News

Condițiile în care va putea fi evitată izolarea la domiciliu la întoarcerea în țară după 15 iunie

08.06.2020 | 21:00
Conditiile in care va putea fi evitata izolarea la domiciliu la intoarcerea in tara dupa 15 iunie
Medicul Alexandru Rafila. Sursa: Inquam Photos / Alexandru Prepeliță
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a  Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie a precizat că măsura de izolare la domiciliu a românilor care vin din străinătate va fi luată  diferențiat, în funcție de situația epidemiologică din țara de proveniență.

Turiștii români vor evita izolarea dacă vin din țări sigure

Medicul Alexandru Rafila a spus, într-o declarație pentru Observator, izolarea la domiciliu va putea fi evitată dacă românii care vin în țară sosesc  din țări cu număr noi de cazuri de coronavirus mai mic sau similar celui din România.

ADVERTISEMENT

Dacă discutăm de ţări la care numărul de cazuri noi raportate la un milion de locuitori este mai mic decât cel din România sau similar, atunci izolarea nu trebuie neapărat luată în considerare. Dacă ne referim la ţări unde există încă foarte multe cazuri, atunci probabil că această măsură se va menţine o anumită perioadă de timp, până când şi în acele ţări situaţia va reveni la normal. Este o decizie similară cu ce se întâmplă în alte țări din Uniunea Euroepană”, a precizat Rafila.

Pe de altă parte, el s-a declarat nedumerit de modul în care unele state europene aplică măsurile de izolare a celor sosiți din străinătate. ”Nu folosesc aceeași unitate de măsură”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT

În ce privește măsurile de relaxare pe plan intern care vor fi adoptate  după 15 iunie, Alexandru Rafila a estimat ca probabilă redeschiderea restaurantelor și mall-urilor.

Deocamdată încă se caută o soluție pentru restaurantele din  mall-uri pentru a evita aglomerațiile la mese  și la case.

ADVERTISEMENT

Starea de alertă va fi probabil prelungită

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat duminică seara că este greu de crezut că din 15 iunie va fi libertate totală și el crede că starea de alertă va fi prelungită:

„Nu cred că situația va fi astfel încât să nu prelungim starea de alertă”, a spus ministru.

ADVERTISEMENT

El a spus că se bazează pe numărul de cazuri noi care apar zilnic și că “încă apar focare noi, ca la spitalul din Slatina”, a spus Nelu Tătaru la B1 TV.

La secția de chirurgie plastică a Spitalului Județean de Urgență Slatina au fost testați pozivit pentru COVID-19 mai mulți pacienți, potrivit unui comunicat transmis, duminică, de managerul unității spitalicești, Cătălin Rotea.

ADVERTISEMENT