News

Venituri de natură salarială, în concediul pentru creșterea copilului. Ce condiție trebuie îndeplinită

Consultanţii EY România aduc la cunoștință viitoarelor mame că pot beneficia de venituri de naturală salarială, în timpul concediului pentru creșterea copilului lor.
03.02.2022 | 20:31
Venituri de natura salariala in concediul pentru cresterea copilului Ce conditie trebuie indeplinita
Consultanții EY: ”Mamele pot primit venituri de natura salariala in timpul concediului de crestere a copilului”. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Consultanţii EY România au enumerat câțiva pași esențiali pentru mamele care vor să intre în concediu maternal. Aceștia subliniază mai multe aspecte importante, printre care faptul că veniturile de natură salarială nu trebuie să depăşească 6250 de lei pe an, pe perioada creșterii copilului.

De asemenea, aceștia aduc la cunoștință faptul că indemnizația este în momentul de față de 1.250 de lei, dar nu trece de 8.500 de lei lunar.

ADVERTISEMENT

Cum poți beneficia de venitul de natură salarială în timpul concediului maternal

Persoana care beneficiază de indemnizație trebuie să anunțe agenția de plăți sau primăria, într-un termen de 15 zile lucrătoare cu privire la orice modificare apărută.

”Puteţi munci. Puteţi obţine venituri de natură salarială, din munca prestată, pe perioada concediului de creştere a copilului, dacă aveţi o oportunitate de colaborare sau un proiect în derulare.

ADVERTISEMENT

Condiţia în acest caz este ca veniturile obţinute într-un an să nu depăşească plafonul de 5 ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit de legislaţia aplicabilă. La acest moment, valoarea care nu ar trebui depăşită este de 6.250 de lei (5 X1.250 de lei). Valorile se vor schimba de la 1 martie 2022, odată cu actualizarea indicatorului social de referinţă  arată Claudia Sofianu și Simona Tudor, reprezentanți EY Romania.

În cazul în care nu se vor sesiza schimbările care vizează indemnizația se poate acorda o amendă în valoare de 500 de lei sau 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

”Beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului are obligaţia de a anunţa în scris agenţia de plăţi / primăria despre orice modificare care intervine în situaţia sa şi care ar fi de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor.

Termenul în care este necesar să se facă acest demers este de 15 zile lucrătoare de la apariţia modificărilor. Lipsa acestei notificări este considerată contravenţie, iar beneficiarul în cauză poate fi sancţionat cu o amendă (de la 500 de lei la 2.000 de lei)”, mai informează EY Romania.

ADVERTISEMENT

Mamele pot avea programul de lucru redus

Un alt detaliu subliniat de consultații de față este că mamele care vin la serviciu, deși sunt în concediu maternal, au prin lege dreptul de a avea programului de lucru redus cu 1/4.

O astfel de situație nu le poate afecta în niciun fel salariul. De asemenea, în timpul maternității mamele pot avea parte de 126 de zile calendaristice de concediu medical. O perioadă de minim 42 de zile trebuie să se facă după naștere, asta dacă-și doresc să obțină indemnizaţia pentru creşterea celui mic.

”Un aspect important de menţionat: indemnizaţia primită pentru aceste zile este scutită de contribuţia la fondul de sănătate, fără pierderea calităţii de asigurat, dar şi de plata impozitului pe venit”, mai explică sursele citate.

De altfel  dacă o mamă primește de la angajator un bonus de performanţă, indemnizaţia nu este supendată. Mai mult, ea trebuie să se asigure tot timpul dacă este asigurată de CNAS, pentru a i se acorda toate drepturile legale unui concediu.

”Foarte important: în această perioadă nu veţi putea beneficia de servicii medicale, cel mai comun caz fiind concediul medical pentru îngrijire a copilului bolnav”, mai avertizează EY Romania.

ADVERTISEMENT
Tags:
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună...
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună de la transferul la Tottenham
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru...
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru „plăceri sexuale”. Acum lucrează în România
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi...
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi în 2019, condamnată
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple....
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple. Ce ar trebui să faceți dacă se udă telefonul, de fapt?
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre...
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre victime este în sală. Reacția imeediată a tatălui
Gabriela Firea, trădată de Florentin Pandele. A aflat în direct
Gabriela Firea, trădată de Florentin Pandele. A aflat în direct
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât...
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât să stau să sufăr? Trebuia să-mi văd de viață”
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta