News

Condițiile în care va primi România cele 33 de miliarde de euro de la UE. Precizările unui fost ministru

09.06.2020 | 19:48
Conditiile in care va primi Romania cele 33 de miliarde de euro de la UE Precizarile unui fost ministru
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a alocat României 33 de miliarde de euro în cadrul programului prin care statele membre sunt sprijinite să-și redreseze economiile afectate de pandemie. Ajutorul este însă condiționat, iar negocierile pentru forma finală a programului  se anunță foarte dure, susține Victor Negrescu, fost europarlamentar și fost ministru  al Afacerilor Europene, într-o declarație pentru Digi24.ro.

Negocieri dure la vârful UE

Negocierile vor stabili exact suma pe care o va primi fiecare stat, în funcție de proiectele pe care le vor prezenta. De asemenea, o parte din fonduri vor trebui returnate, în cazul României fiind de 12 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre alocări atât pentru statele membre, cât și pentru anumite instrumente de finanțare. Acești bani urmează să fie oferiți statelor membre printr-o serie de programe de finanțare dedicate, fiecare program are un specific. De exemplu, pentru sănătate va exista un program denumit EU for Health (n.r. UE pentru Sănătate), în valoare de 9,3 miliarde de euro, dar de asemenea o parte din finanțări vor merge către beneficiarii reali, adică către IMM-uri, către zona agricolă, către zona de industrii culturale, către diferite dimensiuni și diferite zone și sectoare economice care au nevoie de o astfel de finanțare”, a declarat Victor Negrescu.

Există o serie de țări UE care vor ca cea mai mare parte a banilor să fie acordați doar sub formă de împrumut, printre ele fiind Austria, Danemarca, Olanda și Suedia.

ADVERTISEMENT

Sunt state care nu sunt de acord, sunt state care primesc mai puțin, sunt state care consideră că trebuie să includem alți indicatori, sunt state care vor condiționalități, adică condiții pentru accesarea banilor și sunt state care își doresc să fie mai multe împrumuturi decât subvenții sau granturi, așa cum sunt ele prevăzute în momentul de față. Deci s-ar putea să existe schimbări”, a avertizat fostul ministru al Afacerilor Europene.

Pentru a preveni o asemenea situație, România ar trebui să vină cu un plan riguros de redresare economică, plan care să primească acordul Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Decisivă va fi reuniunea Consiliului European din această lună când se vor stabili cu exactitate care vor fi sumele acordate precum și metodele de finanțare.

Nou este faptul că Uniunea Europeană se va împrumuta în numele tuturor statelor membre pentru a plăti o parte din aceste sume și suplimentar se vor crea resurse proprii, adică taxe europene ce vor permite colectarea de bani pentru plata acestor finanțări acordate statelor membre. Ori pentru toate acestea trebuie ca toate statele membre să fie de acord, ori suntem încă departe de a avea un astfel de consens. De aceea, România trebuie să joace abil”, crede Negrescu.

ADVERTISEMENT

Fonduri condiționate de starea statului de drept

Deja autoritățile de la Bruxelles și o serie de guverne europene au lăsat de înțeles că sumele promise nu vor fi alocate automat.

Germania va prelua în 1 iulie Președinția Consiliului UE, iar guvernul de la Berlin pledează condiționarea accesului țărilor europene la fonduri oferite prin planul comunitar de redresare economică de respectarea valorilor comunitare, inclusiv a normelor statului de drept.

Semnalul este adresat în primul rând Poloniei și Ungariei, țări care că s-au îndreptat de aceste principii fundamentale la care Germania ține foarte mult.

Planul de relansare trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune și convergență, prin respectarea totală a valorilor noastre, a drepturilor și a normelor statului de drept”, este scris într-un document elaborat de guvernul german.

ADVERTISEMENT