Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au închis temporar o grădiniță din Sectorul 2 din București după ce au găsit o serie de nereguli. În ce condiții se desfășurau activitățile.
Comisarii ANPC au anunțat că reprezentanții Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Sector (CPCS) 2 au verificat grădinița administrată de SC Clubul Prâslea cel Voinic SRL din Sectorul 2, București.
Echipele de control au constatat o serie de nereguli, în primul rând, în spațiul exterior al clădirii. Au văzut pavimentul într-o stare avansată de degradare, bănci rupte, bălți în locul de joacă și o priză de împământare neprotejată.
Pe lângă acestea, reprezentanții CPCS 2 au observat că tencuiala era căzută, aparatele de joacă erau neigienizate și într-o stare extrem de rea și exista un copac uscat, netoaletat, sprijinit de fața clădirii, care prezenta risc de prăbușire.
După ce au intrat în clădire, problemele au continuat. Comisarii au găsit mizerie de nedescris în sălile de curs, dormitor și în zona de luat masa. Au găsit gresie spartă cu margini tăioase și mochetă și balustrade rupte.
Nu lipseau, de asemenea, igrasia și mucegaiul de pe pereți. În băi s-au găsit depuneri de calcar și rugină. Ușile de acces în sălile de clasă erau deteriorate, cu tocuri lovite și rupte. Geamurile erau sparte, iar sălile de clasă insalubre, fără plase de insecte la fereastră. Pereții erau murdari, iar birourile și scaunele erau deteriorate și rupte.
Praful și pânzele de păianjen se puteau observa cu ușurință, iar în camerele de dormit paturile erau rupte. Mai mult, cei mici dormeau pe lenjerie murdară și pe saltele din burete rupte.
Un alt aspect alarmant l-au reprezentat medicamentele. Acestea erau folosite chiar dacă erau expirate. Mai mult, echipele de control au descoperit gândaci în blocul alimentar. De asemenea, aragazul era murdar și depreciat.
Copiii primeau mâncare preparată din materii prime fără date de identificare și caracterizare din care să reiasă conformitatea acestora. Nu s-au găsit etichete cu dată de expirare inscripționată. Mai mult, ustensilele de bucătărie erau neprofesionale și lipsea, cu desăvârșire, autorizația ISU.
Evident, nu s-au găsit nici registrele de igienizare, dezinsecție, deratizare și mentenanță a echipamentelor utilizate. După nenumăratele nereguli, a fost solicitată și o echipă de control din cadrul Direcției de Sănătate Publică București.
„Astfel de situaţii sunt revoltătoare, iar operatorii economici care prestează astfel de servicii sunt de-a dreptul iresponsabili. Niciun părinte nu trebuie să trateze superficial alegerea unei locaţii în care îşi lasă copiii spre educare, peste zi, ci să le verifice cu foarte mare atenţie, pentru a se asigura că, în aceste locuri, nu le este pusă în pericol sănătatea sau chiar viaţa, micuţilor”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
Comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 25.000 de lei și au oprit definitiv de la utilizare 11 kilograme de materii prime și preparate culinare, dar și medicamente neconforme. De asemenea, au decis oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor. Se va formula și o propunere de închidere definitivă a unității.