Life

Condimentul ieftin, găsit în toate magazinele, care transformă orice mâncare într-un deliciu: „Adaugă un strat de bogăție”

Condimentul ieftin care dă un gust aparte oricărui preparat. Se găsește în orice magazin și este aproape imposibil să nu îl ai în casă.
06.04.2025 | 13:51
Condimentul ieftin gasit in toate magazinele care transforma orice mancare intrun deliciu Adauga un strat de bogatie
Condimentul delicios care oferă preparatelor un gust aparte. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Condimentul delicios care îmbogățește preparatele culinare cu culoare, savoare și arome deosebite. Se găsește în toate magazinele și nu este scump deloc și mulți români îl au în casă aproape tot timpul.

Boiaua de ardei, condimentul considerat banal, dar care îmbogățește gustul mâncărurilor

Boiaua de ardei este un ingredient pe care mulți îl cunoaștem încă din copilărie. Este un condiment ieftin, obținut prin uscarea și mărunțirea legumelor într-o pulbere fină. Utilizat mai ales în bucătăria maghiară și cea spaniolă, experții în gastronomie îl laudă și spun că poate îmbogăți semnificativ gustul oricărui preparat.

ADVERTISEMENT

„Boia de ardei aduce căldură, culoare și un alt nivel de aromă. Chiar și o simplă presărare peste brânza de capră pe pâine prăjită sau pe hummus, alături de puțin ulei de măsline, poate transforma orice preparat”, spun specialiștii specialiștii.

Jeremy Salamon, autorul cărții „Second Generation” și bucătarul/proprietarul restaurantului maghiar Agi’s Counter din New York merge chiar mai departe și spune că „boiaua de ardei adaugă un strat de bogăție”.

ADVERTISEMENT

„Are o aromă unică, vegetală, cu o notă care amintește de fructele necoapte și se potrivește diferitelor tipuri de preparate”, a completat bucătarul despre condimentul ieftin, dar foarte versatil.

Cum se poate folosi condimentul

Există mai multe tipuri de boia. Cea dulce poate fi folosită ca „bază de aromă, pe care să o construiești cu alte condimente”. Iar cea afumată este ideală pentru a adăuga „în unturi”. Dar, de departe, preferata lui Salamon este boiaua iute.

ADVERTISEMENT

„Îmi place vigoarea pe care o adaugă, așa că o folosesc în papricașul de pui sau în dip de brânză pimento”, a completat expertul într-un interviu pentru publicația The Guardian. 

ADVERTISEMENT

Monika Linton, fondatoarea unei companii din Marea Britanie, specializată în importul și distribuția produselor alimentare tradiționale din Spania, a explicat, de asemenea, cum folosește ea diferitele tipuri de boia de ardei.

„Boia de ardei neafumată are o aromă mai fructată și mai proaspătă, așa că aș folosi-o pentru preparatele cu orez, care, de obicei, nu sunt gătite mult timp sau lent. Nu vrei să impregnezi totul cu aromă pentru ore întregi; mai degrabă, vrei să simți în farfurie un gust vibrant și luminos, ca un rafinament de vară”, a menționat Linton.