Condimentul pe care mulți români îl folosesc în diferite rețete poate deveni periculos. Deși are un gust unic, cercetătorii au aflat câteva detalii extrem de interesante despre el. Care sunt acestea?
Când vine vorba de prepararea mâncărurilor, unele condimente pot face diferența. Acestea schimbă complet gustul preparatelor noastre, iar uneori poate ni se pare că fără ele nu mai sunt la fel.
Fie că vorbim despre sare, piper, ori boia, fiecare în parte are aromele sale. Există însă și condimente cu arome mai puternice, care sunt utilizate în cantități mici și au un gust specific.
Condimentul care devine periculos e unul dintre ele. S-ar părea că atunci când este consumat în exces, el poate cauza anumite probleme de sănătate. Este vorba despre turmeric, un condiment aparte.
E folosit de mii de ani în bucătărie și are beneficii uimitoare pentru organism. Lucrurile se schimbă însă în momentul în care se fac excese. Cercetătorii au efectuat un studiu în 2022, care mai apoi a fost publicat în American Journal of Medicine.
Rezultatele au arătat că există o legătură între consumul constant de turmeric și bolile de ficat. Mai exact, în cadrul studiului, experții au identificat 16 cazuri în care ficatul a avut de suferit după consumul acestui condiment.
Deși mai e nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla mai multe detalii, condimentul a fost catalogat ca fiind periculos, dacă e consumat des, dar și în cantități mari. Dacă alegi însă să îl folosești din când în când, în cantități moderate, de bucuri doar de beneficiile lui.
Și totuși ce beneficii are turmericul? În primul rând ajută la regenerarea pielii. De asemenea, are efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice. Totodată, reduce disconfortul abdominal și, evident, dă un gust aparte mâncărurilor noastre.
La fel ca și în cazul altor condimente însă, moderația este cheia. Astfel, este bine să nu facem excese și să ne rezumăm la cantități cât se poate de mici. În acest mod ne vom bucura doar de beneficiile sale și eliminăm posibilele reacții adverse.