Alegeri 2024

Conducerea CJ Călărași, trimisă în judecată de DNA. Președintele fusese reales cu aproape 50%

DNA a trimis în judecată președintele, vicepreședintele, secretarul general și doi consilieri achiziții publice ai Consiliului Județean Călărași.
19.06.2024 | 16:09
Conducerea CJ Calarasi trimisa in judecata de DNA Presedintele fusese reales cu aproape 50
Vasilie Iliuță fusese reales la șefia CJ Călărași Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vasile Iliuță (PSD), președintele Consiliului Județean Călărași, proaspăt reales pentru un nou mandat, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu.

Conducerea CJ Călărași, trimisă în judecată de DNA

Potrivit datelor prezentate de rezultatevot.ro, Vasile Iliuță a obținut 48,43% dintre voturi la alegerile locale de duminică, 9 iunie. Alături de șeful CJ au mai fost trimiși în judecată vicepreședintele, secretarul general și doi consilieri de achiziții publice.

ADVERTISEMENT

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • ILIUŢĂ VASILE, preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • TUDOR SIMINA IULIA şi DIMA GABRIEL, consilieri achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată,
  • M. N., reprezentant al SC NYLVYAN SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • SC NYLVYAN SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • BEŞTEA MIHĂIŢĂ CONSTANTIN, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de: uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie; favorizarea făptuitorului,
  • PARASCHIV AUREL, secretar general al Consiliul Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie; favorizarea făptuitorului”, a informat DNA.
ADVERTISEMENT

Procurorii anticorupție îl acuză pe Vasile Iliuță de faptul că, pe 28 decembrie 2020, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Judeţean Călăraşi.

Pentru că firma nu deținea nici licență de funcționare și nici nu îndeplinea condițiile de participare la licitație, șeful CJ Călărași, cu ajutorul consilierilor Tudor Simina Iulia şi Dima Gabriel, „ar fi întocmit şi semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câştigarea licitaţiilor de către SC NYLVYAN SRL”.

ADVERTISEMENT

Faptele inculpaților ar fi produs Consiliului Judeţean Călăraşi un prejudiciu în valoare de 582.083 lei, sumă care a constituit un folos necuvenit pentru societatea respectivă, mai arată DNA.

„În scopul îngreunării cercetărilor care se desfăşurau în prezenta cauză, inculpatul Beştea Mihăiţă Constantin, cu sprijinul secretarului general al judeţului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităţilor deliberative, respectiv Consiliului Judeţean Călăraşi, şi a înaintat la DNA un document din care ar fi reieşit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituţiei publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus”, au mai informat procurorii anticorupție.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA au dispus în cauză măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce îi aparține președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuţă.

ADVERTISEMENT