News

Conferință de presă cu scântei. Miniștrii de externe grec și turc s-au luat la ceartă

16.04.2021 | 18:38
Conferinta de presa cu scantei Ministrii de externe grec si turc sau luat la cearta
ADVERTISEMENT

Schimb de atacuri verbale între miniștrii de externe grec și turc în cadrul conferinței de presă comună ce a avut loc la finalul primei lor întâlniri după mai bine de un an.

Deși întâlnirea dintre Mevlut Cavusoglu și Nikos Dendias era menită să arate că cele două state încearcă să lase deoparte diferențele lor după un an de dispute complexe, ministrul grec de Externe și-a folosit declarațiile de deschidere pentru a exprima o serie de plângeri la adresa Turciei.

ADVERTISEMENT

Miniștrii de externe ai Greciei și Turciei au făcut schimb de acuzații cu privire la o gamă largă de probleme. Cele două țări au fost pe punctul de a intra în război, când navele lor militare s-au ciocnit în timp ce se urmăreau reciproc în timpul unei pătrunderi turcești în apele disputate din estul Mediteranei, în august 2020.

Conferință de presă cu scântei. Miniștrii de externe grec și turc s-au luat la ceartă

Conferința de presă a fost deschisă de comentarii conciliative din partea lui Cavusoglu, în care a lăudat „dialogul foarte pozitiv” pe care tocmai l-au avut în capitala Turciei.

ADVERTISEMENT

Cavusoglu a spus că este de părere că disputele cu Grecia pot fi rezolvate printr-un dialog constructiv și că ar trebui evitată retorica provocatoare în relațiile dintre cele două țări.

“Este în interesul nostru ca minoritățile din ambele țări să trăiască în pace, va avea un impact pozitiv asupra relațiilor noastre”, a spus el, citat de Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Dar Dendias și-a folosit declarațiile de deschidere pentru exprima o serie de plângeri cu privire la Turcia – de la explorarea gazelor naturale în apele contestate până la tratamentul față de minoritatea ortodoxe greacă și disputa în curs a părților cu privire la migranți.

„Poziția Greciei este clară și nu este prima dată când o auzi”, a spus Dendias lui Cavusoglu într-un moment deosebit de aprins în conferința de presă care a durat 35 de minute.

ADVERTISEMENT

„Dacă îmi acuzați puternic țara și oamenii în fața presei, trebuie să fiu în măsură să răspund la asta”, a răspuns Cavusoglu. „Dacă doriți să ne continuați tensiunile, putem”, a adăugat el.

Dendias și-a exprimat sprijinul pentru efortul Turciei de a adera la Uniunea Europeană, însă a spus că orice încălcare a suveranității Greciei va fi sancționată.

Comentariile sale au determinat un răspuns furios din partea lui Cavusoglu, care le-a descris drept „inacceptabile”, determinându-l pe Dendias să spună că este surprins de faptul că Cavusoglu se așteptase să acționeze de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic în Marea Egee și în estul Mediteranei.

Vizita lui Dendias la Ankara este prima a unui înalt oficial grec în mai bine de doi ani. Amenințarea continuă a conflictului armat între cei doi aliați ai NATO a alarmat Uniunea Europeană.

Tensiunile au izbucnit anul trecut, în timp ce navele de cercetare turcești explorau rezervele de petrol și gaze în apele revendicate de Grecia și de aliatul său apropiat Cipru.

Alte probleme includ revendicări concurente asupra platourilor continentale respective, drepturile maritime, spațiul aerian din Marea Mediterană, energia, problema Ciprului și statutul unor insule din Marea Egee.

Turcia a acuzat, de asemenea, garda de coastă greacă că pune vieți în pericol, forțând migranții care încearcă să ajungă înapoi în insulele grecești în apele turcești. Între timp, Grecia a susținut că Turcia facilitează astfel de treceri, încălcând un acord referitor la refugiați din 2016 între Ankara și UE.

ADVERTISEMENT
Tags: