News

Concluziile preliminare în cazul accidentului de muncă soldat cu doi morți din centrul Capitalei. Ce spune Constantin Bujor, inspector șef la ITM

Primele concluzii în cazul accidentului de muncă din centrul Bucureștiului, soldat cu doi morți. FANATIK vă spune ce a declarat Constantin Bujor, inspector șef la ITM
03.08.2021 | 07:46
Concluziile preliminare în cazul accidentului de muncă soldat cu doi morți din centrul Capitalei. Ce spune Constantin Bujor, inspector șef la ITM
Concluziile preliminare în cazul accidentului de muncă soldat cu doi morți din centrul Capitalei. Ce spune Constantin Bujor, inspector șef la ITMSursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Incidentul s-a petrecut în cursul zilei de luni, 2 august. Șase muncitori au fost prinși sub un mal de pământ, chiar în centrul Capitalei.

Operațiunea de salvare a durat ore bune. La final, ISU a anunțat că patru oameni au fost răniți și au ajuns la spital, iar alți doi au fost declarați decedați.

ADVERTISEMENT

Concluziile preliminare în cazul accidentului de muncă soldat cu doi morți din centrul Capitalei. Ce spune Constantin Bujor, inspector șef la ITM

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă din București au fost prezenți la locul unde s-a produs incidentul, pentru a analiza cauzele și împrejurările. Va urma o cercetare a acestuia.

Constantin Bujor, inspector șef la ITM, a explicat că că motivul penru care malul de pământ s-a surpat va fi cunoscut cu exactitate doar după finalizarea cercetărilor. Totuși, la prima vedere, s-a tras concluzia că malurile nu au fost asigurate în totalitate sau corespunzător.

ADVERTISEMENT

„Nu putem să tragem o concluzie decât după finalizarea cercetării. Ce putem să vă spunem aşa, ca o primă imagine pe care au constatat-o colegii mei la faţa locului, este că nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment,” a declarat acesta, potrivit Agerpres.

„Dar acest lucru îl putem constata doar după ce o să vedem şi o să analizăm condiţiile iniţiale de producere a evenimentului,” a adăugat.

De altfel, operațiunea de salvare a oamenilor prinși sub malul de pământ a durat ore bune. ISU București a explicat că intervenția este una delicată, întrucât există riscul unei noi prăbușiri a malului.

ADVERTISEMENT

Pompierii au încercat stabilizarea malurilor șanțului, concomitent cu extragerea muncitorilor. Ultimul dintre ei a fost scos de sub pământ la aproximativ cinci ore de la producerea incidentului.

Ce sancțiuni sunt posibile

Constantin Bujor a explicat că în acest caz, în funcție de concluziile finale ale cercetării, se pot aplica amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. De asemenea, cazul poate avea și urmări penale.

„Sancţiunile pot fi de natură contravenţională în limita în care se constată că unele elemente nu au fost asigurate. Spre exemplu, pentru această sprijinire de maluri, sancţiunea conform articolului 39, alin. 9, din legea 319/2006 este de la 5.000 lei la 10.000 lei, dar dacă se constată că acest element a condus la aceste urmări grave, sancţiunea poate ajunge şi la o sancţiune de natură penală,” a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

„Articolul 349 şi respectiv 350 din Noul Cod de Procedură Penală stabileşte aceste elemente de natură penală. Cercetarea evenimentului se face, conform legii, cel puţin 15 zile lucrătoare de la data producerii, dar în situaţia în care se va solicita de la IML să ni se comunice acel raport medico-legal – şi dacă este necesară vreo expertiză pentru a vedea şi alte elemente, cercetarea poate să dureze mai mult timp: 30, 60 de zile, depinde de documentele care se vor pune la dispoziţie şi de celelalte elemente care au intervenit în producerea evenimentului,” a adăugat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri