Condimentul care îți ia durerea cu mâna nu e utilizat atât de des în bucătărie de români. Asta în ciuda faptului că este considerat un medicament natural, iar beneficiile pe care le are chiar nu pot fi trecute cu vederea.
Este vorba despre laur. A mai auzit de el până acum? Laurul este practic o plantă populară din specia Laurus nobilis, iar în antichitate, din el erau țesute coroane pentru câștigătorii Jocurilor Olimpice și pentru împărații romani.
În România însă, aceeași plantă mai este cunoscută și sub denumirea de ”frunze de dafin”. Aroma acestora nu poate fi comparată cu nimic altceva, având în vedere că oferă un plus de savoarea multor mâncăruri.
Frunzele de dafin sunt utilizate în bucătărie pe post de condimente. Ce nu știu mulți este însă faptul că beneficiile pe care acestea le au sunt de-a dreptul uimitoare. Condimentul nu doar că îți ia durerea cu mâna, dar te poate scăpa și de alte probleme.
Frunzele de dafin au proprietăți antiinflamatorii. Acestea ajută la problemele articulare și totodată fac minuni și pentru durerile reumatice, ori pentru durerile cauzate de artrită. Și pentru că este considerat un medicament natural, acest condiment are și beneficii interne.
Mai exact, deși mulți nu știu, frunzele de dafin îmbunătățesc funcția insulinei reglând astfel glicemia. Drept urmare, sunt recomandate în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip II. Și nivelul colesterolului poate fi reglat adăugând frunze de de dafin în meniul zilnic.
Condimentul care îți ia durerea cu mâna poate de asemenea să trateze diferite tulburări digestive. Frunzele de dafin conțin taninuri, care au un puternic efect astringent și sunt utile pentru diaree.
Totodată, studiile au arătat că frunzele de dafin mai conțin și substanțe active cu efecte antioxidante și anticancerigene. Astfel, un consum regulat poate să prevină creșterea celulelor tumorale.
Același condiment îmbunătățește și memoria și ameliorează și alte probleme cognitive. Astfel, poate fi consumat fără griji și de persoanele care au peste 60 de ani, astfel încât creierul să funcționeze normal.
Există însă și câteva contraindicații. Mai exact, copiii, dar și femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să le consume. Totodată, frunza de dafin nu trebuie înghițită, ci consumată măcinată, sub formă de condiment, sau sub formă de ulei.