News

Concluziile raportului Ministerului Sănătății la Spitalul din Suceava. Nereguli grave la nivel de conducere, protecție a personalului și circuite interne

14.05.2020 | 15:45
Concluziile raportului Ministerului Sanatatii la Spitalul din Suceava Nereguli grave la nivel de conducere protectie a personalului si circuite interne
ADVERTISEMENT

Concluziile raportului Ministerului Sănătății la Spitalul din Suceava sunt unele extrem de grave, care descriu perfect haosul care a existat la unitatea medicală din orașul cel mai greu lovit de pandemie.

Neregulile descoperite de raportul Ministerului Sănătății la Spitalul Suceava: protecția personalului, neadecvată şi improvizată, nu existau circuite de separare a pacienților COVID și non-COVID

Raportul Ministerului Sănătății a descoperit mai multe nereguli la Spitalul Județean Suceava. La unitatea din Moldova nu au existat circuite de separare a pacienților COVID și non-COVID, protecția angajaților spitalului era inadecvată și improvizată, iar multe structuri funcționau la capacitatea de avarie.

ADVERTISEMENT

Din raportul transmis ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, de către secretarul de stat Ionel Oprea, cel care a condus Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, reiese faptul că au fost depistate mai multe nereguli grave privind planificarea faţă de criza sanitară COVID-19.

Problemele de la Suceava au început de la cel mai înalte nivel. Astfel, managementul era unul dezastruos, fără nicio urmă de organizare într-o perioadă extrem de complicată din punct de vedere medical.

ADVERTISEMENT

”Conducerea instituției nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internați pacienții COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ și logistic funcționau la o capacitate de “avarie” datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului.”, se arată în raport.

Cei din prima linia a luptei cu noul coronavirus nu au beneficiat de protecție. Astfel, s-a constatat că protecţia personalului, cu excepţia unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase şi Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată.

ADVERTISEMENT

Probleme grave la nivelul circuitelor interne din spital

De asemenea, s-au sesizat probleme privind circuitele funcţionale. Deși spaţiul de spitalizare era împărţit în sectoare COVID-19 şi non-COVID nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea şi separarea lor.

“Nu a fost asigurat managementul riscului de infectare în afara spitalului, iar capacitatea de testare era redusă şi nu a reuşit să acopere, în timp util, necesităţile de investigare, mai ales pentru cele efectuate, în urgenţă, la nivelul secţiilor (cazuri medii-severe) şi secţiei ATI (comunicare dificilă, rezultate oferite tardiv în raport cu necesităţile reale, comunicare numai în format letric, ofertă de servicii inadecvate solicitărilor crizei COVID-19, etc.)

ADVERTISEMENT

 În ceea ce privește circuitele funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor.”, mai arată raportul ministerului, citat de News.ro.

 

ADVERTISEMENT
Tags: