News

Condamnare definitivă pentru Ratko Mladic. Închisoare pe viață pentru ”Măcelarul din Bosnia”

Fostul comandant sârb bosniac Ratko Mladic a pierdut apelul împotriva condamnării pentru genocid, crime de război și crime împotriva umanității.
08.06.2021 | 19:05
Condamnare definitiva pentru Ratko Mladic Inchisoare pe viata pentru Macelarul din Bosnia
ADVERTISEMENT

Instanța de la Haga a confirmat condamnarea pe viață primită pentru rolul său în uciderea a aproximativ 8.000 de bărbați și băieți musulmani bosniaci în Srebrenica în 1995.

Condamnare definitivă pentru Ratko Mladic. Închisoare pe viață pentru ”Măcelarul din Bosnia”

Masacrul, comis într-o enclavă presupusă a fi sub protecția ONU, a fost cea mai gravă atrocitate din Europa de după al doilea război mondial.

ADVERTISEMENT

Nu este încă clar unde își va executa Mladic restul pedepsei.

Completul de apel cu cinci membri a constatat că Mladic nu a reușit să furnizeze probe care să invalideze condamnările anterioare împotriva sa, deși președintele completului a făcut opinie separată.

Totuși, instanța de apel a respins, de asemenea, apelul introdus de acuzare, care a solicitat o a doua condamnare împotriva lui Ratko Mladic pentru crimele comise împotriva musulmanilor bosniaci și a croaților bosniaci în alte zone în timpul războiului.

ADVERTISEMENT

Verdictul a fost amânat de dificultăți tehnice, care au continuat pe tot parcursul sesiunii.

Mladic a denunțat tribunalul în timpul ședinței sale de apel din august, numindu-l copil al puterilor occidentale. Avocații săi susținuseră că era departe de Srebrenica când s-a produs masacrul.

Mladic, cunoscut sub numele de „Măcelarul din Bosnia”, a fost unul dintre ultimii suspecți care au fost judecați la Tribunalul Penal Internațional al ONU pentru fosta Iugoslavie. El a fost arestat în 2011 după 16 ani de fugă.

ADVERTISEMENT

În 2017 a fost găsit vinovat de genocid în Srebrenița, dar achitat de genocid în cadrul campaniei armatei sale din 1992, în timpul căreia bosniacii și croații bosniaci au fost expulzați din casele lor sau reținuți în condiții îngrozitoare.

În 2016, aceeași instanță l-a condamnat pe fostul lider sârb bosniac Radovan Karadzic pentru planificarea masacrului de la Srebrenica, printre alte crime.

ADVERTISEMENT

Condamnarea inițială de 40 de ani pentru genocid și crime de război a fost ulterior mărită la închisoare pe viață în 2019.

Cum a avut loc genocidul?

Între 1991 și 1999, statul socialist din Iugoslavia s-a divizat violent în entități separate care acopereau teritoriile a ceea ce era atunci Serbia și Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia și Slovenia.

Dintre toate conflictele, războiul din Bosnia a fost cel mai sângeros, deoarece, din punct de vedere etnic și religios, a fost cel mai divizat.

Unitățile armatei iugoslave, retrase din Croația și redenumite Armata Serbiei Bosniace, au ocupat o mare parte din teritoriul dominat de sârbi în Bosnia.

Peste un milion de bosniaci și croați au fost alungați din casele lor în așa-numita curățare etnică, iar sârbii au suferit și ei. Până la sfârșitul războiului în 1995, cel puțin 100.000 de oameni fuseseră uciși.

La sfârșitul războiului din 1995, Mladic s-a ascuns și a trăit în obscuritate în Serbia, protejat de familie și de elemente ale forțelor de securitate. El a fost în cele din urmă urmărit și arestat la casa unui văr din zona rurală a nordului Serbiei în 2011.

ADVERTISEMENT
Tags: