Un raport întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată care este condimentul folosit frecvent în bucate și care poate duce la deces. Peste 1 milion de oameni mor anual din cauza lui, pentru că nu țin cont de recomandările specialiștilor în nutriție.
Ingredientele pe care gospodinele le au în bucătărie pot ascunde lucruri nebănuite, cum ar fi faptul că duc la probleme de sănătate. Unul dintre acestea are numeroase efecte secundare pentru organismul uman.
Sarea (clorură de sodiu) este condimentul pe care nutriționiștii îl recomandă a fi folosit cu moderație. Din păcate, semnalele de alarmă trase de experți nu au efectele scontate având în vedere numărul mare de decese din cauza acestuia.
Potrivit OMS, în fiecare an 1,9 milioane de persoane, de la nivel global, își pierd viața din cauza consumului excesiv de sare. Un aport crescut de sodiu crește riscul de hipertensiune arterială, care afectează milioane de persoane (aproximativ unul din trei adulți).
Hipertensiunea arterială, riscul de boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și afecțiunile renale sunt alte probleme care apar din cauza acestui condiment banal la prima vedere. Indicat ar fi să se consume un maximum de 2 g de sodiu pe zi.
Studiile arată că, în medie, oamenii consumă mai mult decât dublu, aproximativ 4,3 g pe zi. Acesta este motivul pentru care statele membre ale OMS s-au angajat, în anul 2013, să reducă aportul de sodiu la nivelul populației cu 30% până în 2025.
Cu toate acestea, multe țări nu vor putea să atingă obiectivul stabilit. În prezent, OMS a prelungit termenul pentru anul 2030, în speranța că ingredientul din bucătărie va fi eliminat treptat din alimentația oamenilor.
Sarea nu poate fi eliminată complet, dovadă că se recomandă să fie înlocuită cu un alt produs. Cea mai bună alternativă este sarea pe bază de potasiu, care se obține prin înlocuirea unei părți din clorura de sodiu cu clorură de potasiu.
S-a luat în calcul această variantă și pentru că potasiul este un mineral esențial pentru organism. Acesta are un rol major în funcționarea normală a organismului, potasiul găsindu-se în multe fructe și legume proaspete.
Nutriționiștii sunt de părere că majoritatea oamenilor nu consumă suficient din acest mineral, aportul fiind unul insuficient pentru corp. OMS susține că fiecare om trebuie să consume 3,5 g de potasiu în fiecare zi.
Sarea cu clorură de potasiu are o serie de piedici, deși este mai bună decât sarea normală. Aceasta nu este indicată pacienților cu boală renală avansată pentru că aceștia nu pot metaboliza eficient potasiul. Așadar, nu este sigură, conform ziare.com.
Un alt obstacol este reprezentat de accesibilitate și prețul crescut. La ora actuală, nu se găsește cu mare ușurință în magazine și are un cost destul de mare. O pungă de 500 de grame poate ajunge până la suma de 50 de lei.
Concret, prețurile sunt de până la 15 ori mai mari decât în cazul ingredientului obișnuit. Mai mult decât atât, sarea cu clorură de potasiu trebuie neapărat să fie utilizată în industria alimentară, implicit în alimentele procesate din comerț.