News

Condamnat la închisoare pentru corupție, fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea a fugit din România

13.01.2021 | 20:40
Condamnat la inchisoare pentru coruptie fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea a fugit din Romania
Marian Zlotea: „Mi-a spus să dau două persoane și sunt liber, Traian Băsescu și Vasile Blaga" Sursa foto: stirileprotv.ro
ADVERTISEMENT

În ziua în care a primit o condamnare la închisoare cu executare pentru corupție, Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL, a anunțat că a fugit din România. 

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București la 8 ani și jumătate de închisoare.

ADVERTISEMENT

La câteva ore de la pronunțarea deciziei instanței, chiar în momentul în care polițiștii se pregăteau să-l încarcereze, Zlotea anunța pe Facebook că a plecat din România, ”știind de această înscenare de sentință”.

Marian Zlotea a fugit din România. Fostul europarlamentar PDL, condamnat la închisoare pentru corupție

Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și fost șef al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel București, la 8 ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție. Sentința este definitivă și nu mai poate fi atacată.

ADVERTISEMENT

La puțin timp după pronunțarea deciziei instanței, Zlotea scria pe Facebook că a plecat din România, “știind de această înscenare de sentință“.

Acesta mai dezvăluie că deja a cerut statut de refugiat politic în altă țară. De asemenea, Zlotea scrie pe pagina sa de socializare că se va adresa CEDO.

ADVERTISEMENT

“Sunt nevinovat iar aceasta este o sentință nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați.

Toată povestea s-a creionat în jurul acțiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electorală din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupție și trafic de influență fără nicio probă în acest sens.

ADVERTISEMENT

Instanta de fond a Tribunalului București a dispus în ceea ce mă privește o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pe care bineînțeles că am considerat-o nedreaptă și am atacat-o. Instanța de apel nu a respectat nici un drept la apărare pe tot parcursul procesului schimbând în penultimul termen al pronunțării încadrarea în trafic de influență fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părțile implicate.

Consider că această sentință este nedreaptă și este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL.

În acest moment, noul PNL format în urma fuziunii cu PDL nu face altceva decât să arunce peste bord toți liderii vechiului PDL care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale. La fel au procedat și cei dinainte, cei de care am încercat să protejez partidul, care au condus țara cu ajutorul instituțiilor de forță care acum s-au pus în slujba noii puteri.

Voi ataca acestă decizie la ÎCCJ, la CEDO, la toate instituțiile europene abilitate care mă pot ajuta să-mi dovedesc nevinovăția. Oricine va avea curiozitatea de a citi acest dosar va vedea că nu există nicio probă care să mă incrimineze. Plătesc acum exclusiv pentru simplul fapt că nu am plecat capul în fața deținătorilor puterii absolute.

În 4 decembrie 2020 am fost amenințat că dacă nu voi renunța la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat și am plecat din țara și nu am asistat la monitorizarea electorală pe care o desfășuram in calitate de președinte al ATRNU!

În acest moment, știind de această înscenare de sentință care urma să mi se pregătească am părăsit România și, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă țară. Cu probele și dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăția, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, scrie Zlotea.

Ce acuzații i se aduc lui Zlotea

Potrivit Hotnews, Marian Zlotea a fost trimis în judecată de DNA în februarie 2015, pentru luare de mită în formă continuată (28 acte materiale), instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) şi constituire de grup infracţional organizat.

Procurorii DNA spun că, în perioada octombrie 2009 – mai 2010, Marian Zlotea, în calitate de şef ANSVSA, împreună cu Doina Lupu, Marius Hofman şi Ioana Podosu, a constituit un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior şi Andreea Hofman (fostă Iancu), care a acţionat în mod coordonat în scopul de a obţine, direct şi indirect (prin intermediul subalternilor) foloase necuvenite, prin folosirea abuzivă a funcţiilor deţinute, de la agenţii economici pe care îi supravegheau şi-i controlau pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor.

Zlotea fusese condamnat în primă instanța de Tribunalul București la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuantă pe vremea când era președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor.

ADVERTISEMENT
Tags: