News

Conflict armat între Armenia și Azerbaidjan. 2 soldați au murit și 5 sunt răniți, după intervenția artileriei

12.07.2020 | 19:26
Conflict armat intre Armenia si Azerbaidjan 2 soldati au murit si 5 sunt raniti dupa interventia artileriei
ADVERTISEMENT

Confruntări militare violente între Armenia și Azerbaidjan la frontiera dintre cele două țări, soldate cu doi morți și cinci răniți în rândul forțelor azere.

Cele două țări se acuză reciproc că au declanșat un atac militar la frontiera comună, 2 soldați azeri murind în confruntări, conform Ministerului Apărării de la Baku.

ADVERTISEMENT

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan durează de 30 de ani, însă niciuna dintre țări nu pare dispusă să facă concesii în acest moment.

Conflict armat între Armenia și Azerbaidjan

„Forţele armate armene au trecut la ofensivă, susţinute de tiruri de artilerie. După un contraatac, ele s-au repliat, suferind pierderi. Doi militari azeri au fost ucişi şi cinci răniţi”, au transmis azerii.

ADVERTISEMENT

În același timp, armenii au precizat că ciocnirile au avut loc în jurul prânzului, în regiunea Tavus, însă responsabil ar fi regimul de la Baku.

Armenii își acuză vecinii că ar fi orchestrat un „atac cu artilerie vizând capturarea unor poziţii armene”.

ADVERTISEMENT

Militarii azeri au fost respinşi, suferind pierderi umane. Nu au existat victime printre forţele armene’, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Erevan, Sushan Stepanian, într-o postare pe Facebook.

Potrivit Stiripesurse, conflictul armat dintre Armenia și Azerbaidjan durează de peste 30 de ani. Cele două părți își dispută regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah.

ADVERTISEMENT

Nagorno-Karabah e o enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice. Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei. A urmat un război între armeni și azeri, fiind încheiată o încetare a focului în 1994.

Grupul de la Minsk, coordonat de Rusia, Franța și SUA mediază negocieri de pace de mai bine de 20 de ani, pentru a păstra liniștea în zonă.

Președintele azer Ilham Aliev a amenințat că va părăsi negocierile cu Armenia pentru controlul teritoriului Nagorno-Karabah, amintind că în 1990 au murit aproximativ 30.000 de oameni în aceste conflicte armate.

ADVERTISEMENT
Tags: