News

Condițiile pe care pensionarii trebuie să le îndeplinească pentru a primi puncte suplimentare. De ele depinde creșterea venitului

Pentru venituri mai mari după recalcularea din septembrie, pensionarii trebuie să aibă cât mai multe puncte suplimentare. Condițiile primirii acestora.
24.05.2024 | 09:01
Conditiile pe care pensionarii trebuie sa le indeplineasca pentru a primi puncte suplimentare De ele depinde cresterea venitului
În ce condiții primesc pensionarii puncte suplimentare. Explicații clare de la Ministerul Muncii. Sursa foto: economica.net / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pensionarii din România trebuie să știe că, pentru a avea parte de venituri mai mari după recalcularea din septembrie 2024, ei trebuie să aibă de asemenea și un număr important de puncte suplimentare.

În ce condiții primesc pensionarii puncte suplimentare. Explicații clare de la Ministerul Muncii

Noua Lege a pensiilor, votată și promulgată la finalul anul trecut, vine cu mai multe noutăți importante pentru cei aproape cinci milioane de pensionari din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Pe 1 martie 2024, normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și determinarea stagiului de cotizare contributiv, au fost aprobate.

Din partea autorităților am primit asigurarea că actul normativ are un element fundamental la bază: nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Asta indiferent de calculele aferente.

ADVERTISEMENT

Potrivit noii legi a pensiilor, aplicabilă din luna septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. Surprizele plăcute vin pentru milioanele de români care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani.

Pentru această categorie, autoritățile au introdus în lege așa numitele ”punctele de stabilitate”. Aceste puncte suplimentare reprezintă puncte bonus oferite românilor care au stat mai mult în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

Așadar, condiția pentru ca un român să aibă cât mai multe puncte suplimentare și implicit o pensie mai mare din septembrie 2024, este aceea de a fi lucrat cât mai mulți ani peste granița de 25.

Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

ADVERTISEMENT

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, 1 punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”