Condimentul care funcționează ca un medicament natural îl găsești ușor în comerț. Specialiștii spun că el poate să înlocuiască aspirina, având în vedere beneficiile pe care le are. Cum acționează însă?
Natura ne oferă mai tot ceea ce avem nevoie. Fructele și legumele au beneficii uimitoare pentru organism, iar la rândul lor, plantele, care de multe ori ajung să fie consumate sub formă de condimente au efecte neașteptate.
Condimentul care acționează ca un medicament natural este turmericul. Poate ai auzit de el, având în vedere că aroma, dar și culoarea sa sunt inconfundabile. Ce efect are însă un consum regulat?
Medicul spune că turmericul conține un compus activ numit curcumină care are proprietăți antiinflamatorii. Consumat des și inclus în diferite preparate, el poate să prevină formarea cheagurilor pe pereții vaselor de sânge.
„Turmericul ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, previne agregarea trombocitelor și reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Adăugarea a una până la două lingurițe de turmeric în mâncare sau administrarea de suplimente cu curcumină (sub supraveghere medicală) poate fi benefică”, notează Dr. Patel.
Medicul precizează însă că niciun produs nu garantează prevenirea formării cheagurilor de sânge. Pe de altă parte, includerea turmericului într-o dietă echilibrată poate promova o circulație mai sănătoasă.
Condimentul care acționează ca un medicament natural mai are și proprietăți antioxidante de asemenea. De altfel studiile au demonstrat efectele pe care îl au asupra organismului.
Un consum regulat de turmeric poate combate radicalii liberi. Aceștia pot provoca apariția bolilor cardiovasculare, oncologice, și chiar neurodegenerative. Pe lângă asta, curcumina, prezentă în turmeric, poate combate artrita, hipertensiunea, astmul, dar și alte boli.
„Cercetătorii au identificat două dintre principalele sale proprietăți: activitatea antioxidantă și efectul antiinflamator. Toate activitățile biologice diverse ale curcuminei provin din aceste proprietăți.
În studiile de laborator în eprubete și pe linii celulare, oamenii de știință au reușit să demonstreze că curcumina poate distruge radicalii liberi și să îmbunătățească activitatea enzimelor antioxidante interne ale organismului. această proprietate a curcuminei merită atenție, deoarece, potrivit datelor moderne, radicalii liberi pot avea un efect negativ asupra organismului și pot provoca apariția bolilor neurodegenerative, cardiovasculare și oncologice”, spune specialistul, potrivit actualno.com.