Un adolescent de 17 ani care deține permis de conducere pentru categoriile B și BE poate să conducă un vehicul dacă este supravegheat de o persoană cu permis din aceeași categorie, de cel puțin 10 ani.
Această persoană va fi responsabilă alături de minor în cazul încălcării regulilor de circulație, conform unui proiect inițiat de parlamentari PSD, PNL, UDMR și independenți, adoptat tacit luni de Senat.
Permisiunea de a obține un permis auto la 17 ani are ca scop principal responsabilizarea tinerilor, reducând astfel comportamentele imprudente și iresponsabile, potrivit proiectului de lege, citat de Agerpres.
Prin această propunere legislativă, persoana care însoțește un minor cu permis valabil pentru categoriile B și BE și care conduce un vehicul va răspunde solidar cu acesta pentru încălcările regulilor de circulație sau pentru daunele produse terților în urma unui accident.
„Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic.
Astfel riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se precizează în expunerea de motive.
Conform propunerii legislative, deși raportul Inspectoratului General al Poliției Române pentru 2022 a evidențiat cel mai sigur an din ultimul deceniu pe drumurile publice, România rămâne departe de media europeană, iar numărul deceselor în accidente rutiere rămâne alarmant.
Media europeană este de 46 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori, în timp ce în România este de 86 la un milion. Conform datelor oficiale din 2022, în România au fost raportate 28.010 accidente rutiere.
„Astfel, media europeană a fost de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, în timp ce în România este de 86 la un milion. În România, conform datelor oficiale din anul 2022, au fost înregistrate 28.010 accidente, soldate cu rănirea sau decesul a 36.218 persoane, iar dintre acestea s-au înregistrat decesul a 1.633 de persoane. Din cele 36.218 persoane decedate sau rănite în accidente, 7.326 de persoane au fost accidentate de tineri având vârsta până la 20 de ani, iar dintre acestea 136 de persoane au decedat.
Este foarte important de precizat că aceste accidente sunt produse în moduri ce denotă o atitudine rutieră imprudentă, o conduită iresponsabilă, o supraevaluare a aptitudinilor de şofer şi un control scăzut al autovehiculului, toate aceste lucruri fiind explicate prin lipsa de experienţă a tinerilor şoferi şi prin insuficienţa deprinderii setului complet de aptitudini în numărul de ore de practică incluse în modulele parcurse în vederea obţinerii carnetului de conducere”, arată inițiatorul citat de sursa menționată.
Proiectul de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice și a articolului 337 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal va fi dezbătut și votat de Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.