Sport

Conference League, noua competiție UEFA care culege firimiturile de la masa bogaților. Mourinho sau Feyenoord, cine face tripla?

Jose Mourinho sau Feyenoord Rotterdam au șansa să scrie acum istorie în Conference League, noua competiție UEFA ce culege firimiturile de la masa bogaților
07.04.2022 | 14:36
Conference League noua competitie UEFA care culege firimiturile de la masa bogatilor Mourinho sau Feyenoord cine face tripla
Jose Mourinho sau Feyenoord Rotterdam au șansa să scrie istorie la debutul noii competiții europene Conference League. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noua competiţie intercluburi lansată de UEFA – numită oficial Europa Conference League – şi a treia ca valoare, după „fraţii” mai mari, Champions League şi Europa League, a promis să fie o rampă de lansare pentru cluburile mai mici ale Europei. Chiar dacă, în faza sferturilor de finală, singura surpriză reală este prezenţa norvegienilor de la Bodo/Glimt, restul echipelor fiind deja consacrate la nivel european, prima ediţie a noii competiţii poate ajuta la completarea unei performanţe cu adevărat istorice.

Conference League culege firimiturile de la masa bogaților, Feyenoord în elita elitelor

Liga Campionilor şi Europa League sunt principalele competiţii intercluburi din Europa, iar apariţia Conference League oferă mai mult o modalitate prin care forul continental să-şi extindă aria de „acoperire” şi numărul de meciuri organizate anual. Dar nu este pentru prima dată când cele mai bune echipe de pe „Bătrânul Continent” au fost ierarhizate în trei competiţii. Între 1960 şi 1999 a existat şi Cupa Cupelor, competiţie a cărei valoare, cel puţin teoretică, era peste cea a Cupei UEFA. Dată de gol de nume, Cupa Cupelor era competiţia în care se calificau câştigătoarele cupelor interne şi a cărei câştigătoare se lupta pentru Supercupa Europei cu echipa care avea să câştige Liga Campionilor.

ADVERTISEMENT

În bogata istorie a fotbalului european pot fi numărate pe degetele de la o singură mână echipele care au reuşit să câştige toate cele trei competiţii – Cupa Campionilor/Liga Campionilor, Cupa UEFA/Europa League şi Cupa Cupelor – iar acelea sunt Chelsea, Ajax Amsterdam, Bayern Munchen, Juventus şi Manchester United.

Odată cu apariţia Conference League, noi echipe pot să bifeze această performanţă de a câştiga trei competiţii majore intercluburi la nivel european şi să intre, astfel, în elita elitelor. În actuala stagiune, singura echipă eligibilă este Feyenoord Rotterdam, formaţia batavă confruntându-se cu Slavia Praga în sferturile de finală.

ADVERTISEMENT

De 15 ori campioană a Olandei, în perioada „erei de aur”, clubul de pe „De Kuip” a câştigat Cupa Campionilor în sezonul 1969-1970 şi Cupa UEFA în 1973-1974. Feyenoord s-a mai impus o dată în Cupa UEFA, în finala din 2002, cu jucători precum Jon Dahl Tomasson, Pierre van Hooijdonk sau Robin van Persie în lot.

Trapattoni, Udo Lattek şi acum… Mourinho?

Dacă Feyenoord este singura echipă din actualul sezon de Conference League care a cunoscut anterior gloria în celelalte competiţii majore din Europa, la nivel de antrenori este unul singur rămas în competiţie care are în palmares mai multe medalii importante. Aşa cum o spune şi „supranumele” pe care şi l-a atribuit singur în urmă cu mai mulţi ani, este vorba despre „The Special One” Jose Mourinho.

ADVERTISEMENT

Tehnicianul portughez, în prezent la AS Roma, care se confruntă în sferturile de finală cu revelaţia competiţiei Bodo/Glimt, a uitat în ultimele sezoane cum este sentimentul care îl încearcă pe un antrenor atunci când echipa sa câştigă un trofeu. Iar Conference League este ocazia perfectă pentru lusitan pentru a-şi trece un nou trofeu în palmares, dar şi pentru a realiza o performanţă istorică, atinsă doar de alţi doi antrenori.

Giovanni Trapattoni şi Udo Lattek sunt cei doi antrenori care au câştigat cele trei competiţii majore la nivel intercluburi în Europa. Managerul italian a scris istorie la Juventus, alături de care a câştigat Cupa Campionilor în 1984-1985, Cupa UEFA în 1976-1977 şi 1992-1993 şi Cupa Cupelor în 1983-1984. Pe lângă toate aceste trofee, Trapattoni mai are în vitrina cu trofee şi Supercupa Europei şi Cupa Intercontinentală cu Juventus, dar şi Cupa UEFA cu Inter Milano.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Trapattoni, Udo Lattek a câştigat cele trei trofee la trei echipe diferite. În sezonul 1973-1974 a câştigat Cupa Campionilor cu o echipă a lui Bayern Munchen care îi avea în componenţă pe Uli Hoeness şi Gerd Muller. Cinci ani mai târziu a câştigat şi Cupa UEFA, de data aceasta cu Borussia Monchengladbach. Într-un final, a câştigat şi Cupa Cupelor cu Barcelona, în sezonul 1981-1982.

Jose Mourinho a revoluționat ideea de apărare

Jose Mourinho şi-a început cariera în fotbalul mare cu triumful din Cupa UEFA, în sezonul 2002-2003. Un an mai târziu, „Mou” a dat lovitura, tot cu Porto, în Liga Campionilor.

Fără o a treia competiţie europeană pe care să o câştige, Mourinho nu a avut de ales şi a dat din nou peste cap calculele din Liga Campionilor cu echipa pe care a construit-o la Inter în 2009-2010. A eliminat-o pe Barcelona în semifinale, într-o „dublă” în care a revoluţionat modul în care o echipă trebuie să se apere, fiind celebre instrucţiunile sale de ordin defensiv pe care i le-a acordat lui Goran Pandev, unul dintre fotbaliştii care au avut sarcina de a îl marca pe Leo Messi. În finala de la Madrid, Mourinho şi-a atins magnum opusul. Inter a învins-o pe Bayern Munchen, graţie „dublei” lui Diego Milito, un alt fotbalist reinventat de lusitan.

Cine va realiza tripla istorică – Feyenoord sau Jose Mourinho? Meciurile din Conference League te aşteaptă pe site-ul şi în aplicaţia Superbet cu SuperAvantaj, SuperPariuri, SuperCote şi SuperLive.

ADVERTISEMENT