News

Condamnaţii penal nu vor mai putea candida la președinție, au votat deputaţii. Legea, trimisă către Klaus Iohannis

O nouă lege a fost votată de parlamentari. Camera Deputaților a decis miercuri ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida la președinția României.
08.06.2022 | 15:51
Condamnatii penal nu vor mai putea candida la presedintie au votat deputatii Legea trimisa catre Klaus Iohannis
Legea a fost trimisă pentru promulgare către Klaus Iohannis. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Parlamentarii au votat ca persoanele cu condamnări definitive să nu mai poată candida la președinția țării. Legea a fost trimisă pentru promulgare, către Klaus Iohannis.

Persoanele care au primit condamnări penale definitive, interdicție de a mai candida pentru fotoliul de la Cotroceni

Concret, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a hotărât ca cei care au primit sentință de arest la momentul depunerii candidaturii să aibă interdicție de a mai face parte din cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

S-au acordat 223 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 22 de ”abțineri” pentru modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea șefului statului.

”Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, este menționat în proiecul legislativ, notează News.ro

ADVERTISEMENT

Legea, inițiată din 2017

Această lege este inițiată încă din 2017, dar a fost respinsă de Senat, cameră care avea calitatea de prim for sesizat. Imediat după adoptarea de miercuri, 8 iunie 2022, deputatul USR Stelian Ion a spus că în 2017 proiectul a fost respins, deoarece, “în epoca aceea nu era de închipuit că va trece o astfel de iniţiativă”.

”După ce societatea românească a dat un semnal foarte clar în sensul în care nu-şi mai doreşte penali în funcţii publice, prin faptul că aproape un milion de români au semnat iniţiativa de revizuire a Constituţiei ‘Fără penali în funcţii publice’, toate partidele s-au repliat.

ADVERTISEMENT

Această idee este venită de jos în sus, de la baza societăţii către partidele politice. (…) Ce avem astăzi, e un mic pas înainte.

Nu e revizuirea Constituţiei, este o modificare legislativă doar pentru funcţia de preşedinte al României, are anumite vulnerabilităţi pentru că Comisia de la Veneţia a spus că reglementările de genul acesta ar trebui să fie de rang constituţional”, a motivat Stelian Ion.

ADVERTISEMENT

Membrii AUR nu au votat, deoarece amendamentul depus de PSD, USR, PNL, UDMR şi grupul minorităților naționale “spune fără unii penali în funcţii publice”, a justificat George Simion.

ADVERTISEMENT