News

Condițiile în care elevii revin la școală. Cum se vor relua cursurile în sălile de clasă

04.02.2021 | 09:30
Conditiile in care elevii revin la scoala Cum se vor relua cursurile in salile de clasa
ADVERTISEMENT

În spațiul public din România a apărut ghidul pentru redeschiderea școlilor. Acesta conține informații legate de condițiile în care elevii revin la școală, dar și despre modul în care se vor relua cursurile în sălile de clasă, de luni, 8 februarie.

Trebuie precizat faptul că varianta este încă în lucru, dar cel mai probabil principalele aspecte din document vor rămâne neschimbate.

ADVERTISEMENT

Joi, la ora 11, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va susține o videoconferință cu inspectorii școlari generali, prilej cu care va oferi mai multe amănunte despre aplicarea acestor reguli din Ghid.

Care sunt condițiile în care elevii revin la școală din 8 februarie

​Ministerul Educației a transmis Ministerului Sănătății un draft final al ordinului comun privind redeschiderea școlilor în format fizic. Cele două ministere au lucrat la document începând de miercuri și urmează ca acesta să fie prezentat inspectorilor școlari joi, de la ora 11.00, în videoconferință.

ADVERTISEMENT

Din acest ghid reiese faptul că masca trebuie purtată în permanență de profesori, personalul școlii și elevi, distanța trebuie să fie de 1 metru între elevi, în clase și ușa să fie deschisă la clase.

Astfel, sala de clasă va fi amenajată pentru a fi asigurată distanțarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi, potrivit Edupedu.

ADVERTISEMENT

Cum se vor relua cursurile în sălile de clasă

Potrivit documentului propus, sunt prevăzute regulile din fiecare clasă și școală. Se vor aplica reguli stricte de distanțare precum și măsuri sanitare și de igienă.

Organizarea circuitelor în interiorul şcolii se va face prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure “trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane.

ADVERTISEMENT

La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini. Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi = 1 sală”.

Cele mai importante reguli de igienă în școli

Ghidul mai prevede că a fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară.

Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.

Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ.

Este obligatorie disponibilitatea permanentă a substanțelor dezinfectante si a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil.

Se va verifica realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent (conform Planului de curăţenie şi dezinfecţie de la nivelul unității).

Zonele de recreere prevăzute cu jucării de exterior vor fi curăţate, igienizate cu jet de apă şi apoi dezinfectate cu soluţii avizate pentru suprafeţe, zilnic şi înaintea începerii cursurilor fiecărui ciclu de învăţământ.

Cum se va organiza accesul în școli din 8 februarie

Accesul şi fluxul de elevi și cadre medicale vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate la nivelul unitatii de învăţământ.

Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială.

Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact. După dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumați direct în sălile de clasă;

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unității de învățământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.

ADVERTISEMENT