Celebrul antrenor român Ladislau Bölöni a împlinit vârsta de 72 de ani, miercuri, 12 martie. Liber de contract de opt luni, după despărțirea de FC Metz, Loți așteaptă cu nerăbdare lansarea filmului documentar despre viața și cariera sa, intitulat ”Bölöni – Povestea unei legende”.
Premiera documentarului „Bölöni – Povestea unei legende”, ale cărui filmări au început în 2022, este anunțată pentru luna aprilie. Mai întâi la Budapesta, apoi la București și Târgu Mureș, orașul unde Bölöni s-a afirmat ca fotbalist. Producția va fi disponibilă în cinematografele din România și Ungaria începând din aprilie 2025 și va intra în concurență cu o altă producție interesantă pentru fani, filmul intitulat ”Generația de suflet”.
Documentarul sportiv biografic despre Laszlo Bölöni a fost finanțat de statul maghiar, prin intermediul Institutului Național de Film al Ungariei, cu o sumă de aproximativ 240.000 de euro. Producția a fost susținută și de Uniunea Democrata Maghiară din România (UDMR), care a contribuit la acoperirea unor costuri postproducție, inclusiv la achitarea drepturilor de utilizare pentru materialele din arhivă.
Potrivit regizorilor, producția nu este un film sportiv tradițional, ci un portret detaliat al întregii vieți a lui Bölöni. Filmul include imagini de arhivă și interviuri cu mari personalități ale fotbalului, precum Cristiano Ronaldo, Gheorghe Hagi, Mircea Lucescu, Emeric Ienei, Victor Pițurcă, Axel Witsel, Raphael Varane, Petr Cech, regretatul Helmut Duckadam sau fostul internațional maghiar Tibor Nyilasi.
De asemenea, o prezență inedită în documentar este Valentin Ceaușescu, care a acceptat să fie intervievat pentru acest proiect. În film mai vorbesc și alți foști coechipieri de la Steaua, alături de care Loți Bölöni a cucerit Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei: Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș, Gabi Balint, Miodrag Belodedici.
Printre cei intervievați se mai numără Mircea Dinescu, cunoscut scriitor, poet și publicist român. Dar și foști adversari, elevi sau conducători: Joao Pinto, Ricardo Quaresma, Rui Jorge, Kim Kallstrom, Hugo Viana, Pedro Barbosa, Luciano D’onofrio, Víctor Muñoz Miguel Bernardo Bianquetti (Migueli).
Prezența lui Cristiano Ronaldo în filmul lui Bölöni le-a dat mari bătăi de cap realizatorilor. Regizorul principal Kollarik Tamás a povestit în februarie 2024 că starul portughez descoperit de Loți Bölöni este ”de neatins”. De altfel, susțin producătorii, programul foarte încărcat al lui CR7 a fost unul dintre motivele întârzierii apariției filmului.
”Am avut mai mulți interlocutori foarte greu de abordat, dar până acum am reușit să îi aducem pe toți în fața camerei.
La începutul lunii februarie, după șase luni de negocieri, am reușit să filmăm și cu Hagi. Totuși, mai avem un participant pentru care doar Laci ne poate ajuta: Cristiano Ronaldo. Am ajuns deja la toată lumea – familie, prieteni, foști colegi de echipă, dar Ronaldo încă lipsește, deși fratele său și prietenii apropiați au acceptat să apară în film și, de altfel, ne-au ajutat foarte mult.
CR este ’de neatins’ din punct de vedere financiar pentru noi, având în vedere resursele noastre. Filmările extinse, desfășurate în toată Europa, precum și materialele de arhivă sunt extrem de costisitoare. Chiar și faptul că am reușit să contactăm și să implicăm până acum atât de multe vedete a fost un adevărat miracol, iar faptul că vom avea staruri mondiale active în film este o realizare uriașă”, a declarat regizorul.
Realizatorii filmului au efectuat filmări în 12 țări și 60 de orașe din Europa, printre care România, Ungaria, Franța, Belgia, Portugalia, Spania și Anglia. Prin intermediul lui Bölöni, echipa de filmare a avut acces la locații speciale, inclusiv stadionul ”Old Trafford” și centrul de antrenament al lui Manchester United.
Imaginile de arhivă au fost readuse la viață prin tehnologia 3D parallax, iar muzica originală, compusă de Attila Pacsay, adaugă un impact emoțional deosebit documentarului.
Regizorii au precizat că procesul de selecție a materialelor pentru versiunea finală a filmului de aproape două ore a fost dificil. ”Am fost în 12 țări și 50 de orașe, am consultat nenumărate arhive, iar acum am finalizat filmul. Suntem în proces de legalizare a unor materiale de arhivă, ceea ce este costisitor și complicat.
Unii experți români și maghiari în fotbal au vizionat deja filmul, i-au făcut comentarii foarte frumoase, sunt entuziasmați, dar și optimiști în legătură cu modul în care va fi primit de publicul din România și Ungaria” a declarat co-regizorul Attila Szabo”, a explicat co-regizorul Attila Szabo.