Un condiment delicios, care de multe ori dă gustul aparte rețetelor noastre poate să facă diferența între viață și moarte. E foarte important să fim atenți la cantitatea zilnică pe care o consumăm.
Condimentele sunt cele care în general dau tot gustul mâncărurilor. Sigur ai observat că sarea, piperul, uneori boia, ori chiar ierburile aromate precum cimbru sau oregano pot schimba complet aroma preparatelor.
Adevărul este că unele dintre ele pot deveni periculoase. Astfel, este esențial să fim atenți la cantitatea pe care o adăugăm în mâncăruri. Contează evident și cantitatea pe care ajungem să o consumăm în fiecare zi.
De-a lungul timpului au fost realizate numeroase studii care au avut în prim plan efectele pe care consumul excesiv de sare le are asupra organismului. Condimentul se pare că poate face diferența între viață și moarte.
Deși mulți consideră că mâncarea fără sare nu are gust, adevărul este că nu trebuie să facem excese. Prea multă sare consumată poate crește tensiunea arterială. Totodată, crește și riscul de apariție a altor boli grave de sănătate.
Iar o problemă o reprezintă faptul că sarea se regăsește în numeroase alimente. Poate de multe ori nici nu ai citit eticheta. Adevărul e că pâinea, dar și cerealele o conțin. De asemenea, mâncărurile gata preparate au și ele sare, chiar cantități semnificative.
Cercetările arată însă că reducerea consumului cu doar un gram pe zi ar putea face diferența între viață și moarte. Acest lucru a fost confirmat de oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary. Sursa citată scrie că reducere cu doar 1 g a consumului de sare pe zi ar putea fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atac de cord până în 2030.
Studiul publicat în 2022 a utilizat date privind sănătatea din China. În această țară consumul de sare este printre cele mai ridicate din lume, mai exact aproximativ 11 g pe zi. Care este însă cantitatea corectă de consum?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă nu mai puțin de 5 grame de sare pe zi. Cercetătorii de la Queen Mary au dezvoltat un model de evaluare a riscurilor pentru a estima impactul potențial asupra sănătății al reducerii consumului de sare în China.
„Există dovezi puternice și consistente pentru o relație de cauzalitate și de răspuns la doză între consumul de sare și tensiunea arterială, care este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare (CVD).
Reducerea consumului de sare scade tensiunea arterială și, prin urmare, și riscul de boli cardiovasculare”, au scris ei într-un articol lor, publicat în British Medical Journal, arată The Sun.
Condimentul poate face, deci, diferența între viață și moarte. Astfel, dacă cele mai multe persoane ar ține cont de această recomandare, cel mai probabil o mulțime de evenimente neplăcute ar putea fi prevenite.
„În cazul în care nivelurile reduse ale consumului de sare ar fi menținute timp de încă 10 ani, beneficiile cumulate până în 2040 ale reducerii consumului de sare ar putea ajunge la un total de aproximativ 13 milioane de evenimente de CVD prevenite”, au susținut aceștia.