News

Condiţia ca un minor cu permis să poată conduce un autoturism pe drumurile publice. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat

Cum ar putea conduce pe șosele un minor care deține permis de conducere. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament
27.05.2024 | 18:50
Conditia ca un minor cu permis sa poata conduce un autoturism pe drumurile publice Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat
Permis auto la 17 ani cu condiții stricte. Cum pot conduce minorii pe drumurile publice. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un adolescent de 17 ani care deține permis de conducere pentru categoriile B și BE poate să conducă un vehicul dacă este supravegheat de o persoană cu permis din aceeași categorie, de cel puțin 10 ani.

Noi reglementări pentru șoferii tineri

Această persoană va fi responsabilă alături de minor în cazul încălcării regulilor de circulație, conform unui proiect inițiat de parlamentari PSD, PNL, UDMR și independenți, adoptat tacit luni de Senat.

ADVERTISEMENT

Permisiunea de a obține un permis auto la 17 ani are ca scop principal responsabilizarea tinerilor, reducând astfel comportamentele imprudente și iresponsabile, potrivit proiectului de lege, citat de Agerpres. 

Prin această propunere legislativă, persoana care însoțește un minor cu permis valabil pentru categoriile B și BE și care conduce un vehicul va răspunde solidar cu acesta pentru încălcările regulilor de circulație sau pentru daunele produse terților în urma unui accident.

ADVERTISEMENT

„Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic.

Astfel riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se precizează în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Datele privind siguranța rutieră în România sunt în continuare îngrijorătoare

Conform propunerii legislative, deși raportul Inspectoratului General al Poliției Române pentru 2022 a evidențiat cel mai sigur an din ultimul deceniu pe drumurile publice, România rămâne departe de media europeană, iar numărul deceselor în accidente rutiere rămâne alarmant.

Media europeană este de 46 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori, în timp ce în România este de 86 la un milion. Conform datelor oficiale din 2022, în România au fost raportate 28.010 accidente rutiere.

ADVERTISEMENT

„Astfel, media europeană a fost de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, în timp ce în România este de 86 la un milion. În România, conform datelor oficiale din anul 2022, au fost înregistrate 28.010 accidente, soldate cu rănirea sau decesul a 36.218 persoane, iar dintre acestea s-au înregistrat decesul a 1.633 de persoane. Din cele 36.218 persoane decedate sau rănite în accidente, 7.326 de persoane au fost accidentate de tineri având vârsta până la 20 de ani, iar dintre acestea 136 de persoane au decedat.

Este foarte important de precizat că aceste accidente sunt produse în moduri ce denotă o atitudine rutieră imprudentă, o conduită iresponsabilă, o supraevaluare a aptitudinilor de şofer şi un control scăzut al autovehiculului, toate aceste lucruri fiind explicate prin lipsa de experienţă a tinerilor şoferi şi prin insuficienţa deprinderii setului complet de aptitudini în numărul de ore de practică incluse în modulele parcurse în vederea obţinerii carnetului de conducere”, arată inițiatorul citat de sursa menționată.

Proiectul de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice și a articolului 337 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal va fi dezbătut și votat de Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”