News

Fraudă masivă în Silicon Valley. Elizabeth Holmes, care promitea revoluționarea testelor de sânge, condamnată

Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei Theranos, care ar fi urmat să revoluționeze modul de testare a sângelui, a fost găsită vinovată de fraudă și riscă până la 80 de ani de închisoare.
04.01.2022 | 09:53
Frauda masiva in Silicon Valley Elizabeth Holmes care promitea revolutionarea testelor de sange condamnata
Elizabeth Holmes era văzută ca un nou Steve Jobs Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un juriu a găsit-o pe Elizabeth Holmes vinovată de fraudă pentru că și-a transformat startup-ul Theranos, care realizează teste de sânge, într-o înșelătorie sofisticată, una care a păcălit miliardari și alți investitori inocenți să susțină o companie aparent revoluționară a cărei tehnologie medicală nu a funcționat niciodată așa cum a promis Holmes.

Elizabeth Holmes, care promitea revoluționarea testelor de sânge, condamnată pentru fraudă

Holmes, în vârstă de 37 de ani, a fost găsit vinovată pentru două capete de acuzare de fraudă electronică și două capete de acuzare de conspirație pentru a comite fraudă, luni, după șapte zile de deliberări.

ADVERTISEMENT

Decizia juriului a urmat unui proces care a durat trei luni în cadrul căruia au fost audiați zeci de martori – inclusiv Holmes – și prezentate numeroase probe.

Ea riscă acum până la 20 de ani de închisoare pentru fiecare acuzație pentru care a fost găsită vinovată, deși experții juridici spun că este puțin probabil să primească o condamnare apropiată de pedeapsa maximă.

ADVERTISEMENT

Juriul nu a ajuns la un acord cu privire la cele trei acuzații rămase.

Procurorii federali au petrecut o mare parte a procesului furnizând mărturii și dovezi pentru a o descrie pe Holmes ca pe o șarlatancă obsedată de faimă și avere.

În cele șapte zile la tribuna martorilor, Holmes s-a prezentat drept un pionier vizionar în Silicon Valley dominată de bărbați, care a fost abuzată emoțional și sexual de fostul ei iubit și partener de afaceri, Sunny Balwani.

ADVERTISEMENT

Timpul petrecut în închisoare ar separa-o pe Holmes de fiul ei nou-născut, a cărui naștere vara trecută a forțat o amânare a procesului. Calitatea de părinte a lui Holmes nu a fost dezvăluită juriului în timpul procesului. Judecătorul va stabili sentința lui Holmes.

Condamnarea lui Elizabeth Holmes ar putea schimba modul în care firmele din Silicon Valley caută investitori

Procesul a oferit o privire detaliată asupra uneia dintre mișcările de bază ale antreprenorilor din Silicon Valley – transmiterea unui optimism nemărginit, indiferent dacă este justificat sau nu, cunoscută sub numele de „prefă-te până când reușești”.

ADVERTISEMENT

Acest etos a ajutat la crearea unor companii inovatoare precum Google, Netflix, Facebook și Apple – cea din urmă co-fondată de unul dintre eroii lui Holmes, Steve Jobs.

Dar visul îndrăzneț pe care Holmes l-a urmărit atunci când a fondat Theranos în 2003, la vârsta de 19 ani, devenise un coșmar până când a fost pusă sub acuzare în 2018.

Condamnarea ei ar putea scădea intensitatea – cel puțin temporar – promisiunilor nebunești și îndrăznețe, exagerări care au devenit o parte de rutină a agitației inovațiilor din industria tehnologiei.

În acea perioadă, Holmes a trecut de la o necunoscută la o senzație din Silicon Valley, care a adunat o avere de 4,5 miliarde de dolari pe hârtie, la un eșec criticat.

Căderea ei a fost disecată în documentare, cărți, podcasturi și în curând va fi repetată într-un serial TV Hulu numit „The Dropout”, cu Amanda Seyfried în rolul principal.

Holmes și-a propus să creeze o modalitate mai umană, mai convenabilă și mai ieftină de a scana pentru sute de boli și alte probleme de sănătate, luând doar câteva picături de sânge cu o înțepătură în deget în loc să înfigă un ac în venele oamenilor.

Ea și-a propus să răstoarne o industrie dominată de companii gigantice de testare precum Quest Diagnostics și Labcorp, începând cu înființarea de „mini-laboratoare” în magazinele Walgreens și Safeway din SUA, care să folosească un mic dispozitiv Theranos numit Edison și teste de sânge mai puțin intruzive.

Conceptul Theranos a atras miliardari și familii înstărite

Conceptul – și felul în care Holmes l-a prezentat – i-a captivat pe investitorii bogați dornici să cumpere de timpuriu acțiuni într-o companie care schimbă jocul.

A ajutat Theranos să strângă peste 900 de milioane de dolari de la miliardari pricepuți, cum ar fi mogulul media Rupert Murdoch și magnatul de software Larry Ellison, precum și familiile înstărite precum Waltons care deține Walmart și clanul DeVos din spatele Amway.

Holmes a curtat, de asemenea, un consiliu bine conectat care includea doi foști secretari de stat americani, Henry Kissinger și regretatul George Shultz; doi foști secretari ai Apărării, generalul James Mattis și William Perry; fostul senator Sam Nunn și fostul CEO Wells Fargo, Richard Kovacevich.

Ea chiar l-a fermecat pe fostul președinte Bill Clinton în timpul unei prezentări și l-a impresionat pe vicepreședintele de atunci Joe Biden, care a lăudat-o efuziv în timpul unui turneu din 2015 al unui laborator Theranos.

Ceea ce majoritatea oamenilor nu știau la acea vreme era că tehnologia de testare a sângelui Theranos continua să producă rezultate înșelătoare.

Acest lucru i-a forțat pe pacienți să se supună prelevărilor regulate de sânge venos în loc de înțepăturile în deget promise și a determinat Theranos să testeze în secret acele mostre folosind mașini convenționale într-un cadru tradițional de laborator.

Dovezile prezentate la proces au arătat, de asemenea, că Holmes a mințit cu privire la pretinse înțelegeri la care Theranos le-a încheiat cu mari companii de medicamente precum Pfizer și armata SUA.

Înșelăciunea a explodat în 2015

Înșelăciunea s-a produs în cele din urmă în 2015, după ce o serie de articole explozive în The Wall Street Journal și un audit al autorităților de reglementare la Theranos au descoperit defecte potențial periculoase în tehnologia companiei, ceea ce a dus la eventual colaps al acesteia.

În 2018, a fost publicată „Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup”, cartea lui John Carreyrou bazată pe articolele WSJ.

În timpul celor șapte zile când a depus mărturie, Holmes și-a exprimat ocazional regretul pentru gestionarea unei varietăți de probleme, dar adesea a susținut că a uitat circumstanțele din jurul unora dintre evenimentele cheie evidențiate de acuzare.

Ea a insistat că nu a încetat niciodată să creadă că Theranos este pe punctul de a-și perfecționa tehnologia.

În schimb, ea a aruncat vina pe Balwani, cu care a trăit în secret în timp ce el era directorul operațional al lui Theranos din 2009 până în 2016.

Holmes a mărturisit că Balwani a dezamăgit-o nereușind să remedieze problemele de laborator pe care el promisese să le rezolve și, în cea mai dramatică mărturie a procesului, a susținut că el a transformat-o în pionul său printr-un model de lungă durată de abuz în timp ce exercita controlul asupra dietei, obiceiurilor de somn și prieteniilor ei.

Toate acestea s-au întâmplat, a spus ea, după ce a fost violată de un atacator fără nume în timp ce era încă înscrisă la Stanford.

ADVERTISEMENT