Poate nu știai, dar există un condiment care provoacă somnolență. Totodată, poate da stări de oboseală atunci când este consumat în cantități mari și se pare că e prezent în numeroase rețete.
Natura ne oferă mai tot ceea ce avem nevoie. Cele mai bune mâncăruri sunt cele condimentate moderat și care conțin și ierburi aromatice. Evident însă, contează foarte mult cantitățile pe care le adăugăm.
Prea multă sare pusă în mâncare, ori prea mult piper, sau boia, pot strica complet o rețetă. Ce nu iau în calcul multe persoane însă e faptul că unele condimente pot devenit chiar un real pericol în unele condiții.
Cel mai bun exemplu sunt chiar cuișoarele. Condimentul provoacă somnolență în unele condiții și chiar și stări de oboseală. În general o să îl întâlnești în numeroase produse de patiserie, dar și în preparate din carne sau pește.
Excesul de cuișoare, spun specialiștii, provoacă somnolență severă. Mai exact, cuișoarele pot acționa ca un sedativ. Astfel, dacă vei alege să consumi acest condiment într-o doză mare, atunci poți să resimți o senzație de oboseală accentuată.
Și nu doar cuișoarele pot avea reacții adverse. Și alte condimente utilizate în produsele de patiserie, ori în diferite deserturi, pot avea și efecte negative. Exemplu sunt chiar nucșoara și scorțișoara.
Au într-adevăr un gust deosebit. Condimentele nu trebuie însă consumate în exces, pentru că pot deveni periculoase. Mai exact, abuzul lor duce la convulsii. Iar dacă un condiment precum cuișoarele provoacă somnolență și stări de oboseală, iată că altul poate duce chiar la situații mai grave.
Este vorba despre șofran, un condiment care de altfel este și mult mai scump. Se pare că 5 grame din această plantă pot să otrăvească organismul. Astfel, este esențial să fim atenți la cantitatea pe care o utilizăm în rețete.
Conform specialiștilor, otrăvirea cu șofran se manifestă prin senzația de slăbiciune, vărsături și chiar și sângerări. Totodată, zece grame din această plantă pot provoca avort spontan în cazul unei femei însărcinate.
Astfel, indiferent de condimentele pe care alegem să le folosim în bucătărie, este bine să fim atenți la cantitate. Inclusiv plantele aromatice precum rozmarinul pot avea efecte negative, dacă se face abuz.