News

Condițiile în care poți ieși din localitate! Cele 15 motive anunțate de Guvernul Orban

19.05.2020 | 09:01
Conditiile in care poti iesi din localitate Cele 15 motive anuntate de Guvernul Orban
ADVERTISEMENT

Odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern care instituie starea de alertă în conformitate cu Legea 55/2020, au intrat în vigoare toate măsurile prevăzute de actul normativ votat săptămâna trecută în Parlament.

Prin urmare, deplasarea în afara localității de domiciliu se poate face numai pe baza declarației pe proprie răspundere, în care să fie menționat unul dintre cele 15 motive anunțate de Executiv.

ADVERTISEMENT

În ce condiții poți părăsi localitatea de domiciliu

În ceea ce privește amenzile pentru nerespectarea regulilor, acestea vor fi cuprinse între 500 și 15.000 de lei, iar persoanele care se deplasează în afara localității fără a avea asupra lor declarația pe proprie răspundere riscă să scoată din buzunar între 500 și 2.500 de lei.

Tot 15.000 de lei ar putea plăti, conform măsurilor legale dispuse în timpul stării de alertă, organizatorii mitingurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, concertelor sau altor tipuri de întruniri, în spaţii deschise.

ADVERTISEMENT

Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, cu următoarele excepții:

  1. deplasare în interes profesional
  2. deplasare în scop umanitar
  3. voluntariat
  4. activități agricole
  5. comercializare de produse agroalimentare
  6. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți
  7. eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi
  8. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, dar și participare la programe sau proceduri medicale
  9. îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități
  10. decesul unui membru de familie
  11. activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit
  12. evenimente familiale
  13. achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu
  14. asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor și animalelor de companie/domestice
  15. asigurarea de bunuri necesare desfășurării activității profesionale

La solicitarea personalului instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării interdicției prevăzute la punctul 2, pentru justificarea deplasării în afara localității se prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil.

ADVERTISEMENT

Anunțul premierului Ludovic Orban

Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă, odată cu intrarea în vigoare a legii. Şi pe cele trei zile în care nu a fost în vigoare legea, în baza Ordonanţei 21, am instituit starea de alertă.

Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin hotărâre de guvern, în condiţiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament.

ADVERTISEMENT

Hotărârea de guvern, evident, cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, şi odată cu adoptarea hotărârii de guvern, practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care, de data asta, avem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a explicat premierul Ludovic Orban la capătul ședinței de Guvern în urma căreia a fost instituită starea de alertă.

ADVERTISEMENT