News

Condamnații pentru fapte de corupție își vor pierde pensiile speciale. PSD susține PNL în acest demers

29.06.2020 | 15:58
Condamnatii pentru fapte de coruptie isi vor pierde pensiile speciale PSD sustine PNL in acest demers
ADVERTISEMENT

Cei condamnați pentru fapte de corupție vor rămâne fără pensii speciale. Cel puțin asta își doresc cei din PNL, susținuți inclusiv de PSD.

Partidul condus de Marcel Ciolacu a introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei proiectul de lege prin care cei care vor fi condamnați pentru fapte de corupție își vor pierde pensia specială.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă a primit admitere de la Comisia juridică, astfel că totul se va decide în Camera Deputaților, forul decizional.

Condamnații pentru fapte penale și-ar putea pierde pensiile speciale

Potrivit proiectului inițiat de liderul deputaților PNL, Florin Roman, nimeni nu va fi scutit de această nouă lege.

ADVERTISEMENT

Astfel, magistrații, militarii, funcționarii publici sau parlamentarii își vor pierde automat pensia specială dacă vor fi condamnați pentru fapte de corupție.

Acestora li se adaugă angajați ai corpului diplomatic, judecătorii CCR, poliții de avioane, sau angajații Curții de Conturi.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva săptămâni, Parlamentul a votat pentru impozitarea pensiilor speciale care depășesc 7.000 de lei cu 85%, însă se așteaptă decizia CCR pentru a valida demersul, conform Adevărul.

Pensiile speciale sunt un subiect sensibil în România, unde aproape 2 miliarde de euro se duc în fiecare an în buzunarele pensionarilor „speciali”, stârnind revoltă în rândul opiniei publice.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, cei care beneficiază de pensia specială își cumulează venitul cu un salariu la o firmă privată. Parlamentul a încercat, în trecut, să renunțe definitiv la pensiile speciale, însă CCR a declarat neconstituțional demersul juridic.

Asta, în condițiile în care judecătorii CCR sunt beneficiari direcți ai acestor pensii. La sesizarea Avocatului Poporului va fi judecată și noua lege de impozitare cu 85% a pensiilor, însă este extrem de probabil ca CCR să declare și acest demers ca fiind neconstituțional.

Singura șansă ca pensiile speciale să dispară definitiv din România e modificarea Constituției, însă acest demers necesită un Referendum pe care niciun politician nu pare dispus să și-l asume momentan. Mai mult, schimbarea Constituției e un demers extrem de complicat care ar avea nevoie de colaborarea totală a tuturor politicienilor din România, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani niciodată.

ADVERTISEMENT