News

Concursuri suspecte la Ministerul Justiției. Ce nereguli a găsit corpul de control la instituția condusă de Cătălin Predoiu. Update: Reacția MJ

Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi din Ministerului Justiției ar fi fost viciate, potrivit unui raport al Corpului de Control al Prim-Ministrului.
19.02.2023 | 12:30
Concursuri suspecte la Ministerul Justitiei Ce nereguli a gasit corpul de control la institutia condusa de Catalin Predoiu Update Reactia MJ
Cătălin Predoiu este ministru al justiției din noiembrie 2021 / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT
20-02-2023
14:07

Ministerul Justiției: ”Cătălin Predoiu a sesizat Corpul de control”. Concursurile, inițiate pe vremea lui Stelian Ion

Cătălin Predoiu este cel care a sesizat Corpul de Control al Prim-Ministrului, au precizat reprezentanții Ministerului Justiției pentru FANATIK, în urma apariției articolului de mai jos. Potrivit biroului de presă al MJ, concursurile ”cu probleme” au fost organizate în perioada iulie-august 2021, atunci când la conducerea ministerului se afla Stelian Ion.

”Raportul Corpului de control al Prim-Ministrului, la care se face referire în articol, vizează concursurile pentru ocuparea unor posturi vacante iniţiate în perioada 02.07.2021-20.08.2021, perioadă în care Cătălin Predoiu nu era ministru al Justiției.

Corpul de control al Prim-Ministrului a fost sesizat chiar de către actualul Ministru al Justiţiei, Cătalin Predoiu. Astfel, în urma unor sesizări, în data de 13.05.2022, MJ solicită Corpului de Control, în vederea asigurării obiectivității și imparțialității concursurilor, o evaluare asupra modului de întocmire a documentației și a condițiilor de participare pentru toate concursurile derulate în cursul anului 2021.

Corpul de control al Prim-Ministrului a finalizat acțiunea de control și a trimis concluziile către Ministerul Justiției în data de 10 ianuarie 2023, dând un termen de 45 de zile pentru a fi luate măsuri.

Ministerul Justiției analizează concluziile Corpului de control și va lua, în termenul menționat în Raport, toate măsurile necesare. Precizăm că, în perioada mandatului actual al Ministrului Justiţiei, nu au fost scoase la concurs / nu a fost demarată nicio procedură de ocupare de posturi vacante în Ministerul Justiţiei”, a precizat Compartimentul de Presă al Ministerului Justiției.

Probleme cu legalitatea chiar în ”casa justiției”, adică la ministerul condus de Cătălin Predoiu. Corpul de Control al Prim-Ministrului a efectuat o acțiune de documentare care s-a întins pe durata a doi ani (1 ianuarie – 31 decembrie 2022), în urma căruia s-a constatat că mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi de conducere și execuție au fost organizate fără respectarea prevederilor legale.

Concurs pentru director la Ministerul Justiției, fără anunț pe site

Probleme au fost găsite la organizarea unui concurs din sursă internă, pentru ocuparea unui post vacant de conducere de șef serviciu I – polițist de penitenciare, din cadrul Serviciului de Informații Clasificate, din aparatul propriu al Ministerului Justiției.

ADVERTISEMENT

În urma controlului au fost identificate nereguli la stabilirea condițiilor de studii specifice pe post. În acest fel, au fost încălcate norme legale precum: ”principiile competiției, transparenței, competenței, precum și al egalității accesului la funcțiile publice pentru orice cetățean care îndeplinește condiții legale”.

O altă situație a fost identificată la concursul pentru ocuparea unui post de director al Direcției economice din cadrul aparatului propriu al Ministerului Justiției, acolo unde nu au fost respectate prevederile art.39 alin (2) din HG 611/2008.

ADVERTISEMENT

Potrivit articolului indicat, anunțul referitor la angajare, însoțit de toate datele legate de bibliografie, tematică, etc, sunt afișate pe pagina de internet a instituției publice până la finalizarea concursului.

Celelalte concursuri care nu au respectat legea s-au referit la trei posturi de execuție: ofițer principal I – polițist de penitenciare în cadrul Serviciului Informații Clasificate, două posturi de ofițer principal I – polițist de penitenciare la Direcția economică – Serviciul contabilitate și salarizare și un post din sursă internă pentru ocuparea poziției de ofițer principal – polițist de penitenciare în cadrul Direcției Resurse Umane din cadrul Ministerului Justiției.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru trei posturi de ofițer principal I din cadrul Direcției Tehnologiei Informației, Corpul de control a constatat că la momentul demarării procedurii aferente concursului nu au fost respectate condițiile necesare referitoare la întocmirea și avizarea fișelor de post.

Concursuri nefinalizate în perioada septembrie 2021 – decembrie 2022

Potrivit raportului, concursurile pentru ocuparea posturilor în perioada septembrie 2021 – decembrie 2022 nu au mai fost finalizate. Cei de la Ministerul Justiției susțin nu au reușit să desemneze în cadrul instituției persoane care să-și asume rolul de președinte al comisiilor de concurs, respectiv al comisiilor de soluționare a contestațiilor.

ADVERTISEMENT

”Din luna septembrie a anului 2021 și până la data prezentei, organizarea concursurilor care au făcut obiectul documentării nu a avut finalitate, nefinalizarea concursurilor a fost motivată de entitatea publică verificată prin imposibilitatea desemnării președinților comisiilor de concurs și a comisiilor de soluționare a contestațiilor”, se arată în sinteza raportului CCPM.

Corpul de Control al Prim-Ministrului a formulat propuneri și recomandări, urmând ca MJ să fie monitorizat în perioada următoare.

Predoiu, acuzat că se folosește de informații din surse neoficiale

Ministrul Predoiu se confruntă, în prezent, cu un scandal, după o postare controversată legată de achitarea soțului Giorgiana Hosu, judecat pentru corupție. În realitate, procesul nu se încheiase, iar Cătălin Predoiu s-a scuzat pentru eroare, motivând că a preluat informația ”din surse neoficiale”. În final, pe 3 februarie, Dan Hosu a decedat, înainte să-și afle pedeapsa.

În prezent, opt organizații civice cer demisia lui Cătălin Predoiu, acuzând un posibil amestec într-un dosar de corupție. Acestea susțin că nu este normal ca un ministru să folosească informații din surse neoficiale despre dosare aflate pe rolul instanțelor.

ADVERTISEMENT