Donatorii de sânge se pot considera adevărați eroi. Poate că nu mulți știu, dar sângele pe care îl donează salvează multe vieții. Ca să devii donator nu este deloc un proces complicat, însă, există anumite reguli pe care trebuie să le respecți.
Nimic nu te poate împlini mai mult decât să știi că ai salvat viața cuiva. Pentru asta, nu trebuie să fii erou, ci este suficient să fii dispus să donezi sânge. Multe persoane au nevoie de sânge, iar cu cât există mai mulți donatori, cu atât este mai bine.
De fiecare dată când donezi sânge, nu doar că salvezi anumite vieți, dar te ajuți și pe tine. Specialiștii susțin că donatul sângelui are o mulțime de beneficii pentru organismul donatorului.
În primul rând, persoanele care aleg să doneze sânge trebuie să știe că, în cazul lor, riscul de AVC și de infarct scade considerabil. Persoanele care merg frecvent la centrele de transfuzie sanguină au un risc scăzut de a dezvolta cancer sau de a face hemocromatoză.
În al doilea rând, mergând mereu la astfel de centre și supunându-se unor analize, donatorii pot preveni anumite situații neplăcute. Potrivit medicului Diana Stoica, donatul sângelui scade colesterolul și crește imunitatea.
”Dacă mergi să donezi periodic, atunci eşti testat periodic, iar astfel poţi să preîntâmpini situaţii de risc. Scade nivelul colesterolului, creşte imunitatea şi scade riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.”, a spus medicul pentru digi24.ro.
Persoanele care sunt dispuse să ajute și să doneze sânge, trebuie să cunoască anumite reguli. Nu oricine poate dona sânge, ci doar persoanele care îndeplinesc anumite condiții.
În primul rând, pentru a dona sânge, o persoană trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, iar greutatea sa să fie peste 50 de kilograme. Donatorii trebuie să aibă un puls regulat, de 60-100 de bătăi pe minut, iar tensiunea arterială sistolică să fie între 100 și 180 mmHg.
De asemenea, pot dona sânge cei care nu au suferit intervenții chirurgicale cu șase luni înainte de momentul donării. În cazul femeilor, acestea nu trebuie să fie însărcinate, să se afle în perioada de lăuzie sau să fie la menstruație.
Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să știe că este interzis să consume băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare. Cei care urmează tratamente pentru boli de inimă, boli renale, psihice, hepatice sau endocrine nu pot dona sânge.
Este foarte important de reținut faptul că între două donări de sânge trebuie să fie o distanță temporală de minim opt săptămâni. De asemenea, este recomandat ca femeile să nu doneze mai mult de patru ori pe an. Bărbații nu trebuie să doneze mai mult de cinci ori pe an.