirme o îngrijorare generală, dar și faptul că nu există unanimitate în păreri în privința situației din Ucraina”.
„Mi se pare mult mai importantă această confirmare publică și simbolică a bipolarismului decât comunicatul emis ulterior. Altfel spus, summitul din Bali a avut o semnificație geopolitică mult mai importantă decât lasă să se înțeleagă acest comunicat”, a punctat partenerul nostru de dialog.
Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, la reuniunea din Bali s-a confirmat faptul că Rusia este o putere regională lipsită de semnificație, izolată din punct de vedere internațional și care practică un joc fără sprijin. În momentul de față, Rusia se găsește într-o situație complicată, din care va încerca să iasă prin violență.
„Vladimir Putin nu are o marjă de manevră prea mare. În final, rușii vor decide dacă vor continua să se complacă într-un joc care nu poate duce în niciun caz la câștig. Cred că mesajul emis a fost foarte clar, însă în Rusia este nevoie de oameni care să-l priceapă și să-l pună în practică. Agresiunea din Ucraina nu este în interesul nimănui”, a continuat politologul.
Acesta este convins că, dacă nu va reuși să gestioneze situația rapid, Moscova nu-și va atinge obiectivele și nu va fi sprijinită în niciun fel. Situația este una mai mult decât ingrată, având în vedere faptul că, pe zice trece, Kremlinul pierde tot mai multe resurse, în timp ce sprijinul Occidentului față de Ucraina rămâne constant.
„Așa cum afirmam și mai demult, dacă nu va reuși să câștige războiul pe teren, Rusia va avea dificultăți. Pe ruși nu-i interesează ofertele de pace ale ucrainenilor, pe care le consideră nerealiste. Ucraina a depus oferte de pace pentru că i s-a sugerat că trebuie să fie deschisă. Însă, evident, aceste oferte sunt cele la care se așteaptă inamicul: Niciun centimetru din pământul ucrainean să nu fie cedat rușilor”, și-a continuat disertația interlocutorul nostru.
Cristian Pîrvulescu a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că Rusia a pornit la un război pe care încă nu l-a pierdut, ci doar se află într-o situație nefavorabilă, pentru a restitui la cererea Ucrainei toate zonele cucerite, inclusiv Dombasul și Crimeea.
Dincolo de situația de pe frontul din Ucraina, trebuie spus că la întâlnirea la care facem referire s-a pus și problema prelungirii acordului privind exporturile de cereale din Ucraina, via Marea Neagră. Teoretic, înțelegerea semnată sub egida ONU și a Turciei ar trebui să expire la 19 noiembrie, însă președintele Recep Tayyip Erdoğan a lăsat să se înțeleagă că este de acord cu prelungirea acordului. „Nici eu nu cred că se va renunța la prelungirea acestei înțelegeri”, a precizat Cristian Pîrvulescu.
La final, am fost curioși să aflăm din partea partenerului nostru de discuție cum consideră că sunt privite în țara noastră rezultatele summitului din Indonezia, o întâlnire care, iată, contează enorm, atât în războiul din Ucraina, cât și în contextul geopolitic mondial.
„În România privim cu îngrijorare evenimentele care se petrec în Ucraina. Orice schimbare a ordinii mondiale ar pune în discuție situația din UE și, evident, țara noastră ar fi afectată. Conceptul privind ordinea stabilită în Bali nu poate fi decât privit cu satisfacție în România”, a apreciat interlocutorul FANATIK.
„Bucureștiul nu este interesat de schimbarea ordinii mondiale și, din acest punct de vedere, Guvernul, autoritățile și forțele politice rezonabile și majoritatea societății românești trăiesc cu același sentiment”, a încheiat politologul Cristian Pîrvulescu.