Condiții înfiorătoare pentru câțiva români într-un abator din Germania! Veniți din Brașov, muncitorii s-au revoltat pentru felul în care sunt tratați. Oamenii spun că sunt puși să lucreze 6 zile pe săptămînă, 12 ore pe zi.
Mai mult de atât, muncitorii au reclamat că li s-au luat buletinele. Întrebat de Libertatea, administratorul Sorin Tărâță a spus că buletinele au fost oprite pentru a se face actele necesare pentru munca în Germania și că acest proces durează mai mult de 7 zile în perioada pandemiei.
”Buletinele se iau când vin oamenii, pentru că un șef de echipă merge și îi înregistrează la primărie. (…) Din păcate, acum cu pandemia, durează mai mult, pentru că nu se poate merge la primărie și se lucrează doar online”, a spus Angela Horga, angajată care se ocupă de integrarea românilor la firmele Tönnies.
Administratorul se apără și spune că legea germană îi obligă pe muncitori, pe perioada pandemiei, să lucreze 12 ore pe zi.
Lucrurile stau însă diferit. Legea muncii s-a schimbat într-adevăr pe perioada pandemiei în Germania, astfel încât să se poată munci mai mult, dar fără a se depăși de 60 de ore pe săptămână. Durata aceasta poate fi depășită ”doar în situații excepționale”.
”Aici cred că a fost o ceartă între domnul Tărâță și oamenii respectivi, nu e legal să se lucreze 12 ore. Dar sunt zile în care sunt rugați să rămână peste program, dar asta este totul plătit”, spune Horga.
”Din câte am înțeles de la domnul care are firma Agriserv, domnul Tărâță a vorbit pe propria lui răspundere aici.
Cred că o să desfacă contractul de muncă cu dânsul, pentru că nu e normal ce a vorbit în videoclipul respectiv. Nu e nici o lege și nu se muncește 12 ore pe zi”, adaugă Horga.
”Fiecare persoană care e angajată la noi la firmă lucrează 9 ore și 14 minute pe zi, depinde pe ce posturi sunt. Normal pauza durează o oră. ”Nu au fost obligați, nu există. Nu e nimeni obligat”, a mai zis aceasta.