LIVE Actualizat 05-04-2022
17:59

Conflictul cu Rusia şi implicaţiile în sport. Oficial! Ruşii sunt out de la Campionatul Mondial de fotbal

Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022, iar războiul din țara vecină a adus cu sine reacții și mișcări importante în lumea sportului.
05.04.2022 | 21:00
Conflictul cu Rusia si implicatiile in sport Oficial Rusii sunt out de la Campionatul Mondial de fotbal
Conflictul cu Rusia şi implicaţiile în sport. Oficial! Ruşii sunt out de la Campionatul Mondial de fotbal. Sursă foto: tass.com
ADVERTISEMENT
05-04-2022
17:59

Rușii sunt out de la Campionatul Mondial de fotbal

Rusia este eliminată de la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, asta după ce Federația Rusă a pierdut apelul contra FIFA, cu privire la banarea selecționatei la toate competițiile internaționale.

Astfel, Rusia rămâne eliminată de la CM 2022, asta după ce nu a disputat nici barajul cu Polonia, care s-a calificat în cele din urmă la Campionatul Mondial după victoria cu Suedia, scor 2-0.

Rusia a terminat pe locul doi grupa de calificări, după Croația, la un punct diferență, dar în fața Sloveniei, Slovaciei, Ciprului și Maltei

03-04-2022
13:41

Oleksandr Zinchenko, distrus de războiul din Ucraina

Oleksandr Zinchenko este terminat psihic de războiul dintre Rusia și Ucraina. Starul lui Manchester City s-a săturat să vadă cum țara sa este făcută praf și a postat un mesaj emoționant, prin care îl imploră practică pe Vladimir Putin să înceteze războiul.

„Numele meu este Oleksandr Zinchenko și sunt jucător la Manchester City și la naționala Ucrainei. Nu sunt doar jucător ucrainean, ci și un cetățean al Ucrainei. Acum, țara mea se apără de agresiunea rușilor, mii de cetățeni mor, trupele ruse au distrus deja mai multe orașe, bombele și rachetele au lovit casele civililor.

M-am născut și am crescut în regiunea Jhytomyr. Pe 8 martie, un avion rus a atacat Malin, un oraș de lângă Jytomyr. Una dintre bombe a ucis o familie de cinci persoane, inclusiv un copil. Sunt și tată de copil, mi se rupe inima când mă gândesc câți copii mor acum. Au murit deja peste 140 de copii ucraineni și vor fi și mai mulți dacă nimeni nu oprește invazia.

Vă implor, vorbiți despre asta! Nu tăceți în timp ce atâția copii mor în fiecare zi. Vă rugăm să ne ajutați! Oprește-te, Putin! Salvează viața copiilor ucraineni”, a scris Oleksandr Zinchenko, potrivit publicației ucrainene Sport.ua.

03-04-2022
10:07

Oleksandr Suhenko a fost torturat de ruși înainte de a fi ucis

Oleksandr Suhenko (25 de ani), atacant la formația Ceaika (liga a treia), a fost răpit de soldații ruși împreună cu părinții săi. Cadavrele lor au fost descoperite într-o groapă comună.

Pe 23 martie, soldații ruși care au invadat Ucraina l-au răpit pe Suhenko, după cum anunță site-ul Footbal24.ua. Împreună cu el au dispărut și părinții fotbalistului, dar și alte zeci de persoane din Motijin, un sat din Oblastul Kiev, la 43 de kilometri vest de Capitală. 

În urmă cu câteva zile, după eliberarea satului, într-o groapă comună din pădurea de lângă Motijin au fost găsite peste 30 de cadavre, printre care și cele ale familiei Suhenko.

 

03-04-2022
07:49

Transmisia meciului Dortmund - Leipzig, întreruptă brusc în Rusia

Derby-ul din Bundesliga dintre Borussia Dortmund și RB Leipzig s-a văzut în Rusia doar până în minutul 13. Televiziunea care transmitea partida a luat decizia de a întrerupe brusc imaginile. 

Transmisia duelului din etapa a 28-a din Bundesliga a fost întreruptă, iar comentatorul a explicat telespectatorilor de ce partida nu va mai putea fi disputată pe teritoriul Rusiei.

Pe panourile publicitare din jurul terenului au apărut mai multe mesaje de susținere a Ucrainei și de încetare a războiului, lucru pe care rușii nu îl acceptă. În urma acestui incident, partidele din Bundesliga ar putea să nu se mai difuzeze în Rusia, așa cum se întâmplă deja cu cele din Premier League și Ligue 1.

„Din păcate, trebuie să întrerupem transmisiunea din motive care ne depășesc. Se acceptă că fotbalul nu are nicio legătură cu politica, dar în Bundesliga nu se respectă întotdeauna această regulă”, a spus comentatorul rus.

Mesajele ‘Stop war’ și ‘Stand with Ukraine’ i-au enervat la culme pe ruși”, au transmis jurnaliștii de la sport.ua.

31-03-2022
12:30

Jonas Jerebko, dat afară din naționala Suediei

Baschetbalistul Jonas Jerebko a fost exclus din echipa națională a Suediei, a doua zi după ce a semnat un contract cu formația rusă ȚSKA Moscova.

”Ca jucător în echipa națională, ești un reprezentant al baschetului suedez. Decizia lui a fost împotriva valorilor și a poziției noastre față de Rusia. După acest dialog, am fost, din păcate, obligați să observăm că nu au fost îndeplinite condițiile pentru ca Jonas Jerebko să reprezinte echipa națională”, se arată în comunicatul federației sudeze, citat de L’Equipe.

Jonas Jerebko, în vârstă de 35 de ani, este primul și până în prezent singurul baschetbalist suedez care a jucat în NBA, unde a evoluat timp zece sezoane între 2009 și 2019, la Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz și Golden State Warriors.

Ultima selecție a jucătorului datează de la sfârșitul lunii februarie împotriva Croației în calificările la Cupa Mondială, meci în care și-a arătat susținerea față de Ucraina. Înainte de a semna pentru ȚSKA, internaționalul suedez a rămas fără club după ce a încheiat sezonul 2020-2021 la Khimki Moscova.

29-03-2022
16:16

Asociația condusă de președintele lui PSG, 1 milion de euro pentru victimele din Ucraina

Conform lequipe.fr., Adunarea Generală a Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), care a strâns aproximativ două sute de membri, a hotărât să doneze 1 milion de euro pentru ajutorarea victimelor din Ucraina.

„Sunt în contact cu Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite pentru ca ECA să poată ajuta atât poporul ucrainean, cât şi refugiaţii în ţările vecine. Sunt, de asemenea, foarte mândru să anunţ că ECA va pune la dispoziţie o contribuţie financiară iniţială de un milion de euro pentru a sprijini eforturile membrilor noştri de a ajuta poporul din Ucraina, în timp ce multe dintre cluburile noastre s-au oferit, de asemenea, să găsească un loc sigur pentru tineri jucători ucraineni. Mulţumesc!”, a spus preşedintele ECA şi al clubului PSG, Nasser Al-Khelaifi, într-un comunicat publicat pe site-ul asociaţiei.

„Europa de astăzi este foarte diferită de cea de acum şase luni, când ne-am întâlnit cu toţii ultima oară, la Geneva. Trăim vremuri tulburi. Cu toţii am fost întristaţi să vedem atacurile violente împotriva poporului ucrainean şi facem apel la pace. Suferinţa la care asistăm ne aminteşte de ceea ce contează cu adevărat în viaţă şi de ce o preţuim cu atâta disperare, ne aminteşte şi de forţa socială pozitivă a fotbalului”, a adăugat preşedintele Paris Saint-Germain.

ECA este decisă să continue eforturile în această direcție, împreună partenerii şi cu întreaga familie a fotbalului, pentru a ajuta victimele acestei situații teribile.

29-03-2022
12:14

Maksim Kagal, campion mondial la kickboxking, a murit la Mariupol

Maksim Kagal (30 de ani), campion mondial la kickboxing, a decedat vineri, 25 martie, la Mariupol, în timp ce lupta pentru Ucraina, în Batalionul Azov, în războiul cu forţele ruse.

Decesul tânărului sportiv a fost confirmat de antrenorul său, Oleg Skirta.

„Din păcate, războiul îi ia pe cei mai buni. Pe 25 martie, în timp ce apăra oraşul Mairoupol în forţele speciale Azov, Maksim Kagal a murit – primul campion mondial de kickboxing al clubului nostru, primul campion mondial al gloriosului nostru oraş Kremenchug, primul campion mondial de kickboxing ISKA, membru al echipei naţionale a Ucrainei.

Era doar un om cinstit, decent. Odihneşte-te în pace fratele meu, pământul îţi este acoperământ, ne vom răzbuna pentru tine”, a scris antrenorul pe contul său de Facebook.

Maksin Kagal nu este singurul sportiv care a murit cu arma în mână. Înaintea luptătorului au decedat Vitalii Sapylo (21 de ani) un fotbalist promiţător din liga a doua, Yevhen Malişev (19 ani), fost membru al echipei naţionale de biatlon de juniori a Ucrainei și care făcea serviciul militar în armata naţională și Dmytro Martynenko (25 de ani), fotbalist la FC Hostomel, ucis în timpul unui bombardament, în timp ce se afla în propria casă.

27-03-2022
13:41

O campioană olimpică din Lituania îşi donează medalia de aur pentru victimele războiului din Ucraina

Conform jurnaliștilor britanici de la Mirror, lituanianca Daina Gudzineviciute (56 de ani) și-a donat medalia de aur pe care a cucerit-o în 2000, la JO de la Sydney, pentru a ajuta victimele războiului din Ucraina.

Medalia de aur donată de Gudzineviciute a ajuns la fundația „Strongher Together. La Jocurile Olimpice de la Sydney, fosta practicantă de tir sportiv, a devenit prima lituaniancă din istorie care devine campionă olimpică, după ce balticii au devenit independenți faţă de Uniunea Sovietică.

26-03-2022
15:33

Keylor Navas, gazdă pentru 30 de refugiați ucraineni

Dar din dar se face Rai. Portarul lui Paris Saint-Germain, Keylor Navas (35 de ani), se implică și el în ajutorarea victimelor din Ucraina. Conform Sport, citat de Le Figaro, goalkeeperul costarican e gazdă pentru 30 de refugiați ucraineni.

Navas a aflat de iniţiativa umanitară a unei asociaţii din cartierul Gracia din Barcelona și şi-a anunţat intenţia de a găzdui 30 de refugiaţi veniţi cu ajutorul asociaţiei. Apoi, portarul şi-a amenajat sala de cinema cu 30 de paturi cumpărate pentru refugiaţi. Costaricanul și familia sa le oferă toate condițiile de care au nevoie cei nevoiași, inclusiv hrană și îmbrăcăminte.

Keylor Navas joacă din 2019 la Paris, atunci când PSG a plătit 15 milioane de euro pentru a-l achiziționa de la Real Madrid.

25-03-2022
10:39

Vitali Stepanovski, primul ucrainean transferat în sportul românesc. Va sta pe banca echipei SCM Craiova

Vitali Stepanovski a devenit oficial primul ucrainean transferat în sportul românesc de la declanșarea războiului. Acesta va ocupa funcția de director tehnic al echipei de baschet masculin, SCM Craiova, care tocmai s-a despărțit de grecul Michalis Kakiouzis, din cauza rezultatelor dezamăgitoare.

Bine ai venit, Vitaly Stepanovski! Sport Club Municipal Craiova a ajuns la o înțelegere cu Vitaly Stepanovski, cel care va deveni noul director tehnic al echipei de baschet masculin SCM Universitatea Craiova. 

Fost campion și câștigător de Cupă în Ucraina, Stepanovski vine la Craiova din postura de antrenor secund al echipei naționale a Ucrainei. Acesta va completa staff-ul tehnic al echipei noastre. Pe această cale, îi dorim lui Vitaly să aibă parte de cât mai multe succese în Bănie”, a anunțat SCM Craiova.

22-03-2022
14:29

Baza FCSB-ului de la Berceni, la dispoziția lui Dinamo Kiev

Dinamo Kiev U19 se va pregăti la Berceni pentru optimile de finală ale UEFA Youth League. Ucrainenii vor avea meci pe 6 aprilie, cu Sporting Lisabona U19. Conform digisport.ro, Gigi Becali s-a hotărât să le dea o mână de ajutor dinamoviștilor, după o discuție cu Mircea Lucescu și Arcadie Zaporojanu.

La baza de pregătire a FCSB-ului, echipa de tineret a lui Dinamo Kiev va avea la dispoziție tot ce are nevoie legat de antrenamente, masă și cazare. Dinamo Kiev U19 face un sezon de excepție în Youth League. Până acum, ucrainenii au jucat cu Barcelona, 0-0 şi 4-1, cu Bayern Munchen, 2-1, cu Benfica, 1-0 şi cu Deportivo La Coruna, scor 3-2.

Pentru a ajunge în București, tinerii fotbaliști ai echipei din capitala Ucrainei, care în ultimele zile au fost cantonați la Lvov, vor parcurge un drum de aproximativ 17 ore, pe ruta Ucraina-Polonia-Slovenia-Ungaria-România.

18-03-2022
13:58

DFB interzice transferul jucătorilor din Ucraina și Rusia

În ciuda acordului dat de FIFA, Federaţia Germană de Fotbal a interzis cluburilor sale să angajeze jucători străini din Rusia sau Ucraina în meciuri oficiale în acest sezon.

”După o analiză atentă, DFB a decis că aceste opţiuni nu vor fi autorizate în acest stadiu în Germania”, se arată într-un comunicat al federației, conform publicației franceze Le Figaro.

Însă, cluburile germane sunt autorizate să recruteze imediat aceşti jucători, care vor putea participa la antrenamente şi meciuri amicale.

17-03-2022
20:56

Mesajul emoționant transmis de suporterii sârbi pe Maracana din Belgrad: „Give peace a chance”

Suporterii sârbi care au umplut până la refuz arena Maracana din Belgrad au transmis un mesaj cât toată peluza, chiar în timpul partidei Steaua Roșie Belgrad – Rangers, contând pentru optimile Europa League.

All we are saying is give peace a chance”, sta scris pe unul dintre bannerele afișate de ultrași, cu trimitere la refrenul celebrei melodii a lui John Lennon. Mesajul poate avea mai multe interpretări, chiar și una tragi-comică, având în vedere că pe pânzele ultrașilor au fost trecute toate zonele de conflict major din ultimii 75 de ani, iar în majoritatea acestora, implicarea Statelor Unite, dușmanul numărul 1 al sârbilor, a fost evidentă. 

Pe teren, gazdele au ratat calificarea în sferturi, deși s-au impus în manșa retur, scor 2-1, grație golurilor marcate de Mirko Ivanic (10) și El Fardou Ben Nabouhane (90+3 pen). Pentru scoțieni – care au câștigat această dublă cu 4-2 la general – a punctat Ryan Kent (56).

17-03-2022
17:21

Eric Bicfalvi nu pleacă de la Ural, dar are probleme. Clubul e într-o situație disperată

Eric Bicfalvi a decis să rămână în Rusia, la FC Ural, dar problemele financiare cu care se confruntă cluburile pe fondul războiului din Ucraina se răsfrâng și asupra sa. Potrivit președintelui Grigory Ivanov, mijlocașul român se află în imposibilitatea de a trimite bani familiei.

Au plecat deja 4 străini. Bicfalvi rămâne. Cu siguranță spun asta! E căpitanul nostru, joacă meci de meci. De ce ar pleca? Atmosfera la echipă e bună, vom depăși problemele împreună. 

Acum tot trimitem scrisori către Banca Centrală. Fotbaliștii străini nu pot trimite bani către familiile lor, trebuie să găsim o soluție. Nu este deloc ușor, nu știm ce va urma sezonul următor.

Sper ca Guvernul și Federația să ne ajute, să fie alături de noi. Nu putem să oprim campionatul. Acum, mai mult ca niciodată, oamenii din Rusia au nevoie de fotbalul nostru”, a declarat oficialul echipei aflate în momentul de față pe locul al 13-lea, care asigură prezența la baraj.

17-03-2022
15:43

Stadion din Ucraina, bombardat de trupele rusești. Imaginea este dezolantă

Bombardamentele armatei ruse și-au pus amprenta și asupra stadionului din orașul Chernihiv. Acolo își disputa meciurile de pe teren propriu FC Desna, echipă aflată în primul eșalon al Ucrainei.

Așa cum se poate observa în imaginile surprinse din satelit și publicate pe rețelele de socializare, proiectilele au format un crater în suprafața de joc, iar tribunele au fost distruse complet.

Chernihiv este situat în nordul țării, la mică distanță de granița cu Belarus. Echipa orașului, FC Desna, ocupă locul 7 în campionat, cu 25 de puncte acumulate după 18 etape. Războiul declanșat de Vladimir Putin a dus, însă, la suspendarea tuturor competițiilor sportive din țara vecină.

17-03-2022
15:41

Ghenadii Orbu a reușit să fugă din Mariupol, după 21 de zile petrecute în subsolul unui bloc

Coșmarul fostului internațional ucrainean Ghenadii Orbu (51 de ani) a luat sfârșit. După 21 de zile petrecute în subsolul unui bloc din Mariupol, unde s-a ascuns de bombardamentele armatei ruse, acesta a reușit să părăsească orașul. Experiența traumatizantă de care a avut parte îl va urmări, însă, pentru tot restul vieții.

Abia ieri (n.r. 16 martie) am scăpat din Mariupol și am condus într-o zonă sigură. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață și sunt bine alături de familie. 21 de zile de război am fost la Mariupol. Ne-am ascuns în subsolul unui bloc. Eram vreo 200 de oameni acolo.

Nu existau deloc comunicații: fără electricitate, fără apă, fără gaz. Cea mai importantă sarcină a fost hrănirea copiilor și a soției. Toți oamenii s-au adunat și s-au ajutat reciproc, au împărțit ceea ce au avut. Când gazul era deja oprit, mâncarea era gătită direct pe foc. Mai ales cereale, cartofi. Nu era carne.

Am stat cinci ore la coadă sub lansatoare de grenade pentru a aduna cel puțin câteva bidoane de apă potabilă. Am văzut cadavrele unor civili uciși, care doar zăceau pe stradă. Am încercat să nu ieșim din subsol decât atunci când era nevoie să căutăm ceva.

Nu am văzut niciun soldat. Am fost bombardați din aer. Totul s-a întâmplat spontan. Nu era comunicare, nu știam unde și când se deschideau coridoarele verzi.

Prietenii ne-au ajutat cu mașinile, iar dimineața pe riscul nostru am decis să mergem singuri. Era un convoi, vreo sută de mașini civile, ne-am alăturat lor și am plecat. Tot ce am luat cu mine a fost o pereche de trening, pantofi de alergat și documente”, a dezvăluit Ghenadii Orbu, citat de sport.ua.

De-a lungul carierei de jucător profesionist, acesta a evoluat pentru Șahtior Makiivka, Șahtior Donețk, Rotor Volvograd (Rusia), Vorskla Naftogaz, Sokol Saratov (Rusia) și echipa națională a Ucrainei, iar apoi a fost antrenor secund la Zorya Lugansk, Illichivets și Șahtior Donețk.

De asemenea, a pregătit echipele FC Sevastopol și Daugavpils, după care a ajuns la academia celor de la FC Mariupol, unde se afla și în momentul declanșării războiului.

17-03-2022
05:41

FIFA autorizează jucătorii ucraineni să semneze contracte în alte ţări

FIFA a extins jucătorilor ucraineni posibilitatea, deschisă săptămâna trecută jucătorilor şi antrenorilor străini din Ucraina şi Rusia, de a semna contracte în altă parte, fără a aştepta perioada oficială de transfer.

Pentru că a fost declarată mobilizarea generală, iar bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani trebuie să rămână în Ucraina, aceştia au nevoie să fie autorizaţi să plece ”în conformitate cu regulile actuale privind circulaţia transfrontalieră a cetăţenilor ucraineni”, a anunțat forul mondial, conform Le Figaro.

Cu toate acestea, fiecare club nu va putea primi mai mult de doi profesionişti vizaţi de această excepţie, lucru detaliat într-o anexă la regulamentul privind statutul jucătorilor referitor la consecinţele invaziei ruse în Ucraina.

16-03-2022
10:39

Ucraina ar putea juca la Campionatul Mondial din Qatar

La propunerea Țării Galilor, FIFA ia în calcul posibilitatea să permită naționalei Ucrainei să joace direct la World Cup 2022, dacă nu încetează războiul cu Rusia.

Pe 24 martie, selecționata vecinilor noștri trebuia să aibă meci cu Scoția în semifinalele play-off-ului pentru Campionatul Mondial. Meciul de la Glasgow nu se mai poate juca însă din cauza războiului. FIFA a amânat partida, mutând-o în iunie, dar nimeni nu știe dacă până la acea dată războiul va fi încheiat.

Tocmai de aceea, una din variantele pe care le ia în calcul forul de la Zurich este aceea de a îi permite Ucrainei să se califice direct la turneul final.

„Din perspectiva noastră, dacă s-ar realiza, ar fi un lucru extraordinar. E ceva ce orice om ar spune: ‘Dacă nu pot juca nici în iunie, ar trebui să li se ofere o invitație’. A fost o întreagă discuție în jurul subiectului, cerându-se un loc în plus pentru Ucraina după ororile prin care trec”, a declarat Noel Mooney, directorul executiv al federației din Țara Galilor.

Britanicii sunt în cealaltă semifinală, cu Austria, iar câștigătoarea ar trebui să dea piept Ucraina sau Scoția. În cazul în care ucrainenii ar merge direct la mondial, barajul s-ar transforma într-un triunghiular, Scoția-Țara Galilor-Austria, pentru unul din ultimele trei locuri la turneul final din Qatar. Scenariul este însă foarte greu de realizat.

„Ar însemna o echipă în plus la Mondial și, într-o competiție care durează doar 28 de zile, ar fi foarte dificil să faci acest plan posibil”, a adăugat oficialul galez.

16-03-2022
05:38

Medvedev luptă împotriva Rusiei

Fostul jucător de tenis Andrei Medvedev, câștigător a 11 titluri ATP și locul 4 mondial în 1994, s-a înrolat în armata ucraineană, a anunţat un alt fost tenismen, Sergiy Stakhovsky.

”Legenda tenisului mondial rămâne la Kiev şi este pregătită să înfrunte duşmanul. Sunt foarte fericit să-l văd pe Medvedev alături de noi”, a scris Stakhovsky pe contul Instagram, unde apare alături de Medvedev în ţinută de luptă.

Andrei Medvedev, în vârstă de 47 de ani, s-a retras din activitate în 2001, după ce, cu doi ani înainte, jucase finala de la Roland Garros, pierdută în faţa lui Andre Agassi.

15-03-2022
15:23

Răspunsul TAS după apelul făcut de Rusia

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis să menţină interzicerea echipelor din Rusia în competiţiile UEFA. Este vorba de o hotărâre urgentă, urmând ca o decizie finală şi completă să vină în urma audierilor care vor avea loc în perioada 21-25 martie.

Cel mai probabil, TAS îşi va menţine hotărârea şi după audierile finale, astfel că echipele din Rusia nu vor putea să joace în competiţiile UEFA (preliminarii pentru competiţii continentale sau mondiale, Liga Campionilor, Europa League, Conference League sau Youth League).

15-03-2022
11:23

Artem Dzyuba nu vrea la echipa națională din cauza conflictului Rusia - Ucraina

Artem Dzyuba (33 de ani), fotbalist la Zenit St. Petersburg, a cerut să nu fie convocat pentru acțiunea naționalei Rusiei de la finalul lunii martie.

„Ţinând cont de situaţia dificilă din Ucraina, unde trăiesc numeroşi membri ai familiei sale, Artem s-a scuzat şi a cerut, din motive familiale, să nu fie convocat pentru următoarele meciuri ale echipei Rusiei

. Am convenit să rămânem în contact şi voi urmări cu atenţie următoarele sale meciuri de la Zenit”, a dezvăluit selecționerul Valeri Karpin într-un interviu pentru Federaţia Rusă de Fotbal.

Din cauza invaziei din Ucraina, FIFA a hotărât să o excludă pe Rusia din play-off-ul de calificare pentru World Cup 2022. Federația Rusă de Fotbal a contestat decizia la TAS și așteaptă un verdictul. Indiferent de decizie, echipa națională se va reuni pentru un stagiu de pregătire în perioada 21-27 martie.

„Programul exact al stagiului, precum şi al meciurilor amicale, este în curs de elaborare şi va fi publicat ulterior”, a adăugat Karpin.

 

15-03-2022
09:20

Rușii dau în direct meciul lui Chelsea din Champions League

Meciul Lille – Chelsea, din manșa retur a optimilor de finală ale Champions League, va fi transmis în direct în Rusia pe un canal de televiziune de stat care a fost înființat în urma unui decret prezidențial al lui Vladimir Putin.

Conform Daily Mail, UEFA nu a făcut încă nicio modificare în acordurile cu televiziunea după invazia Ucrainei, ceea ce înseamnă că partida va fi transmisă în direct în Rusia, în ciuda sancțiunilor primite în Marea Britanie de patronul londonezilor, Roman Abramovich.

Toate meciurile din Champions League, Europa League și Conference League sunt transmise în Rusia de postul Match TV, care este deținută de Gazprom Media. Acesta a învins Rambler Media, care deține drepturile din Premier League, și a obținut un contract de trei ani pentru a difuza Champions League între 2021 și 2024.

14-03-2022
12:30

Rusia și Belarus au fost înlocuite în Cupa Davis și Billie Jean King de Serbia și Australia

Federația Internațională de Tenis (ITF) a anunțat cine este înlocuitoarea Rusiei, deținătoarea trofeului, în faza grupelor Cupei Davis.

Ca efect al războiului din Ucraina, echipele de tenis ale Rusiei și Belarusului au fost excluse din cele două competiții la nivel de naționale, Cupa Davis la mascuilin și Billie Jean King Cup la feminin.

Rusia, deținătoarea Cupei Davis, va fi înlocuită în faza grupelor de Serbia care, conform forului internațional, este echipa cel mai bine clasată dintre cele care au pierdut în semifinale în 2021.

Pe cale de consecință, locul Serbiei va fi luat de una dintre cele 12 echipe care au pierdut play-off-ul disputat pe 4 şi 5 martie trecute.

Invitația va fi acordată uneia dintre următoarele echipe: Austria, Brazilia, Canada, Columbia, Ecuador, România, Finlanda, Ungaria, Japonia, Norvegia, Cehia sau Slovacia.

Meciurile din faza grupelor vor avea loc între 14 și 18 septembrie, în patru orașe care vor fi anunțate ulterior.

În Billie Jean King Cup, Australia va înlocui Rusia în calificările care au loc pe 15 și 16 aprilie. În ceea ce privește echipele din Belarus, lucrurile stau la fel. Locul băieților în Grupa Mondială 1 va fi luat de Mexic.

La feminin, Belgia este automat în faza finală, deoarece trebuia să întâlnească în calificări pe Aryna Sabalenka (3 WTA) și colegele ei.

13-03-2022
10:11

Litera Z a fost „trasată” pe gheață de două echipe din Rusia

Ska Neftyanik și Dynamo Moscova, echipe pro-guvernamentale din Rusia, au „trasat” litera Z pe gheață înaintea unui meci de bandy.

Cele două echipe au de mai mulți ani legături cu regimurile politice care au condus mai întâi Uniunea Sovietică și acum Rusia, informează marca.com.

Prima dintre ele este rezultatul fuziunii dintre SKA (acronim pentru Sporting Klube Army, clubul armatei) și Neftyanik.

Aceasta din urmă a fost a fost fondată în 1947 și susținută mulți ani de compania care exploatează petrolul în Khabarovsk, un oraș din estul țării.

Dinamo Moscova este cea mai veche entitate sportivă din țară. Anul viitor își va serba centenarul și este considerată echipa Ministerului Afacerilor Interne.

Bandy este un soi de fotbal pe gheață. Echipele sunt alcătuite din 11 jucători, iar aceștia sunt echipați ca hocheiștii.

În loc de puc se folosește o minge, dar numai portarii au voie să pună mâna pe ea. Porțile sunt mai mari decât cele de la hochei.

Primul meci dintre cele două echipe a avut loc joi, când Dinamo s-a impus cu 6-4, iar duminică are loc a doua confruntare.

Litera „Z” apare cel mai frecvent pe tancurile rusești care au invadat Ucraina. Conform experților în strategii militare, simbolizează un cod militar intern pentru a se evita confuzia în cazul atacurilor aeriene, tancurile ruseşti şi cele ucrainene fiind similare.

Alte surse apreciază că litera este inscripționată doar pe tancurile în care atacă mercenarii unei organizaţii paramilitare ruse. Totodată, ar fi și un cod care ar însemna „punctul fără întoarcere”.

11-03-2022
22:19

Rusul Valeri Oyf își vinde acțiunile de la clubul Vitesse

Oligarhul rus Valeri Oyf, acţionar majoritar al clubului olandez Vitesse Arnhem, a decis să îşi vândă acţiunile şi să demisioneze de la conducerea grupării cu efect imediat, din cauza războiului din Ucraina.

”Mă doare să mă despart de Vitesse, dar în actuala situaţie iau această decizie dificilă în interesul clubului, angajaţilor, suporterilor, sponsorilor şi altor oameni implicaţi. A fost o perioadă specială. Vitesse este în inima mea”, a declarat Valeri Oyf, conform L’Equipe.

Echipa Vitesse Arnhem este angrenată în Conference League, competiţie în care este calificată în optimile de finală. Valeri Oyf, un apropiat al patronului de la Chelsea, Roman Abramovich, a devenit proprietarul clubului olandez la 25 mai 2018, după ce se afla în Consiliul de conducere încă din vara anului 2016.

11-03-2022
16:30

Fostul căpitan al naţionalei Finlandei şi-a pus la dispoziţie apartamentul unei familii ucrainene

Fostul căpitan al echipei naţionale a Finlandei, Tim Sparv, a pus la dispoziţie apartamentul său din Vaasa unei familii din Ucraina: o mamă, însoţită de cei doi fii ai săi.

Sparv s-a retras recent din activitate şi stă mai mult în Cehia. El a spus că faptul că şi-a pus apartamentul la dispoziţia acestei familii este un lucru bun, deoarece acum va putea sta la mama lui, într-o mică localitate în apropiere de Vaasa.

”Ne întrebam cum să ajutăm mai mult şi acesta a fost un mod concret de a face acest lucru. M-am gândit la milioanele de refugiaţi care îşi părăsesc casele. Este bine, aşa eu şi mama vom putea petrece mai mult timp împreună”, a scris fotbalistul pe contul de Twitter.

11-03-2022
12:37

30 de țări solicită excluderea sportivilor și echipelor Rusiei și Belarusului din toate competițiile internaționale

Miercuri, 9 martie 2022, sub egida Guvernului Marii Britanii, miniștrii sportului din 30 de țări, printre care și Eduard Novak, au semnat o petiție prin care vor ca sportivii din Rusia și Belarus să fie eliminați din toate competițiile internaționale și propune tuturor națiunilor să procedeze la fel.

„Războiul declanșat de Rusia este unul odios și o încălcare flagrantă a drepturilor și obligațiilor internaționale. Noi, ca națiuni democrate și libere, ne afirmăm sprijinul pentru sancțiunile impuse de organizațiile sportive internaționale împotriva sportivilor din Rusia și Belarus”, își motivează decizia cei 30 de reprezentanți ai sportului din țări din Europa, America și Asia.

Sancțiunile solicitate împotriva Rusiei și Belarusului:

  • Să nu li se permită să găzduiască niciun eveniment sportiv internațional.
  • Sportivilor și echipelor care reprezintă cele două țări să li se interzică să concureze în alte țări, precum și sportivilor sau echipelor care reprezintă organisme, orașe
  • sau mărci rusești sau belaruse, cum ar fi marile cluburi de fotbal;
  • Să fie limitate sau eliminate complet sponsorizările sau alte de sprijin financiar din partea entităților cu legături cu statul rus sau cu Belarus;

Cele 30 de națiuni fac apel la toate federațiile sportive internaționale să adere la aceste sancțiuni și le felicită pe cele care au făcut-o deja. „Aceste sancțiuni trebuie să fie menținute până când Rusia și Belarus vor respecta drepturile internaționale fundamentale”.

Semnatarii solicită nesancționarea sportivilor, antrenorilor și oficialilor care decid unilateral rezilierea contractelor cu cluburile din Rusia și Belarus și solicită sprijinirea sportului din Ucraina.

Miniștrii sportului care au semnat declarația comună provin din Australia, Austria, Belgia, Canada, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea de sud, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

11-03-2022
09:00

Stadionul echipei Desna Cernihiv a fost distrus

Bombardamentele Rusiei în Ucraina au dus la distrugerea completă a stadionului echipei Desna Cernihiv. Conform presei ucrainene, obuzele inamice au distrus tribunele, gazonul, dar şi o bibliotecă din cadrul complexului.

Stadionul avea o capacitate de 12.060 de locuri şi fusese construit în 1936. În trecut, arena a purtat numele cosmonautului Iuri Gagarin şi a fost remodernizată în 2016. Pe acest stadion ar fi trebuit să joace naţionala feminină a Ucrainei, în aprilie 2022, un meci din preliminariile CM 2023. Înainte ca prima ligă a Ucrainei să fie amânată, după 18 etape, Desna Cernihiv ocupa locul 7.

10-03-2022
18:10

Aleksander Volkov a pus mâna pe armă pentru a apăra Ucraina de trupele rusești

Aleksander Volkov este considerat cel mai valoros baschebalist din istoria Ucrainei. Are 57 de ani, 2,08 m înălțime și a jucat timp de 3 ani în NBA, la Atlanta Falkons.

Acum, însă, a pus mâna pe armă pentru a-și apăra țara de trupele rusești. Casa familiei sale de lângă Chernigiv, lângă granița cu Belarus, unde și-a petrecut copilăria acolo și în ultimii ani a mers la pescuit, a fost distrusă de bombardamente, scrie marca.com.

Aleksander Volkov
Aleksander Volkov a pus mâna pe armă după ce casa familiei sale de lângă Chernigiv a fost distrusă de bombardamente. Sursa foto: Jordi Villacampa twitter

Volkov s-a născut în orașul Omsk, din centrul Siberiei, dar s-a mutat în scurt timp cu familia în Ucraina. A fost unul dintre jucătorii de bază ai naționalei defunctei URSS, care a câștigat aurul olimpic la Seul în 1988.

El trezise, deja, interesul echipelor din campionatul american (NBA). Atlanta Hawks l- a recrutat în 1986, dar a plecat după trei ani. A jucat trei sezoane, adunând 149 de meciuri. A ratat complet al doilea sezon din cauza accidentărilor.

Revenit în Europa, el a jucat Viola Reggio Calabria, Panathinaikos, Olympiacos și BC Kiev, club de la care s-a retras în 1995.

10-03-2022
08:47

Medvedev așteaptă cu nerăbdare arborarea din nou a steagului Rusiei

Noul lider al clasamentului ATP, Daniil Medvedev, a anunțat că acceptă sancțiunile dictate împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, dar abia așteaptă ca steagul țării sale să fie repus lângă numele sportivilor.

”Misiunea noastră este să dezvoltăm tenisul în țările de unde provine fiecare dintre noi și în toată lumea. Pentru asta, trebuie să joci tenis în fiecare săptămână la fiecare turneu. În acest moment, singura modalitate de a continua este să joc fără steag și voi respecta această regulă.

”Dar sper că această măsură va fi temporară. Aștept momentul în care vom putea purta din nou steagul lângă numele nostru, al sportivilor ruși”, a declarat Medvedev, conform Express.

08-03-2022
19:58

Polonia va juca direct finala barajului pentru CM 2022. Rusia a făcut apel la TAS

După excluderea Rusiei, FIFA a decis ca Polonia să dispute direct finala barajului pentru Campionatul Mondial din iarna acestui an. Federația Rusă a făcut, însă, apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne și speră să scape de această suspendare.

Dacă ea va rămâne, însă, Robert Lewandowski și colegii săi vor lupta, pe 29 martie, pentru calificarea la turneul final cu învingătoarea duelului dintre Suedia și Cehia.

În urma deciziei de suspendare a tuturor echipelor ruse din competițiile FIFA și UEFA, Biroul Comitetului de Organizare al FIFA a decis ca Polonia să se califice direct în finala barajului pentru Campionatul Mondial din 2022”, se arată în comunicatul emis de forul continental.

08-03-2022
10:15

Gimnastul rus care a urcat pe podium având imprimată pe echipament litera ”Z” și-a explicat gestul

Ivan Kuliak, gimnastul rus care a urcat pe podiumul de premiere, alături de un sportiv ucrainean, purtând cu mândrie litera ”Z” pe echipament, continuă să șocheze.

Kuliak spune să gestul său a fost un răspuns la provocările sportivilor ucraineni și la tratamentul la care sunt supuși sportivii ruși în competițiile internaționale.

”Ideea mi-a venit după am văzut comportamentul ucrainenilor. Au vorbit urât cu noi, comportamentul lor a fost unul inacceptabil.  Nu au existat agresiuni la adresa mea, dar, în general, comportamentul lor a făcut ca situația să escaladeze foarte mult.  

În timpul probelor strigau «Glorie Ucrainei» sau veneau cu steagul Ucrainei pe umeri. Între timp, noi eram considerați sportivi neutri și ne simțeam incomod.  

A fost frustrant când s-a cerut scoaterea noastră din Cupa Mondială, deși noi nu am greșit cu nimic. Am venit să facem spectacol, dar nu am știut dacă avem voie sau nu în finală.

Nu regret. Dacă ar trebui să aleg dacă să ies cu litera «Z» pe piept, aș face-o din nou. Am văzut simbolul la militarii noștri și am căutat să văd ce înseamnă. Am aflat că înseamnă «pentru pace». Nu doresc răul nimănui, ci doar am vrut să arăt care e poziția mea”, a spus Kuliak pentru Russia Today.

Litera ”Z” apare cel mai frecvent pe tancurile rusești care au invadat Ucraina și, conform experților în strategii militare, simbolizează un cod militar intern pentru a se evita confuzia în cazul atacurilor aeriene, tancurile ruseşti şi cele ucrainene fiind similare.

Alte surse apreciază că litera ”Z” este inscripționată doar pe tancurile în care atacă mercenarii unei organizaţii paramilitare ruse și ar fi de asemenea un cod care ar însemna ”punctul fără întoarcere”.

08-03-2022
09:08

Barajul Scoţia - Ucraina va fi mutat în luna iunie

FIFA a anunţat că meciul dintre Scoţia şi Ucraina, din semifinala barajului de calificare la CM 2022, nu se va mai disputa pe 24 martie, aşa cum era prevăzut iniţial. În urma războiului cu Rusia, partida va fi mutată în luna iunie, când se vor disputa meciurile din Liga Naţiunilor. Data exactă va fi anunţată ulterior de forul mondial.

A doua semifinală, între Ţara Galilor şi Austria se va disputa la data stabilită, 24 martie, iar câştigătoarea se va duela cu Scoţia sau Ucraina pentru un loc la CM 2022.

Rusia a fost deja eliminată din baraj, unde ar fi trebuit să întâlnească Polonia. În a doua semifinală din Path B este programat meciul dintre Suedia şi Cehia.

Ultima grupă de baraj este formată din semifinalele Italia – Macedonia de Nord şi Portugalia – Turcia. Tragerea la sorţi pentru grupele CM 2022 este programată pentru 1 aprilie.

07-03-2022
15:28

Gimnastul rus Ivan Kuliak va fi anchetat de federația internațională

Gimnastul rus Ivan Kuliak a apărut în timpul finalei la paralele din cadrul Cupei Mondiale de din Qatar cu litera „Z”, făcută de el din leucoplast, pe echipamentul de concurs, în locul unde ar fi trebuit să fie steagul Rusiei.

La fel s-a prezentat și pe podiumul de premiere, sfidându-l pe ucraineanul Illia Kovtun, câștigătorul probei.

Ca urmare, Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a anunțat că a deschis o anchetă disciplinară împotriva sportivului rus, din cauza „comportamentului șocant”, informează bbc.com.

Weekend-ul trecut a fost ultima ocazie pentru gimnaștii ruși și belaruși de a concura, dar fără să prezinte însemne ale țărilor lor, după ce respectivele state au fost sancționate de FIG ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Astfel, de luni, 7 martie, sportivii, oficialii și arbitrii ruși și belaruși nu vor mai participa la nicio competiție aflată sub egida FIG.

07-03-2022
05:44

Andriy Shevchenko a promovat o strângere de fonduri

Fostul selecționer al naționalei Ucrainei, Andriy Shevchenko, a cerut Italiei să-i ajute țara natală într-un interviu plin de emoție.

”Vă cer să vă deschideți inimile în fața poporului meu, a femeilor, a copiilor și a bătrânilor care au atât de mult nevoie de ajutorul vostru… Faceți-i să simtă ceea ce m-ați făcut și pe mine să simt”, a declarat Shevchenko la postul public italian, Rai, conform L’Equipe.

Fostul mare atacant al Milanului a participat la un spectacol pentru a promova o inițiativă de strângere de fonduri condusă de Crucea Roșie Italiană, ca parte a eforturilor umanitare pentru Ucraina.

”Mama, sora mea și alți membri ai familiei mele sunt încă în Ucraina, vorbesc cu ei în fiecare zi. A fost alegerea lor să rămână. Nu pot să văd ce se întâmplă cu țara mea fără să plâng.

Îmi spun adevărul despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, orașe bombardate, copii și bătrâni uciși. Trebuie să încercăm să convingem Rusia să înceteze focul, să găsească o soluție diplomatică și să oprească acest război”, a mai spus Shevchenko.

06-03-2022
07:17

Ivan Kuliak și-a lipit litera Z pe echipament

Gimnastul rus Ivan Kuliak a făcut un gest sfidător în timpul festivității de premiere a probei de paralele de la Cupa Mondială din Qatar, acolo unde s-a clasat pre locul 3.

Kuliak (20 de ani), care a primit pregătire militară în armată la sfârșitul anului 2021 a apărut pe podium cu litera Z lipită pe echipamentul de concurs, aceasta fiind simbolul invaziei în Ucraina, el regăsindu-se și pe tancurile armatei ruse. Gestul său este cu atât mai tare de condamnat cu cât pe podium se afla și ucraineanul Illia Kovtun, câștigătorul acelei probe.

Acest simbol a fost mediatizat inclusiv de fosta gimnastă Svetlana Khorkina (43 de ani) pe rețelele de socializare cu mesajul: ”Campania tuturor celor cărora nu le este rușine că sunt ruși. Să o răspândim!”.

După recomandarea CIO de a exclude din competiții sportivii ruși, unele federații au decis să aplice această măsură, iar altele le-au cerut sportivilor să nu participe sub steagul Rusiei. În schimb, gimnastica ezită să ia măsuri împotriva sportivilor ruși.

05-03-2022
12:50

Pilotul rus de Formula 1 Nikita Mazepin a fost dat afară de la echipa Haas

Echipa de Formula 1 Haas i-a reziliat contractul pilotului rus Nikita Mazepin. El va fi înlocuit, cel mai probabil, cu pilotul de rezervă braziliano-american Pietro Fittipaldi, nepotul dublului campion mondial de F1 Emerson Fittipaldi (1972 și 1974).

Mișcarea este prezivibilă în contextul în care tot mai multe organisme și organizații sportive au luat decizia să nu mai aibă de-a face cu sportivi ruși sau belaruși, pe fondul războiului din Ucraina.

Într-un anunț făcut pe rețelele de socializare, Haas a mai precizat că a reziliat, tot cu efect imediat, contractul cu sponsorul Uralkali. Firma este deținută parțial de tatăl lui Nikita, Dmitri, despre care se crede că are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

De altfel, echipa de Formula 1 a înlăturat numele sponsorului de pe mașini încă din a doua zi a invaziei trupelor rusești în Ucraina, inclusiv însemnele steagului Rusiei.

În plus, la antrenamentele de la Barcelona de vinerea trecută, cele două monoposturi au ieșit pe pistă complet albe, doar cu numele echipei.

04-03-2022
16:50

Rușii cer retragerea cetățeniei lui Danil Medvedev

Liderul clasamentului mondial ATP, Daniil Medvedev a șters steagul țării sale, Rusia, din prezentarea de pe Instagram, în semn de solidaritate cu Ucraina, țară invadată de armatele regimului de la Kremlin.

Gestul primului jucător de tenis al lumii i-a înfuriat teribil pe compatrioții lui care au cerut chiar retragerea cetățeniei pentru Medvedev. Aceștia au interpretat gestul lui ca un afront adus Rusiei.

”Nu mai e al nostru de mult timp. Nu e un jucător rus, ci doar un jucător născut în Rusia. Trăiește și se antrenează în Vest. Victoriile lui nu mai sunt ale noastre”; 

”Dezamăgitor! Sunt sigur că marele Djokovic nu ar fi făcut niciodată așa ceva în Serbia”;

”Să îi fie rușine. Ar trebui să i se retragă cetățenia”, sunt doar câteva dintre mesajele postate de ruși pe contul de Instagram al sportivului.

04-03-2022
08:47

Polonia solicită FIFA deschiderea unei perioade de transferuri pentru jucătorii din Rusia și Ucraina

Federația de Fotbal a Poloniei solicită FIFA deschiderea unei perioade speciale de transferuri, care să fie destinată doar jucătorilor din Rusia și Ucraina. În plus, FIFPRO militează pentru dreptul străinilor din aceste țări de a-și rezilia unilateral contractele, astfel încât să poată pleca liberi.

Mulți dintre fotbaliștii ucraineni ar putea ajunge și în România. Cornel Șfaițer se gândește serios să-i propună președintelui FRF, Răzvan Burleanu o modalitate prin care să vină în ajutorul acestora.

Consider că ar fi bine ca fotbaliștii ucraineni să poată fi legitimați și catalogați drept comunitari. Așa cred că i-am putea ajuta. Chiar mă gândesc să-l sun pe domnul Burleanu, ca să-i propun. Sunt mulți jucători ucraineni care au fost prin cantonamente și au rămas în afara țării. 

Ne putem ajuta reciproc. E o idee! Întreg sportul din Ucraina e într-o situație dificilă, asta ar fi o mână de ajutor. Nu cred că patronilor din Ucraina le mai arde de fotbal. Nu cred că, acolo, fotbalul va începe curând”, a declarat președintele Politehnicii Iași.

04-03-2022
06:35

Scrisoare deschisă a președintelui CIO către Serghei Bubka

Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, a anunțat care sunt următorii pași în ceea ce privește ajutorul umanitar oferit de for comunității olimpice ucraineane.

În acest sens, Bach i-a cerut într-o scrisoare deschisă lui Serghei Bubka, președintele comitetului olimpic ucrainean și fost deținător al recordului mondial la săritura cu prăjina, să coordoneze ajutorul umanitar pentru sportivii săi, informează leparisien.fr.

Ca răspuns la criza umanitară actuală din Ucraina, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) și Comitetul Olimpic Național (NOC) din Ucraina au fost profund impresionate de solidaritate manifestată de diferiți membri ai Mișcării Olimpice”, scrie Thomas Bach.

Trebuie, acolo unde este posibil, nu numai să consolidăm asistența deja oferită, ci și să ne asigurăm că aceasta este coordonată eficient.

Acesta este motivul pentru care CIO i-a cerut de urgență domnului Serghei Bubka, președintele NOC al Ucrainei și membru CIO, să vină imediat la Lausanne pentru a coordona toate aspectele ajutorului umanitar care va fi adus comunității.

Cu sprijinul Solidarității Olimpice de la Lausanne și al echipei de la NOC din Ucraina, domnul Bubka va direcționa alocarea și distribuirea fondului de solidaritate spre comunitatea olimpică și mișcarea sportivă ucraineană”, se arată în scrisoarea semnată de Bach.

Pentru ca ajutorul să fie cât mai eficient, CIO dorește să obțină informații despre locul „în care se află membrii comunității olimpice ucrainene”.

03-03-2022
19:39

Fără cea mai importantă companie de wrestling în Rusia

WWE, cea mai importantă companie de wrestling din lume, care în 2021 a avut încasări nete de aproximativ 180 de milioane de dolari, a întrerupt orice colaborare cu Match, televiziunea care îi transmitea show-urile în Rusia.

„WWE și-a încheiat parteneriatul cu televiziunea rusă Match și a închis platforma WWE Network pentru Rusia. Interzicem astfel accesul în Rusia la orice program WWE, inclusiv show-urile săptămânale Raw, SmackDown și NXT, arhiva companiei și toate evenimentele live premium, inclusiv WrestleMania 38”, a anunțat WWE, pe site-ul oficial.

03-03-2022
16:17

Alla Sheiko, prinsă de război în orașul capturat de Rusia

Alla Sheiko, o handbalistă care a jucat mulți ani în România, la echipe precum CSU Neptun Constanța, CSM Ploiești, U Cluj, CS Dinamo sau CSM Galați, e captivă în orașul natal, Herson. Aceasta face dezvăluiri șocante depre calvarul pe care îl trăiește zilnic în orașul natal Herson.

„Când începe să se tragă, ne ascundem pe hol sau în baie. Suntem cinci adulți și doi copii. Lovesc cu rachete în casele oamenilor. Până marți, administrația raportase 50 de morți. 

Rușii sunt speriați și înfometați, se ascund printre blocuri și iau oameni nevinovați prizonieri, ca scut uman, un fel de protecție vie”, a povestit Alla Sheiko la Kiss FM, citată de Libertatea

Herson e un oraș situat aproape de Marea Neagră, cu o populație de circa 300 de mii de locuitori, și a fost primul centru urban cucerit de ruși.

„Aici, fiecare cartier și-a făcut propria grupare de apărare. De multe ori au stat fără arme, cu mâinile goale în fața tancurilor. Marți am aflat că brigada care proteja cartierul meu a fost distrusă. Avem printre ei prieteni”, a adăugat Sheiko.

03-03-2022
12:54

Steaua Roșie Belgrad nu renunță la colaborarea cu Gazprom

Oficialii clubului Steaua Roșie Belgrad au anunțat că nu vor să întrerupă colaborarea cu compania rusă Gazprom, principalul sponsor al trupei din capitala Serbiei.

Aceștia și-au exprimat temerea că UEFA le-ar putea cere să rupă contractul cu rușii, după ce forul continental, dar și Schalke 04 și alte cluburi sponsorizate de gigantul din Rusia au făcut același lucru.

”Sper ca UEFA să nu ne ceară să renunțăm la Gazprom. O asemenea pretenție ar fi o nebunie. Dacă nu ne-ar fi sprijinit Gazprom când noi eram în dificultate, clubul nu ar fi fost unde este astăzi. Ne sunt prieteni, nu doar sponsori”, a declarat Zvezdan Terzic, directorul general al clubului Steaua Roșie Belgrad.

03-03-2022
10:21

Tabără pentru refugiați, amenajată în incinta stadionului din Iași

O tabără mobilă destinată refugiaților ucraineni a fost amenajată, miercuri seara, chiar în incinta stadionului din Iași. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență, zecile de persoane care au fugit din calea bombardamentelor –  cu precădere femei și copii – vor avea la dispoziție baza sportivă în care se pregătesc de obicei juniorii din cadrul Academiei Politehnica Iași.

În continuare, echipajele ISU Iași vor asigura suportul necesar autorităților locale implicate în gestionarea acestei situații, prin punerea la dispoziție a rezervei de personal și a mijloacelor tehnice necesare, conform competențelor.

Asigurăm populația că pompierii salvatori sunt și rămân la datorie și vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate”, se arată în comunicatul emis de ISU Iași.

03-03-2022
06:34

Oleksandr Zinchenko: „Tăcerea este o crimă, în joc sunt viețile oamenilor”

Căpitanul naționalei de fotbal a Ucrainei, Oleksandr Zinchenko, mijlocașul legitimat la Manchester City, a transmis și el, un mesaj, după ce acum două zile s-a alăturat altor cinci compatrioți, printre care și atacantul Ruslan Malinovskyi de la Atalanta, care au cerut să fie oprită vărsarea de sânge nevinovat.

Continuăm să promovăm adevărul. Sunt câteva mesaje importante pe care vreau să le transmit publicului, în special, și care se referă la cetățenii țării agresorului și ‘colegii de breaslă’.

A fost o perioadă în cariera mea de fotbalist în care am jucat pentru FC Ufa (n.r. – echipă din prima ligă rusească).

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Alex Zinchenko (@zinchenko_96)

 

Au fost 18 luni grele, dar folositoare. Îi voi fi mereu recunoscător acestui club pentru tot ce a făcut pentru mine. Dar vreau să subliniez că am devenit fotbalist în Ucraina.

În țara natală am primit educația fotbalistică, am studiat la academii și am crescut. De aceea, tuturor celor care mă acuză că fotbalul rusesc m-a crescut, vreau să le spun încă o dată: sunt absolvent al Academiei frumosului oraș din Ucraina, Donețk!”, a scris jucătorul pe contul person al de instagram, informează site-ul football.ua.

După care jucătorul împrumutat la Ajax Jong, echipa a doua a clubului olandez, face o analiză a situației actuale. „Să mergem mai departe… la argumentul vostru ‘sportul în afara politicii’.

De fapt, sportul nu ar trebui să facă parte din campania electorală, cursele partidelor, sloganuri sau relații publice.

Dar sportul, ca orice sferă a vieții, nu poate sta departe de problemele de război, agresiune și moarte. Toată lumea trebuie să lupte cu răul, indiferent de profesie.

De ce fotbaliştii ucraineni cer sancţiuni fotbalistice împotriva ţării agresoare? Chiar vrem să vă lipsim de oportunitatea de a face lucrul vostru preferat?

Nu! Folosim toate metodele pentru a opri țara agresoare din ambițiile sale de ocupare. Răul trebuie pedepsit în toate locurile zonele din societate.

Îți vom bate la ușă cu sancțiuni cu o agresiune și mai mare decât o fac soldații când trec granița statului nostru cu arme. Oprirea ocupației este principalul și singurul scop al tuturor acțiunilor noastre.

Și, la final: fotbaliștii ruși au un impact imens. Oamenii vă iubesc, vă susțin și vă ascultă cuvintele. Prin urmare, tăcerea este o crimă. Știu că opoziția este pedepsită în țara ta, dar când opoziția devine majoritară, începe să fie la putere.

Prin urmare, toți oamenii care nu vor moartea și ura în lume ar trebui să strige tare și clar despre asta. Nu se poate să-ți fie frică de pedepse mărunte când viața umană este în joc”, a mai scris fotbalistul pe contul personal de instagram.

02-03-2022
20:55

Yaroslav Rakitsky a plecat de la Zenit Sankt Petersburg

Clubul Zenit Sankt Petersburg a anunțat pe site-ul oficial că a acceptat rezilierea anticipată a contractului cerută de fundașul ucrainean Yaroslav Rakitsky din cauza problemelor de familie.

Rakitsky a venit la Zenit în ianuarie 2018, a marcat 7 goluri în 108 meciuri și a câștigat trei titluri, o Cupă și o Supercupă a Rusiei.

”Clubul și fanii îi mulțumesc lui Yaroslav Rakitsky pentru timpul petrecut la Sankt Petersburg, pentru atitudinea sa profesionistă și pasională față de fotbal. Dorim din suflet numai bine familiei și prietenilor lui Yaroslav Rakitsky și, bineînțeles, sperăm să-l revedem pe terenul de fotbal”, a anunțat clubul rus.

02-03-2022
16:28

Dzyuba explică de ce nu s-a implicat în războiul din Ucraina

Căpitanul echipei naționale a Rusiei, Artem Dzyuba, care a fost criticat de fundașul ucrainean Vitaliy Mykolenko că nu i-a atitudine în privința războiul declanșat de Vladimir Putin, a oferit o primă reacție și l-a atacat dur pe jucătorul de la Everton.

”Până de curând, nu am vrut să vorbesc pe tema evenimentelor din Ucraina. Nu am vrut, nu pentru că mi-e frică, ci pentru că nu sunt un expert în politică, nu am intrat niciodată în asta și nici nu am intenționat (spre deosebire de un număr mare de politologi și virologi care au apărut recent pe internet).

Dar, ca toți ceilalți, am propria mea părere. Sunt împotriva oricărui război. Războiul este înfricoșător. Dar sunt și împotriva agresiunii umane și a urii, care în fiecare zi capătă niște proporții transcendente. Sunt împotriva discriminării pe bază de naționalitate.

Nu mi-e rușine că sunt rus. Sunt mândru că sunt rus. Și nu înțeleg de ce ar trebui să sufere sportivii acum. Sunt împotriva standardelor duble. De ce se poate face orice, dar toți câinii sunt spânzurați de noi? De ce toată lumea spune ca politicul să nu se implice în sport, dar cu prima ocazie, când vine vorba de Rusia, acest principiu este complet uitat?

Din nou, războiul este înfricoșător. În situații stresante, oamenii își arată esența, uneori negativă. Câtă furie și murdărie s-a revărsat acum asupra tuturor rușilor, indiferent de poziția și profesia lor. Acele mii de oameni care scriu insulte și amenințări: stați la coadă!

Este de două ori ciudat să auzi toate acestea de la oameni cărora Rusia le-a dat foarte, foarte mult în viața lor. Toate acestea nu fac decât să creeze mai multă negativitate.

Războiul se va termina, dar relațiile umane vor rămâne. Și va fi imposibil să te întorci la ce a fost. Ține-ți minte asta. P.S.: Și unor colegi care stau cu fundurile în vile din Anglia și spun lucruri urâte: asta nu ne poate jigni, înțelegem totul! Pace și bunătate tuturor!”, a scris Dzyuba într-un mesaj postat pe Instagram.

02-03-2022
15:20

Everton a suspendat contractele de sponsorizare cu firmele deţinute de Alisher Usmanov

Everton a suspendat toate acordurile de sponsorizare pe care le avea cu firmele ruseşti deţinute de oligarhul Alisher Usmanov, în urma invaziei Ucrainei.

”Toată lumea de la Everton rămâne şocată şi întristată de evenimentele îngrozitoare care au loc în Ucraina. Această situaţie tragică trebuie să se încheie cât mai curând posibil şi orice alte pierderi de vieţi omeneşti trebuie evitate.

Jucătorii, antrenori şi toţi cei care lucrează la Everton oferă sprijin deplin jucătorului nostru Vitalii Mikolenko şi familiei sale şi vor continua să o facă. Clubul poate confirma că a suspendat cu efect imediat toate acordurile de sponsorizare comercială cu companiile ruseşti USM, Megafon şi Yota”, se arată într-un comunicat pe site-ul oficial al clubului.

Miliardarul Usmanov este unul dintre oligahii ruşi vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene. Grupul USM Holdings, deţinut de Usmanov, care îl are drept preşedinte pe proprietarul clubului Everton, Farhad Moshiri, este un sponsor important al clubului englez.

Alisher Usmanov are, de asemenea, o opţiune exclusivă de a da numele noului stadion al lui Everton, care urmează să fie inaugurat la începutul sezonului 2024-25 din Premier League.

Grupul Megafon, deţinut de USM, este sponsor principal al echipei feminine a clubului din Liverpool. Acordul pe mai mulţi ani a fost convenit în octombrie 2020, în timp ce Yota, parte a grupului Megafon, apare pe mâneca tricoului.

02-03-2022
10:15

Sergiy Stakhovsky a anunțat că va dansa pe mormântul lui Vladimir Putin

Fostul jucător ucrainean de tenis Sergiy Stakhovsky, retras temporar din activitate și înrolat în armata Ucrainei, a avut un mesaj dur la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

Sportivul a postat pe secțiunea story a contului personal de instagram o fotografie cu un ecran de calculator pe care se văd imagini cu războiul din Ucraina, și cu un text: „Putin, vom dansa pe mormântul tău”.

Sergiy Stakhovsky
Mesajul transmis de Sergiy Stakhovsky pe secțiunea story a conjtului personal de instagram: „Putin, vom dansa pe mormântul tău”

Totodată, sportivul, care în acest an a jucat un singur meci, fiind învins în primul tur al calificărilor pentru Australian Open, a acoirdat un interviu celor de la Good Morning Britain.

Lumea trebuie să se unească și să oprească acest haos. Toate sancțiunile și restricțiile impuse în sport, cultură și domeniul financiar sunt grozave, sunt sigur că funcționează, dar nu îl opresc pe Putin din ceea ce face.

El amenință lumea cu arme nucleare, în timp ce el e cel care invadează Ucraina. Ce se va întâmpla, dacă se va simți amenințat de cineva? Va folosi nuclearele?

Nu sunt sigur că putem avea o persoană cu aceste capacități stând pe loc liniștit, iar noi să nu fim siguri de ce urmează să facă.

Problema nu e doar a Ucrainei. Înțeleg că noi trebuie să luptăm, pentru că e țara noastră, nu e o problemă, dar trebuie să oprim spațiul aerian și bombardamentele. Dați-ne o șansă la luptă împotriva Rusiei.

Aerian, ne sunt superiori. Nu putem face nimic împotriva lucrului ăstuia. Terestru, nu au moral, nu au puterea mentală de a se lupta cu noi.

Noi luptăm să ne apărăm teritoriul, iar ei vin să invadeze, sunt două lucruri foarte diferite”, au fost cuvintele lui Sergiy Stakhovsky din Kiev, conform Good Morning Britain.

Au fost 8 ani de război cu Rusia, unde a fost presa în acest timp? Niciunul dintre liderii europeni sau mondiali nu este dispus să ajute, să lupte în Ucraina pentru a avea un viitor mai bun în Europa.

Eu nu am experiență militară, dar am experiență cu armele, acumulată în particular. Știu cum să folosesc o armă, iar dacă va trebui, o voi face” a mai declarat Sergiy Stakhovsky.

Cea mai importantă victorie a carierei lui a fost obținută în fața lui Roger Federer, în 2013, în turul 2 la Wimbledon, când s-a impus cu 6-7 (5), 7-6 (5), 7-5, 7-6 (5).

02-03-2022
08:34

Pilotul rus Nikita Mazepin va concura în Formula 1 sub steag neutru

Conducătorii Federației Internaționale de Automobilism s-au reunit pentru a discuta situația pilotului rus de la echipa Haas, Nikita Mazepin. După invazia trupelor rusești în Ucraina, au fost voci care au cerut excluderea lui din competiție.

Dar forul internațional de automobilism a anunțat că Nikita Mazepin nu va fi exclus din Formula 1, însă va concura sub steag neutru, scrie planetf1. În schimb, echipa Haas îl retrage pe pilot de la conferințele de presă.

Nikita Mazepin este unul dintre piloții care-și plătesc locul în Formula 1, acest lucru fiind posibil ca urmare a faptului că tatăl lui, Dmitry, în vârstă de 53 de ani, a fost membru al patidului lui Vladimir Putin.

Sezonul 2022 din Formula 1 începe pe 20 martie, cu Marele Premiu din Bahrain, iar ultima etapă este programată la Abu Dhabi, pe 20 noiembrie. Cursa din Rusia, care trebuia să se desfășoare în weekendul 23-25 septembrie, a fost anulată.

02-03-2022
07:00

Yevhen Malyshev a murit în luptele pentru apărarea Ucrainei

Fost component al naționalei de juniori de biatlon a Ucrainei, Yevhen Malyshev a fost ucis în luptele pentru apărarea Ucrainei.

Mai mulți sportivi s-au înrolat benevol în armata Ucrainei, dar Yevhen Malyshev făcea parte din categorie celor care se aflau în timpul serviciului militar obligatoriu.

Federația Ucraineană de Biathlon anunță moartea tragică a unui fost membru al echipei naționale a Ucrainei în rândul juniorilor din Harkov, Yevhen Malyshev, născut în 2002.

 

Sportivul și-a încheiat cariera în urmă cu doi ani. Exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei, prietenilor și celor dragi. Memoria veșnică”, este comunicatul forului din Ucraina.

Malyshev a fost omagiat și de foștii colegi. Ei au publicat pe reșțelele de socializare o fotografie cu fostul sportiv, însoțită de textul: „Eroii nu mor niciodată”.

02-03-2022
05:55

Oleg Blohin a cerut comandamentul militar al Rusiei și Belarusului să înceteze imediat bombardarea orașelor Ucrainei

Oleg Blohin, fostul mare jucător și antrenor al lui Dinamo Kiev, primul ucrainean care a câștigat Balonul de Aur, în 1975, a transmis un mesaj pe instagram.

Eu, Oleg Blohin, fac apel la toți cei de care depinde acest lucru, în primul rând comandamentul militar al Rusiei și Belarusului, să înceteze imediat bombardarea orașelor Ucrainei și să-și retragă trupele.

Lupți nu numai cu soldații ucraineni, ci și cu civili. Acest lucru este inacceptabil. Este o crimă.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Блохин Олег Владимирович (@blokhin.11)

 

Orașe și sate din Ucraina au fost bombardate. Sunt originar din Kiev, orașul meu natal nu a mai văzut o astfel de agresiune din al Doilea Război Mondial. Kiev, Harkov, Cernihiv, Herson, Mykolayiv, alte orașe și sate au fost distruse.

Fotbalul, căruia îi sunt devotat și mi-am dedicat toată viața, continuă să sufere pierderi de la începutul ocupației regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk. Echipele naționale au încetat complet antrenamentele.

Toate evenimentele sportive au fost suspendate. Sportivii sunt nevoiți să-și apere patria în loc să facă sport.

Federațiile mondiale de fotbal și ale sporturi au condamnat acțiunile dumneavoastră prin excluderea echipelor naționale ale Rusiei și Belarusului de la turnee internaționale.

Închideți moștenirea mondială. Și închideți lumea rușilor și belarușilor! Reveniți-vă în simțiri! Retrageți trupele! Opriți acest război! Mă rog pentru Ucraina noastră”, a scris Blohin pe contul personal de Instagram.

Oleg Blohin a jucat la Dinamo Kiev între 1969 și 1988, adunând 582 de meciuri în toate competițiile, în care a marcat de 266 de ori. Ulterior, a evoluat un sezon la clubul austriac Vorwärts Steyr și un an la cel grec Aris Limassol, după care s-a retras din activitate.

La națională, a reprezentat fosta URSS, pentru care a jucat 112 meciuri și a marcat 42 de goluri. Ca tehnician, a pregătit mai multe formații: Olympiacos, PAOK, Ionikos (ambele de două ori), AEK Atena, naționala Ucrainei (de două ori), FC Moscova și Dinamo Kiev. 

A câștigat Balonul de Aur în 1975, cu 122 de puncte, la mare distanță de ocupantul locului 2, germanul Franz Beckenbauer (42 p), an în care românul Dudu Georgescu a fost al 10-lea în clasament (11 p).

01-03-2022
17:48

Daria Bilodid, mesaj vehement la adresa rușilor

Sportiva ucraineană Daria Bilodid, campioană mondială și europeană de judo, a avut o reacție acidă la adresa rușilor, după ce au invadat Ucraina.

”Ne bombardează și ne distrug viețile. Oamenii se ascund în buncăre, femeile nasc acolo. Oare merităm toate aceste lucruri? Rușilor, nu sunteți oameni! Nu vă vom ierta niciodată. Veți trăi cu această rușine, copiii voștri vor trăi cu această rușine. Lumea întreagă vă urăște”, a spus ucraineanca de 21 de ani.

În urmă cu câteva zile, Bilodid a avut un mesaj agresiv la adresa sportivilor din Rusia, pe care i-a acuzat că nu iau atitudine împotriva lui Vladimir Putin: ”Este foarte dezgustător să vezi sportivi ruși care nu au avut niciun cuvânt de susținere față de Ucraina.

Când lumea întreagă stă în picioare, când nu dormim noaptea și ne rugăm ca rudele noastre să nu fie ucise și casa noastră să nu fie bombardată. Voi doar staţi în fund ca șobolanii și priviţi liniștiţi. Ar trebui să ieșiţi în stradă și să strigaţi pentru guvernul vostru să oprească războiul. Oameni speriați și urâți. Totul se va întoarce la voi”.

01-03-2022
17:04

Mesaj violent al unui internațional ucrainean pentru fotbaliștii ruși

Fundașul echipei Everton, Vitaliy Mykolenko, transferat în această iarnă de la Dinamo Kiev, a lansat un atac extrem de dur la adresa internaționalilor ruși, și în special a căpitanului Artem Dzyuba, pentru că nu au luat atitudine împotriva războiului.

”În timp ce tu, nenorocitule de Dzyuba, taci din gură, la fel ca și coechipierii tăi, civilii sunt uciși în Ucraina. Te vei ascunde într-o gaură pentru tot restul vieții și, mai important, pentru tot restul vieții copiilor tăi. Și sunt foarte fericit că nimeni nu vă va ierta vreodată, nenorociților”, a scris Mykolenko pe contul de Instagram.

conflict rusia ucraina implicatii sport

 

01-03-2022
14:36

Un fotbalist s-a stins din viață împreună cu mama lui, după ce o bombă le-a lovit casa

Războiul din Ucraina produce victime și în lumea fotbalului. Dmitri Martinenko, golgheterul lui FC Hostomel, echipă care evoluează în eșaloanele inferioare, a pierit împreună cu mama sa, după ce o bombă a lovit clădirea în care locuiau.

Trebuie spus și că sora de doar șapte ani, aflată la rândul ei în imobil, a ajuns de urgență la spital. Medicii încearcă din răsputeri să-i salveze viața, dar sunt extrem de rezervați, având în vedere rănile pe care le-a suferit.

La cei 25 de ani ai săi, Martinenko fusese desemnat jucătorul anului în campionatul regional în care activa. Hostomel – oraș situat chiar la periferia capitalei Kiev, în nord-vest – se numără printre orașele bombardate încă din prima zi a războiului declanșat de Putin în Ucraina.

01-03-2022
14:30

Antrenorul lui Lokomotiv Moscova a demisionat din cauza războiului

Antrenorul german al echipei Lokomotiv Moscova, Markus Gisdol, a decis să demisioneze din cauza faptului că Rusia a invadat Ucraina.

”Nu puteam să rămân în Rusia când liderul ei este responsabil de un război. Pentru mine să fiu antrenor este cel mai bun job din lume, dar nu-mi pot îndeplini chemarea într-o țară al cărei lider este responsabil pentru un război de cucerire în centrul Europei. Acest lucru nu este în concordanță cu valorile mele, așa că am demisionat rapid din funcția de antrenor la Lokomotiv Moscova.

Nu pot fi la Moscova, antrenând jucători, pretinzând profesionalism, când la câțiva kilometri se dau ordine care aduc mari suferințe unei întregi națiuni. Aceasta este decizia mea personală și sunt absolut convins de ea”, a declarat Gisdol, pentru Bild.

01-03-2022
14:11

Atacantul Ruslan Malinovskyi de la Atalanta cere să fie oprită vărsarea de sânge

Mai mulți fotbaliști ucraineni, printre care și atacantul Atalantei, Ruslan Malinovskyi, au făcut un apel care a fost publicat pe pagina de twitter a clubului Șahtior Donețk.

Facem apel la comunitatea fotbalistică, la toți cei care sunt uniți de dragostea pentru fotbal, la fiecare suporter, fiecare jucător, fiecare antrenor, fiecare manager.

Facem apel la toți cei care înțeleg și iubesc fotbalul și îi rugăm să explice lumii intregi și să arate fiecărui locuitor al pământului că, sub acoperirea unei operații speciale, trupele rusești duc în mod deschis un război împotriva Ucrainei.

Soldații ruși bombardează zone, clădiri rezidentiale și trag în civili. Facem un apel tuturor ucrainenilor care ne pot asculta să reziste.

Opriți distrugerea și vărsarea de sânge. Solicităm comunității din fotbal să se opună propagandei rusești și să arate și să spună tuturor adevărul despre acest război, prin toate modalitățile posibile.

Mulțumim tuturor pentru sprijin” Nu, războiului! Slavă Ucrainei, glorie eroilor”, este mesajul transmis de cei șase fotbaliști.

01-03-2022
13:03

Familia lui Eric Ramirez se ascunde într-un subsol al unui spital din Kiev

Atacantul venezuelean Eric Ramirez, în vârstă de 23, împrumutat în iarnă de Dinamo Kiev în liga a doua spaniolă, la Sporting Gijon, trăiește momente groaznice.

El nu a putut să-și aducă familia, deoarece soția lui a născut zilele acestea o fetiță. Motiv pentru care cele două au fost mutate de medici în subsolul spitalului. „Sunt mai liniștit acum, dar am trăit o săptămână foarte dificilă.

Nevasta și copilul meu sunt bine și așteptăm decizia doctorului, sper că vom putea fi din nou împreună curând. Subsolul este încă un loc sigur. Vorbim zilnic și starea ei s-a îmbunătățit.

Văd și fetița pe apel video și este foarte drăguță, trăiesc emoții mari când luăm legătura, mi-e dor de ea. Se vorbea de invazia rusă de când mai eram eu în Kiev, însă nu credeam că se va ajunge până la război”, a spus Ramirez pentru Cadena Ser, la emisiunea El Carrusel Deportivo, conform lasexta.com.

01-03-2022
10:03

Vitaliy Buyalsky, mijlocașul ucrainean de la Dinamo Kiev, are un mesaj pentru Vladimir Putin

Legitimat la Dinamo Kiev, mijlocașul ucrainean a transmis un mesaj pe contul de instagram al soției. „Sunt Vitaliy Buyalsky, m-am născut în Kalinovka, regiunea Vinnytsia. Am fost întotdeauna un patriot al țării mele!

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Alina Buialska (@buialska.alina)

 

Ceea ce se întâmplă acum în țara noastră este genocidul națiunii, distrugerea țării mele!

Sunt mândru de armata noastră, pentru că ne-a protejat de dușmanul aprig, Rusia. Cu siguranță vom câștiga! Îmi doresc ca ai noștrii copii să crească într-o lume pașnică, fără război, în Ucraina!”, a scris fotbalistul, care și-a încheiat mesajul cu „Putin, du-te dracului!”.

01-03-2022
07:54

Fostul boxer Alexander Povetkin îl susține pe Vladimir Putin. Mesaj halucinant: „Voi lupta împotriva nazismului”

Spre deosebire de marea majoritate a lumii sportului, printre care și compatrioții săi din tenis, Daniil Medvedev, respectiv Andrey Rublev, care condamnă atacul asupra Ucrainei, fostul boxer Alexander Povetkin își exprimă public susținerea pentru Vladimir Putin și anunță că va lupta la rândul său împotriva „naziștilor și paraziților”.

Există putere în adevăr. Această celebră frază rostită de Serghei Bodrov reflectă esența a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Am luptat pentru adevăr în toți acești ani, în timp ce slavii au fost exterminați în Donbas.

De aceea, iau decizia de a apăra oamenii de rând, de a lupta împotriva nazismului, a paraziților indiferent cine ar fi ei. Fiecare război are un sfârșit. Sper că și asta se va termina în următoarele zile”, susține Povetkin, în mesajul publicat pe contul său de Instagram.

28-02-2022
21:17

Mesaj ferm din partea lui Vladimir Klitschko

Vladimir Klitschko este gata să lupte pentru Ucraina, la fel ca și fratele său, Vitali Klitschko, primarul Kievului. Fostul pugilist, multiplu campion mondial, a transmis un nou mesaj emoționant pentru compatrioții săi și susține că nimeni în afară de ucrainenii nu va decide cum își vor trăi aceștia viața.

„Sunt ucrainean și sunt un luptător. Cea mai puternică armă a noastră este voința și dorința de a trăi într-o țară liberă. Noi am ales drumul pe care vrem să mergem. Noi suntem o țară europeană. Și ne vom asigura ca valorile noastre vor fi implementate așa cum trebuie în societate. Nimeni nu va decide pentru noi cum să trăim.

Kievul n-a mai fost bombardat din 1941, atunci când a fost atacat și bombardat de naziști. Este atât de ciudat să auzi zi de zi explozii și împușcături în oraș. Și să vezi imagini de prin toată țara cu oamenii care suferă. Iar Kievul e aproape de o catastrofă umanitară. Tocmai de aceea fiecare oră contează”, a declarat fostul campion mondial la categoria grea, pentru Sky Sports.

28-02-2022
19:33

Antrenorul lui Sheriff Tiraspol s-a înrolat în armata ucraineană

Antrenorul echipei Sheriff Tiraspol, ucraineanul Yuriy Vernydub, a decis să se întoarcă acasă pentru a lupta alături de confrații lui în războiul declanșat de Rusia.

Conform Daily Mail, tehnicianul în vârstă de 56 de ani a solicitat să fie lăsat să plece de la campioana Republicii Moldova pentru a fi alături de familia sa aflată în Ucraina, chiar dacă mii de ucraineni fac tot posibilul să fugă din țară.

Vernydub, care s-a născut în Jytomyr, un oraș din nordul Ucrainei, a apărut într-o fotografie postată pe rețelele de socializare în ținută de camuflaj alături de doi colegi de armată. Decizia acestuia vine la 5 luni după uimitoarea victorie reușită de Sheriff Tiraspol în deplasare cu Real Madrid, în faza grupelor Champions League.

28-02-2022
17:27

Euroliga de baschet, decizie drastică pentru echipele din Rusia

Șefii competițiilor europene de baschet au luat decizia de a exclude din competiții formațiile din Rusia, ca urmare a deciziei președintelui Vladimir Putin de a ataca Ucraina.

”Comitetul executiv al ECA a decis să suspende participarea echipelor Federației Ruse atât la Turkish Airlines EuroLeague (ȚSKA Moscova, UNICS Kazan, Zenit Sankt Petersburg), cât și la 7DAYS EuroCup (Lokomotiv Kuban Krasnodar).

Euroliga va monitoriza continuu evoluția situației din Ucraina și în cazul în care aceasta nu evoluează într-un mod favorabil, toate meciurile din sezonul regulat ale echipelor rusești vor fi anulate pentru a configura clasamentul ligilor”, se arată în comunicatul postat pe site-ul euroleaguebasketball.net.

28-02-2022
16:51

Roberto De Zerbi s-a întors în Italia

Antrenorul echipei Shakhtar Donetsk, Roberto De Zerbi, a ajuns în Italia alături de staff-ul său și a avut un mesaaj pentru poporul ucrainean care luptă pentru a împiedica invazia Rusiei.

”Ne-am întors acasă. Suntem fericiți pentru că ne întoarcem în țara noastră și ne îmbrățișăm familiile. Dar nu vom fi niciodată fericiți atâta timp cât jucătorii noștri ucraineni, prietenii noștri ucraineni, tot poporul ucrainean, marele popor ucrainean mândru nu va fi liber ca noi. Opriți războiul acum”, a fost mesajul lui De Zerbi.

28-02-2022
15:35

CIO nu mai vrea sportivi din Rusia și Belarus la competiții

Comisia Executivă a Comitetului Internaţional Olimpic recomandă interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus din competiţii.

Conform Sky News, subliniind că numeroşi sportivi ucraineni sunt împiedicaţi să concureze din cauza invaziei ruse, Comisia Executivă a CIO ”recomandă federaţiilor internaţionale de sport şi organizatorilor de manifestaţii sportive să nu invite sau să permită participarea sportivilor şi reprezentanţilor oficiali ruşi şi belaruşi în competiţii internaţionale”.

Duminică, sportivii ucraineni au cerut, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui CIO, Thomas Bach, şi preşedintelui Comitetului Internaţional Paralimpic, Andrew Parsons, suspendarea comitetelor olimpice şi paralimpice din Rusia şi Belarus şi interdicţii pentru sportivii din cele două ţări.

28-02-2022
14:30

Roman Zozulya, atac devastator la adresa lui Putin

Fostul internațional ucrainean Roman Zozulya a avut o reacție vehementă la adresa președintelui Vladimir Putin în momentul în care a fost întrebat de atacul Rusiei asupra țării sale.

”Nu vreau să vorbesc. Vom câștiga acest război… Putin, nenorocitule”, a declarat jucătorul 32 de ani după un antrenament al echipei Fuenlabrada, din liga a doua spaniolă, conform Marca.

În urmă cu câteva zile, Zozulya își exprimase deja părerea pe rețelele de socializare: ”Prin urmare, lumea trebuie să realizeze și un alt adevăr că Putin este o reîncarnare a lui Hitler.

Și planurile lui sunt mai ambițioase decât capturarea Ucrainei. Prin urmare, este acum mai important ca niciodată ca lumea să se unească și să impună sancțiuni economice împotriva acestui regim blestemat”.

28-02-2022
12:27

Spartak Mosocva ar urma să fie exclusă din Europa League

Spartak Moscova este singura reprezentantă a Rusiei în cupele europene, însă ar urma să fie exclusă de UEFA. Bild a anunţat că forul continental va lua o decizie luni, astfel că RB Leipzig, adversara ruşilor din optimile de finală ale Europa League, ar urma să se califice automat în sferturile de finală.

“Suntem în contact cu UEFA şi avem toată încrederea în decizia pe care o va lua. Noi presupunem că meciurile vor fi amânate”, a spus Oliver Mintzlaff, CEO al clubului RB Leipzig, pentru Bild.

Recent, UEFA a anunţat că echipele din Rusia vor juca, pe teren neutru, meciurile care ar fi trebuit să le dispute acasă. 

28-02-2022
11:12

Schalke 04 a rupt contractul cu Gazprom

Schalke 04 a anunțat, printr-un comunicat oficial, că a încheiat contractul de sponsorizare cu Gazprom, având în vedere că firma producătoare de gaze naturale este controlată de Rusia, care tocmai a pornit un război în Ucraina.

„Consiliul de administrație al Schalke 04, cu aprobarea consiliului de supraveghere, a decis să încheie prematur contractul dintre S04 și GAZPROM. Conducerea se află în discuții cu actualul sponsor principal, iar mai multe informații vor fi anunțate ulterior.

Capacitatea financiară a clubului nu va fi afectată deloc de această decizie. Conducerea clubului este încrezătoare că va putea anunța un nou partener în viitorul apropiat”, au anunțat cei de la Schalke 04.

28-02-2022
10:07

Andriy Shevchenko cere de la Londra încetarea războiului din Ucraina

Fostul internațional Andriy Shevchenko a protestat pe străzile din Londra, alături de sute de conaționali, împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Fostul mare fotbalist s-a alăturat mișcării care condamnă invazia țării sale și s-a fotografiat alături de ucrainenii care protestează în capitale Angliei, alături de mesajul: ”Nu vom ierta, nu vom uita”.

Shevchenko militează pe toate căile pentru a sensibilizat factorii decizionali din Uniunea Europeană pentru a interveni și pentru a pune capăt conflictului armat din țara sa.

”Stop războiului din Ucraina”, a postat Andriy Shevchenko, pe contul personal de Twitter.

28-02-2022
07:47

Ucrainenii au refuzat să intre pe planșă împotriva Rusiei la CM de scrimă

Echipele de floretă ale Ucrainei și Rusiei ar fi trebuit să se dueleze în optimile de finală ale Campionatului Mondial de scrimă de la Cairo. Duelurile nu au mai avut loc după ce ucrainenii le-au întors spatele oponenților ruși și au refuzat să urce pe planșă.

Cele două echipe s-au prezentat la salutul oficial, însă reprezentanții Ucrainei au anunțat oficialii că refuză lupta în semn de protest pentru invazia țării lor de către armatele ruse.

Adversarii rușilor au afișat și un banner cu mesajul: ”Opriți războiul! Salvați Ucraina! Stop, Rusia! Salvați Ucraina, salvați Europa!”. În urma abandonului Ucrainei, Rusia s-a calificat în sferturile competiției.

28-02-2022
05:24

Roman Yaremchuk, în lacrimi după ce a intrat în Benfica - Guimaraes

Roman Yaremchuk a fost rezervă în meciul Benfica – Guimaraes 3-0 şi a intrat pe teren în minutul 61. Imediat, publicul de pe “Estadio da Luz” l-a ovaţionat la scenă deschisă, în timp ce în tribune au apărut mai multe steaguri ale Ucrainei şi mesaje împotriva războiului.

Vizibil emoţionat, atacantul de 26 de ani a izbucnit în plâns, la câteva secunde după intrarea pe teren. Anterior, în meciul cu Ajax din Liga Campionilor, jucat cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Roman Yaremchuk a marcat un gol şi a afişat un tricou pe care se afla stema ucraineană.

27-02-2022
16:36

Primăria Capitalei le-a oferit cazare fotbaliștilor de Desna Cernihiv

Echipa din prima ligă ucrainiană, Desna Cernihiv a fost ajutată cu transport, cazare și hrană de câtre Primăria Muncipiului București, a transmis edilul Nicușor Dan: „În ultimele 24 de ore, Primăria Capitalei a oferit asistență pentru 112 cetățeni ucraineni care au ajuns în București ca urmare a războiului din Ucraina. Am pus la dispoziție spații de cazare, hrană, transport și asistență medicală (inclusiv teste PCR pentru detectarea SARS-COV-2), prin Direcția Generală de Asistență Socială, ASSMB și cu ajutorul ONG-urilor, companiilor și voluntarilor care ne-au acordat sprijinul.

Printre cei care au primit ajutorul PMB se află mai multe familii cu copii, dar și echipa de fotbal Desna Cernihiv, din Prima Ligă a Ucrainei, precum și pictorița Katerina Rubakova, care e implicată într-un proiect internațional derulat de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.

La cele două puncte pentru donații deschise ieri (Centrul Bebe de București și Centrul de Economie Circulară) s-au strâns până acum 3 tone de alimente neperisabile, produse de igienă, îmbrăcăminte și jucării. Reamintesc și faptul că este deschis și funcționează nonstop Punctul de Informare și Coordonare de la Gara de Nord, unde cetățenii ucraineni sau cei care îi ajută se pot adresa pentru informații.

Mulțumesc mult tuturor bucureștenilor, organizațiilor neguvernamentale și firmelor private care au trimis deja ajutoare materiale și care au oferit diverse servicii, arătând solidaritate extraordinară într-un moment foarte greu pentru Ucraina și pentru regiunea noastră”.

27-02-2022
15:14

Naționala Cehiei refuză să întâlnească Rusia în barajul pentru CM 2022

Comitetul Executiv Extraordinar al Asociației de Fotbal din Republica Cehă (VV FACR) a anunțat, duminică, faptul că naționala acestei țări nu va întâlni Rusia în barajul pentru CM 2022 din Qatar, competiție organizată între 21 noiembrie și 18 decembrie.

VV FACR a aprobat în unanimitate decizia că naționala Cehiei nu va juca meciul împotriva echipei Rusiei în barajul calificare al Cupei Mondiale 2022.

Comitetul i-a delegat pe președintele FACR, Petr Fousek, și pe secretarul general al FACR, Michal Valtr, să informeze UEFA și FIFA despre decizia de a nu juca un posibil meci împotriva Rusiei”, este anunțul oficial de pe site-ul federației cehe.

Cehia va juca în semifinalele barajului de calificare la CM 2022 cu Suedia, în deplasare, pe 24 martie, iar învingătoarea va întâlni Rusia sau Polonia, tot în deplasare, pe 29 martie.

Anterior, forul polonez a anunțat că reprezentativa țării sale refuză să joace barajul de calificare la Cupa Mondială împotriva Rusiei.

27-02-2022
14:36

Luka Modric cere să se pună capăt războiului din Ucraina, în care mor oameni nevinovați

Mijlocașul croat al lui Real Madrid, Luka Modric, a crescut în timpul unui război. Avea 5 ani și jumătate când a început războiul de independență al Croației. „Luka a văzut cu ochii săi cum a fost ucis bunicul său.

El și familia lui nu au avut de ales decât să fugă prin păduri și munți, ca să nu fie uciși“, a declarat Josip Bajlo, fostul director sportiv al NK Zadar.

Acum, jucătorul s-a alăturat celor care au transmis mesaje împotriva ofensivei rusești din Ucraina. „Am crescut în timpul unui război și nu-i doresc nimănui să treacă prin așa ceva.

Trebuie să punem capăt acestei prostii în care mor oameni nevinovați. Vrem să trăim. în pace. StopWar (n.r. – Opriți Războiul)”, a scris mijlocașul Realului pe contul de twitter.

După ce s-a ascuns o perioadă în munți, familia lui Modric a ajuns la Zadar și a locuit la un hotel, iar Luka juca fotbal cu alți copii. Talentul lui nu a trecut neobservat de angajații hotelului, care i-au contactat pe cei de la clubul NK Zadar.

A luat o minge și a jonglat cum făceau tinerii de 20 de ani, dar el avea 7 sau 8 ani”, a mărturisit Svetko Custic, președintele de atunci al clubului.

Între timp, Luka Modric a ajuns la Real, unde evoluează din 2012, adunând 421 de meciuri în toate competițiile.

27-02-2022
13:08

Elina Svitolina îşi donează premiile de la următoarele turnee

Chiar dacă este departe de Ucraina, ţara ei natală, Elina Svitolina este cu gândul la conflictul cu Rusia. Jucătoarea de tenis a anunţat că-şi va dona premiile pe care le va câştiga la următoarele turnee, banii urmând să ajungă la armată şi la populaţie. Ucraineanca va juca la WTA Monterrey, unde poate încasa între 2.675 şi 29.200 de dolari. Apoi, la începutul lui martie va merge la Indian Wells, unde premiile sunt între 18.155 şi 1.209.730 de dolari.

“Sunt devastată, nu mă pot opri din plâns, dar sunt atât de mândră de voi. Am decis ca toate premiile de la următoarele turnee să le trimit către armată şi cauzele umanitare”, a anunţat Elina Svitolina pe contul personal de Twitter.

27-02-2022
10:05

Federaţia Internaţională de Judo l-a suspendat pe Vladimir Putin

În urma războiului din Ucraina, Federaţia Internaţională de Judo, al cărei preşedinte este Marius Vizer, a anunţat suspendarea lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin deţinea funcţiile de preşedinte de onoare şi ambasador al FIJ.

“În lumina războiului care are loc în Ucraina, Federaţia Internaţională de Judo anunţă suspendarea lui Vladimir Putin din funcţiile de preşedinte de onoare şi ambasador al Federaţiei Internaţionale de Judo”, a fost anunţul făcut de FIJ.

27-02-2022
08:58

Fanii lui Dinamo Moscova au scandat numele ucraineanului Andriy Voronin

Recunoscuți pentru fanatismul lor, fanii echipei Dinamo Moscova au sfidat autoritățile ruse pentru că au invadat Ucraina, declanșând un război sângeros.

Ultrasii alb-albaștrilor au scandat îndelung numele antrenorului secund al echipei lor, ucraineanul Andriy Voronin. S-a petrecut, sâmbătă, la ultimul meci de campionat al echipei Dinamo, învingătoare în deplasare, scor 3-0, cu Khimki.

Fostul atacant al lui Liverpool sau Dinamo Moscova, nu a putut fi prezent la meci, alegând să se întoarcă în țara lui pentru a fi alături de familie.  

”Ne vom aminti această zi pentru totdeauna. Rachetele au zburat peste țara mea frumoasă astăzi. Stop! Ce aveți de gând?”, a scris Voronin pe contul său de Instagram, în prima zi de război.

 

27-02-2022
06:49

Dominik Hasek, apel pentru suspendarea hocheiştilor ruşi din NHL

Legendarul Dominik Hasek, unul dintre cei mai buni portari din istoria hocheiului, a avut o reacţie dură la adresa lui Alex Ovechkin, vedeta lui Washington Capitals, după ce sportivul rus nu a condamnat acţiunile lui Vladimir Putin.

“Un pui de r**** şi un mincinos. Orice om ştie foarte bine că Putin este un criminal nebun şi că Rusia a declarat război unei ţări libere. NHL ar trebui să suspende imediat contractele hocheiştilor ruşi. Dacă nu fac asta, vor fi indirect responsabili pentru oamenii morţi din Ucraina. Îmi pare rău pentru alteţii care îl condamnă pe Putin, dar, pentru moment, excluderea este necesară”, a fost mesajul lui Dominik Hasek.

Vineri, Alex Ovechkin postase, pe contul persoanal de Twitter, un mesaj în care cerea pace, în timp ce pe pagina de Instagram, la fotografia principală a contului, avea o poză cu Vladimir Putin. “Vă rog, fără război. Indiferent cine este în război, fie că este Rusia, Ucraina sau alte ţări, cred că trebuie să trăim în pace. Este o situaţie complicată. Am o familie în Rusia şi sunt vremuri înfricoşătoare. Dar nu putem face nimic. Sper doar că se va opri şi totul va fi bine”, scrisese vedeta lui Washington Capitals.

“El este preşedintele meu. Dar am mai spus-o, nu fac politică. Sunt un sportiv. Sper că toate acestea se vor termina curând. Este o situaţie dificilă pentru ambele părţi”, a spus Alex Ovechkin când a fost întrebat dacă îl sprijină în continuare pe Vladimir Putin.

26-02-2022
18:50

Rusia ar putea fi exclusă de la barajul pentru CM

Federația Engleză de Fotbal și guvernul britanic vor ca echipa națională a Rusiei să fie exclusă din barajul pentru Cupa Mondială din Qatar și lucrează la un plan care să pună presiune pe FIFA.

Conform site-ului ucrainean new.sport.ua, englezii sunt în discuții și cu alte federații pentru a cere suspendarea Rusiei, iar guvernul francez a luat deja legătura cu oficiali FIFA în acest caz.

26-02-2022
16:58

UEFA rupe înțelegerea cu Gazprom

UEFA ar fi decis să întrerupă contractul de sponsorizare pe care îl avea cu gigantul Gazprom, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar un anunț oficial nu a fost încă făcut.

Conform site-ului ucrainean new.sport.ua, înțelegerea dintre cele două părți era valabilă până la sfârșitul sezonului 2023-2024. În urma acestei decizii, forul european va pierde aproximativ 100 de milioane de euro.

26-02-2022
10:34

Polonia anunță că nu va juca barajul cu Rusia, pentru CM

Președintele federației poloneze de fotbal, Cezary Culesza, a anunțat că reprezentativa țării sale refuză să joace barajul de calificare la Cupa Mondială împotriva Rusiei. Cele două echipe urmau să se întâlnească pe 24 martie, în manșă unică.

”Gata cu vorbele. E timpul să trecem la fapte. Din cauza escaladării conflictului din Ucraina, naționala Poloniei intenționează să nu dispute meciurile împotriva Rusiei. Aceasta este singur decizie corectă. Suntem în discuții cu federațiile din Suedia și Cehia pentru a prezenta o poziție comună la FIFA”, a transmis șeful federației poloneze.

Și Robert Lewandowski condamnă intervenția armată a Moscovei din Ucraina și consideră corectă decizia de a nu juca barajul împotriva Rusiei.

”Decizia corectă! Nu îmi pot imagina să joc un meci împotriva Rusiei în situația în care agresiunea armată în Ucraina continuă. Fotbaliștii și suporterii ruși nu sunt vinovați pentru asta, însă nu  putem sta cu mâinile în sân”, a postat Robert Lewandowski pe Twitter.

26-02-2022
07:21

Apar sancţiuni şi în lumea boxului

Francisco “Paco” Valcarcel, preşedintele World Boxing Organization (WBO), a anunţat, pe contul personal de Twitter, că ia în calcul ca nicio gală de box să nu mai fie permisă pe teritoriul Rusiei până nu va fi încheiat războiul cu Ucraina. În plus, pugiliştii ruşi ar urma să fie excluşi din clasamente. În prezent, în ierarhia WBO se regăsesc 18 sportivi din Rusia.

25-02-2022
20:09

Dayana Yastremska a fugit în România, împreună cu sora ei

Jucătoarea ucraineană de tenis Dayana Yastremska, aflată pe locul 120 WTA, și-a părăsit țara pentru a se refugia în România. Din păcate pentru sportivă, părinții ei nu au putut pleca, rămânând la Odesa.

La puțin timp după ce a ajuns în România, jucătoarea a scris un mesaj pe copntul personal de instagram. „După ce am petrecut două nopți în parcarea subterană, părinții mei au luat decizia să ne scoată, cu orice preț, pe mine și sora mea mai mică din Ucraina!

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Dayana Yastremska (@dayana_yastremskay)

 

Mamă, tată, vă iubim foarte mult, aveți grijă de voi!!! Îmi iubesc țara! Ucraineni, aveți grijă de viețile voastre”, a scris sportiva pe instagram.

Ea a postat o fotografie, în care este alături de sora ei, dar și câteva filmulețe făcute în timp ce bacul care le transporta a ajuns în România, dar și după ce au ajuns pe țărm.

25-02-2022
16:57

Andriy Yarmolenko, afectat de războiul din Ucraina. Ce a decis antrenorul lui West Ham

Pentru a trece peste trauma provocată de războiul din Ucraina, starul lui West Ham, Andriy Yarmolenko a primit câteva zile libere din partea managerului David Moyes. Duminică, 27 februarie, la ora 16:00, „ciocănarii” vor primi vizita lui Wolverhampton, în etapa cu numărul 27 din Premier League.

Nu este într-o situație plăcută. I-am oferit câteva zile libere, mi se pare ceva firesc. Știu că e dificil, tocmai de asta am discutat cu el, am vorbit și cu oamenii din conducere.

Dacă îl putem ajuta în vreun fel, suntem aici! M-a întrebat dacă poate avea o mică pauză. Știm că familia lui trece prin momente dificile. La antrenamentul de joi a fost foarte trist”, a declarat Moyes, conform site-ului oficial al clubului.

Yarmolenko nu este doar unul dintre cei mai importanți jucători din lotul lui West Ham, ci și al doilea marcator al Ucrainei, cu nu mai puțin de 44 de goluri reușite în 106 apariții. De asemenea, în țara natală a primit de patru ori premiul pentru „Fotbalistul anului”.

Danylo Ignatenko, în lacrimi la antrenorat

Afectat la rândul său de cele întâmplate pe teritoriul Ucrainei, Danylo Ignatenko, a izbucnit în lacrimi la antrenamentul echipei sale, Bordeaux. În fața unui astfel de moment, colegii și antrenorul David Guion nu puteau rămâne indiferenți.

Ieri, (n.r. joi, 24 februarie) Dany a ajuns în lacrimi la antrenament. Am vorbit cu el, este foarte afectat, are acolo familia care urma să sosească la Bordeaux pe 1 martie, dar din păcate nu vor mai putea veni.

Vă daţi seama ce e în sufletul său. Am cerut tuturor jucătorilor, staff-ului tehnic, să-l susţină, să fie alături de el, să aibă înţelegere faţă de el, indiferent cum va fi la antrenamente”, a dezvăluit Guion.

25-02-2022
14:36

Nicușor Dan invită refugiații la Național Arena

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că, e gata să ofere sprijin refugiaților de război din Ucraina. Edilul susține că Municipiul București are aproximativ 25 de mii de locuri pentru cazare de urgență, cele mai multe dintre acestea regăsindu-se la stadionul Național Arena.

„Am convocat azi o discuție cu responsabili din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate pentru a evalua resursele pe care le putem pune la dispoziție dacă autoritățile guvernamentale ne solicită sprijinul pentru refugiații de război din Ucraina.

Avem un număr estimat de 25.000 de locuri pentru cazarea de urgență (cea mai mare parte la Arena Națională, dar și în săli de sport din mai multe școli), inclusiv paturi de campanie și saci de dormit. Avem și 150 de locuri de cazare pentru refugiați aflați în situații mai dificile (de pildă părinți cu copii mici).

De asemenea, putem oferi circa 5.000 de porții de mâncare pe zi prin cantinele sociale ale Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București și putem pune la dispoziție asistență medicală, pentru cei care au nevoie, în cele 19 spitale ale Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

E momentul să arătăm solidaritate cu cetățenii ucraineni care suferă din cauza războiului și care au nevoie de ajutorul nostru”, a scris primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe Facebook.

25-02-2022
11:26

Flavius Stoican își pune ”cenușă în cap” după ce l-a luat gura pe dinainte

Antrenorul dinamovist Flavius Stoican a șocat o țară întreagă când a afirmat, înaintea meciului cu UTA Arad, că face ”terapie cu Vladimir Putin”, mai înainte ca Rusia să declanșeze războiul în Ucraina.

Între timp, forțele armate ruse au declanșat iadul pe pământ ucrainean, iar Stoican, înțelegând probabil, gafa comisă anterior, condamnă decizia liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de a ucide oameni nevinovați.

”Eu acum ceva timp în urmă voiam să văd lucrurile bune la acest om şi mă refer la preşedintele Rusiei. Şi el ce face? Apasă pe butoane şi dă drumul la bombardament.

Fiecare om va plăti, mai devreme sau mai târziu, iar acest om sunt convins că va plăti crunt. Este groaznic, prin decizia ta, să iei viaţa altor oameni, chiar dacă tu poate ai alte intenţii”, a declarat Flavius Stoican în cadrul conferinței de presă, de dinaintea duelului cu Rapid din casa Pariurilor Liga 1.

Înaintea partidei cu UTA, de la Arad, din cadrul etapei a 26-a, Stoican a avut un discurs incoerent, dar elogios la adresa președintelui Rusiei pe care îl considera, la acel moment, un luptător desăvârșit și îl dădea exemplu fotbaliștilor de la Dinamo.

”Vă dau un exemplu. Putin. Eu, când îl văd la televizor, zic: ’uite, ce bărbat bine, la 50-60 de ani, cât are’. Când văd, numai ’când se începe războiul, că nu se începe, că sunt certuri’. Eu nu văd că Putin a făcut lupte, că Putin intră în apă rece, face, drege.

Eu ce fac, mă hrănesc cu știrile astea? Că atunci când începe războiul, eu o să fiu deja mort dacă stau și mă gândesc! Asta le-am zis și eu băieților. Când începe meciul, dacă noi ne gândim, ’mamă, ce e acolo, ce rău e’…”, spunea Flavius Stoican în urmă cu două săptămâni.

25-02-2022
10:52

Marius Șumudică e gata să meargă la război

Liber de contract după despărțirea de Yeni Malatyaspor, Marius Șumudică a comentat și el situația tragică din Ucraina. Antrenorul deplânge soarta vecinilor noștri, dar nu spune nu ieșirii pe front.

„E tragic ce se întâmplă. Am avut jucători ucraineni, i-am antrenat, am prieteni… Dacă vine războiul, mă înrolez, ce să fac? Pentru România! Nu se știe niciodată cum apasă unul un buton greșit la o rachetă din aia și ajunge în Pipera. Îi avem pe domnul Iohannis, pe domnul Geoană la NATO, nu-mi fac probleme!”, a declarat Marius Șumudică, la PRO X.

25-02-2022
09:00

Gigi Becali a trimis autocarul lui FCSB la Botoșani

Conform sport.ro, Gigi Becali a venit în sprijinul refugiaților și a trimis autocarul lui FCSB la Botoșani, pentru a-i prelua pe ucraineni și a-i transfera la punctele de primire.

Hotelurile din Botoșani au fost luate cu asalt de cetățeni ucraineni, care și-au părăsit țara după invazia rușilor. Vecinii noștri au venit la Botoșani cu mașini sau microbuze și s-au cazat la diferite hoteluri din municipiul reședință de județ.

„La noi s-au cazat peste 30 de persoane din Ucraina. Fişele de cazare au fost completate în limba engleză, pentru că probabil nu știu limba română. Noi în acest moment nu mai avem camere libere”, a declarat, pentru AGERPRES, recepționera unui hotel din Botoșani.

25-02-2022
08:10

Pjanic cere oprirea războiului

Mijlocașul bosniac Miralem Pjanic, împrumutat de FC Barcelona și Beșuktaș Istanbul, a cerut oprirea războiului și a povestit că ce se întâmplă acum în Ucraina i-a adus aminte de ce a trăit și el în copilărie.

”Eram foarte tânăr când am înțeles sensul sirenelor. De fiecare dată când le aud, mă gândesc la ce au suferit prietenii mei. Niciun copil nu ar trebui să fie forțat să trăiască cu acest coșmar. Opriți războiul”, a scris Pjanic pe contul de Twitter.

25-02-2022
07:23

Fostul fotbalist Florin Cernat oferă adăpost refugiaților ucraineni

Florin Cernat a cunoscut gloria sportivă în Ucraina, la Dinamo Kiev. Fostul internațional român nu a rămas insensibil la drama pe care o trăiesc milioane de ucraineni odată cu declanșarea războiului de către Rusia.

Cernat oferă adăpost în hotelul său din Galați pentru două familii din Ucraina care au fugit din calea războiului.

”Am crezut că nu va începe nimic, am întrebat și în stânga și în dreapta. Am sunat și pe la Kiev, mi-am sunat prietenii, ei mi-au spus că e o strategie de-ale lui Putin pentru că vin alegerile și vrea să facă vâlvă înainte, să vadă poporul că e implicat. Inevitabilul s-a produs și a început acest război care nu este bun pentru nimeni. Nu îmi vine să cred. 

Nu mă așteptam să mai trecem printr-un război în 2022. Toată perioada mea în care am stat acolo, m-am înțeles foarte bine cu ucrainenii. Am fost bine primit, iubit. La Galați, am cazat ucraineni de două-trei zile. Mi-au spus să le ofer cazare măcar pentru o lună.

Am deja în hotel două familii. Să ne rugăm să înceteze. Cu rușii e greu să te pui”, a declarat Florin Cernat la emisiunea Digi Sport Special.

25-02-2022
06:26

Mesajul fraților Klitschko după ce rușii au invadat Ucraina

Fraţii Vitali şi Vladimir Klitschko, foşti campioni mondiali la box, au lansat un apel către comunitatea internaţională, cerând susţinerea Ucrainei, care în aceste zile este atacată de Rusia.

”Fac un apel către toţi partenerii internaţionali să observe această tragedie care are loc în această perioadă în Ucraina şi acest război fără sens care nu va avea niciun câştigător, ci doar oameni care pierd.

Vreau doar să vă spun că trebuie să fim uniţi în faţa acestei agresiuni, în faţa agresiunii Rusiei. Nu lăsaţi să se întâmple asta în continuare în Ucraina, în Europa şi până la urmă în lume. Uniţi suntem puternici. Susţineţi Ucraina!”, au spus cei doi în ucraineană, rusă şi engleză.

24-02-2022
23:11

Baschetbaliștii ucraineni sunt îngrijorați pentru soarta rudelor: „Ne întoarcem acasă, chiar dacă o facem pe jos”

Naționala de baschet a Ucrinaei a jucat în deplasare, împotriva Spaniei, în preliminariile CM din 2023. Victoria a revenit gazdelor, cu 88-74, dar jucătorii ucraineni au fost cu gândul mai mult la situația din țara lor.

Înaintea partidei s-a ținut un minut de reculegere în memoria primelor victime ale războiului din Ucraina, după care oaspeții au fost încurajați de toți cei prezenți în sala Vista Alegre din Cordoba, conform elpais.com.

În timpul intonării imnurilor, unii jucători și membri ai delegației ucrainene nu și-au putut stăpâni emoțiile și au izbucnit în plâns, fiind aplaudați de adversarii lor. Unii dintre jucătorii ucraineni au afișat mesajul „Nu, războiului”.

Atacantul Oleksandr Lypovyy a recunoscut că el și colegii lui nu aveau chef să joace. „Mama, fratele meu și familia lor au fost prinși în Ucraina, în inima atacului, la 50 de kilometri de granița cu Rusia, și au fost treziți de zgomotul armelor.

Acum, așa cum este situația, nu știm cum se vor muta în Europa”, a comentat el. După care a adăugat: „Nu vrem să intrăm în panică, ci să fim puternici, cum sunt toți cei din țară.

Dorim tuturor să aibă pace, trimitem rugăciuni armatei noastre, pentru că acum ea este cea care ne protejează”.

Nu știm cum ne vom întoarce în Ucraina și asta este marea problemă acum. Avem copii acolo și de aceea trebuie să ne întoarcem în țara noastră, chiar dacă o vom face cu autobuzul sau pe jos”, a comentat delegatul naționalei, Anddrey Lebedev.

24-02-2022
21:10

„Nu războiului din Ucraina” este mesajul transmis de Ruslan Malinovski

Mijlocașul ucrainean al Atalantei, Ruslan Malinovski, a marcat două goluri în meciul câștigat de echipa sa cu 3-0 în deplasare, cu Olympiakos, în barajul de promovare în optimile Ligii Europei.

El a sărbătorit reușitele fără să se bucure prea mult, dar de fiecare dată și-a ridicat tricoul pentru a se vedea mesajul pe care-l avea scris pe maieu: „Nu războiului din Ucraina”.

De asemenea, la meciul dintre Bodo/Glimt și Celtic, din barajul pentru promovarea în optimile Conference League, câștigat de gazde cu 2-0, mulți dintre fanii formației norvegiene s-au îmbrăcat în culorile galben și albastru. În plus, eu au ridicat, la începutul confruntării, mii de steaguri în culorile Ucrainei.

În plus, înaintea primului fluier al meciului Betis – Zenit, din barajul de promovare în optimile Ligii Europei, care se joacă la această oră, suporterii echipei spaniole au afișat mai multe mesaje de pace, notează gsp.ro.

24-02-2022
19:48

Meciuri amânate în Euroliga

Euroliga a decis să amâne meciurile din runda 27 ale cluburilor rusești. Această decizie a fost luată după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Astăzi ar fi trebuit să fie meciurile: Bayern – CSKA Moscova și Baskonia – UNICS Kazan. Și mâine – o întâlnire între Zenit Sankt Petersburg și Barcelona.

Vineri, 25 februarie, toate cele 18 cluburi din Euroliga vor ține o întâlnire pentru a discuta despre viitorul cluburilor rusești din competiție.

24-02-2022
17:53

Fedor Smolov, fotbalist rus la Dinamo Moscova, este împotriva războiului

Fotbalistul rus al lui Dinamo Moscova, Fedor Smolov, a avut și el o reacție după invazia Rusiei din Ucraina. El a postat, pe contul de instagram, o imagine complet neagră, cu mesajul „Nu, războiului”, în limba rusă.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Fedor Smolov (@smolovfedor_10)

 

Textul este însoțit de o inimă frântă și de abrevierea codului internațional al Ucrainei, UA. Testul a adunat peste 94.000 de aprecieri în aproximativ 10 ore. Smolov și-a început cariera în 2007, la Dinamo Moscova, iar în străinătate a jucat la Feyenoord și Celta Vigo.44

24-02-2022
16:56

Guvernul rus a încălcat armistițiul olimpic, gest condamnat de CIO

Armistițiul olimpic a fost adoptat cu ocazia Adunării Generale a ONU care a avut loc pe 2 decembrie 2021, prin consensul tuturor celor 193 de state membre ale ONU.

Armistițiul Olimpic a început cu șapte zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice, eveniment care a debutat pe 4 februarie 2022, și se încheie la șapte zile după închiderea Jocurilor Paralimpice, programate în perioada 4-13 martie 2022.

Joi, președintele CIO, Thomas Bach, și-a reiterat apelul la pace, pe care l-a exprimat în discursurile sale la Ceremonia de deschidere și la Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.

La Ceremonia de deschidere, el a făcut apel la autoritățile politice. „Țineți-vă angajamentul față de acest armistițiu olimpic. Dați păcii o șansă”, a fost mesajului șefului olimpismului internațional.

De asemenea, la Ceremonia de inchidere, el le-a cerut liderilor politici „să se inspire” din „exemplul de solidaritate și pace” oferit de sportivii olimpici.

În urma invaziei Rusiei de joi, CIO a anunțat că „este profund îngrijorat de siguranța Comunității Olimpice din Ucraina”, conform site-ului oficial.

În context, forul olimpic a înființat un grup operativ pentru a monitoriza îndeaproape situația și pentru a coordona asistența umanitară pentru membrii Comunității Olimpice din Ucraina, atât cât este posibil.

24-02-2022
15:58

Invazia militară a Rusiei în Ucraina este condamnată de UEFA

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a dat publicității un comunicat în care condamnă invazia militară a Rusiei în Ucraina.

UEFA împărtăşeşte îngrijorarea semnificativă a comunităţii internaţionale cu privire la situaţia de securitate din Europa şi condamnă ferm invadarea Ucrainei de către armata Rusiei.

În calitate de for care conduce fotbalul european, UEFA munceşte neobosită pentru dezvoltarea şi promovarea fotbalului în conformitate cu valori europene cum sunt pacea şi respectarea drepturilor omului, în spiritul Cartei Olimpice.

Rămânem hotărâţi în ceea ce priveşte solidaritatea cu comunitatea fotbalului din Ucraina şi suntem pregătiţi să îi întindem o mână de ajutor poporului ucrainean.

Gestionăm această situaţie cu seriozitate şi urgenţă maxime. Decizii vor fi luate în Comitetul Executiv al UEFA anunţat pentru mâine”, este comunicatul forului continental, postat pe site-ul oficial.

24-02-2022
15:27

Roberto De Zerbi nu vrea să plece de la Donețk

Antrenorul italian al echipei Șahtior Donețk, Roberto De Zerbi, a precizat că nu va pleca din Ucraina. „Am fost treziți de explozii. În această dimineață, asociația națională de fotbal a suspendat campionatul.

Ambasada ne-a îndemnat să plecăm, dar nu pot fi de acord cu acest lucru. Sunt un sportiv. Nu pot să întorc spatele clubului și fotbalului și să plec așa.

Oricum, autoritățile ucrainene au închis spațiul aerian, așa că acum suntem blocați aici.

Nu am venit pentru bani. Nu este un secret că Șahtior mi-a oferit mai mult decât îmi putea da orice alt club din Italia. Dar am ajuns să câștig experiență, iar acum aștept să văd ce se întâmplă în continuare”, a spus italianul, conform football.ua.

Site-ul ucrainean notează că jucătorii latino-americani ai lui Șahtior Donețk și Dinamo Kiev au apelat la ambasadele lor pentru a-i evacua în țările lor.

24-02-2022
14:43

Numele Gazprom nu mai apare pe tricourile lui Schalke 04

Clubul german Schalke 04, al cărui sponsor principal este Gazprom, a decis, în lumina noilor evenimente, să șteargă numele concernul rus de pe tricouri.

În urma evoluțiilor recente, FC Schalke 04 a decis să elimine sigla sponsorului principal GAZPROM de pe tricourile clubului. Ea va fi înlocuită cu inscripția Schalke 04”, este anunțul făcut de clubul german pe pagina de facebook.

 

Anterior, unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere, Matthias Warnig (66 de ani), numit chiar de sponsorul principal, a demisionat, informează bild.de.

În plus, antrenorul lui Schalke, Dimitrios Grammozis (43 de ani), a apărut joi dimineață la conferința de presă într-o bluză de trening pe care nu se mai vedea sigla sponsorului din Rusia.

Schalke întâlnește, vineri, în deplasare, Karlsruher, în etapa a 24-a din divizia a 2-a a Germaniei.

24-02-2022
14:08

Max Verstappen și Sebastian Vettel nu vor să participe la Marele Premiu al Rusiei

Din cauza conflictului militar cu Ucraina, campionul mondial din Formula 1, Max Verstappen nu mai are de gând să participe la Marele Premiu al Rusiei. „Când o țară este în război, nu este potrivit să concurăm acolo”, a reacționat pilotul olandez al celor de la Red Bull Racing, citat de as.com.

De asemenea, germanul Sebastian Vettel (Aston Martin Mercedes), fost campion mondial în F1 în 2010, 2011, 2012 și 2013, a anunțat că nu va lua parte la competiția programată în toamna acestui an, în timp ce Fernando Alonso (Alpine) și Charles Leclerc (Ferrari) au solicitat conducerii F1 să ia măsuri concrete.

Personal, nu voi merge în Rusia. Am luat deja această decizie. M-am trezit în această dimineață șo am fost șocat. Este oribil ce se întâmplă. Dacă te uiți la calendar, avem o cursă planificată în Rusia.

Dar cred că este greșit să organizezi o cursă în acea țară. Îmi pare rău pentru oamenii nevinovați care își pierd viețile, din motive stupide, din cauza unui conducător ciudat și nebun. Sunt sigur că vor fi discuții la nivelul conducerii Formulei 1, dar eu m-am decis deja”, a declarat Vettel.

24-02-2022
13:24

Champions League ar putea rămâne fără principalul sponsor, Gazprom

Conflictul cu Rusia ar putea avea efecte majore asupra celei mai importante competiții intercluburi din fotbalul european. Mai exact, UEFA este somată de oficialii occidentali să se delimiteze de principalul sponsor al Ligii Campionilor, Gazprom.

Compania controlată de guvernul de la Moscova virează anual nu mai puțin de 40 de milioane de euro pe sezon. Dincolo de această decizie, forul continental va muta finala actualei ediții a Ligii Campionilor, care ar fi trebuit să se dispute pe Gazprom Arena din Sankt Petersburg.

24-02-2022
12:02

Oleksandr Zinchenko îi dorește moartea lui Vladimir Putin! Cum a reacționat Instagram

Oleksandr Zinchenko (25 de ani) a avut o reacție violentă la adresa lui Vladimir Putin. Președintele Rusiei și-a trimis trupele să invadeze Ucraina, țara natală a starului de la Manchester City. Polivalentul fotbalist nu a avut milă de Putin și a scris pe Instagram „Sper să mori în cele mai mari chinuri, creaturo!”. Postarea lui Zinchenko a fost ștearsă imediat de Instagram, pentru violență.

Oleksandr Zinchenko a postat mesajul anti-Putin după ce marți, 22 februarie, declarase că „nu poate să stea cu mâinile în sân”, în timp ce „întreaga lume civilizată este îngrijorată de soarta țării mele”.

24-02-2022
08:54

Sportivii ucraineni din întrega lume se roagă pentru încetarea războiului

Fostul mare pugilist ucrainean Vitali Klitschko, care acum este primarul Kievului, a cerut sancțiuni împotriva Rusiei după ce Vladimir Putin a dat ordinul de atac asupra Ucrainei.

”Situația de la Kiev este deocamdată sub control, dar desigur că oamenii sunt speriați. Suntem în război și luptăm pentru țara noastră, dar avem nevoie imediat de sprijinul lumii întregi. E nevoie de sancțiuni cu adevărat dureroase împotriva Rusiei”, a declarat Klitschko, pentru Bild.

Sportivii ucraineni din întreaga lume fac apel la pace și cer sprijinul celorlalte țări după ivazia rușilor. ”Mori, animalule!”, a scris fotbalistul Serhiy Rybalka pe o poză a președintelui rus Vladimir Putin. Mijlocașul în vârstă de 31 de ani, fost la Dinamo Kiev, joacă acum la Oleksandria.

Fotbalistul Yevhen Bokhashvili, care evoluează la echipa indoneziană Persipura Jayapura, le-a cerut compatrioților să rămână uniți: ”Toți ucrainenii din lumea întreagă, indiferent câte mii de kilometri ne separă, trebuie să fim mai uniți și mai puternici ca oricând.

Astăzi, țara noastră e atacată, sunt explozii pe pământul nostru. M-am născut și am crescut în această țară, sunt ucrainean! Să susținem toți împreună armata noastră. Să ne rugăm pentru Ucraina noastră”.

 

Daria Bilodid, campioană mondială și europeană la judo, a povestit că s-a trezit în sunetul asurzitor al împușcăturilor și a cerut Rusiei să oprească atacul: ”Astăzi, m-am trezit la 6 dimineața cu împușcăturile din Kiev. Nu am cuvinte, mi-e foarte frică și mă rog pentru familia și țara mea.

Rusia ne bombardează, a declanșat războiul. Nu credeam că asta se poate întâmpla. De ce? De ce să ruinezi viețile oamenilor? Rusia, Belarus, stop! Vrem pace, vrem să trăim!”.

24-02-2022
07:06

Mesajele jucătorilor ucraineni de tenis

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declanșat atacul asupra Ucrainei, iar mai mulți jucători de tenis au condamnat gestul oficialului de la Moscova.

Prima rachetă a tenisului feminin din Ucraina, Elina Monfils, fostă Svitolina, a postat pe rețelele de socializare un mesaj sfâșietor. Aflată pe locul 15 în clasamentul WTA, ea nu și-a găsit cuvintele și s-a exprimat tristețea prin mai multe emoji-uri.

”Nu pot…..”, a scris Elina Monfils, care a atașat postării sale o serie de emoji-uri în care transmite că plânge și că inima îi este frântă de întâmplările care au loc pe teritoriul țării sale în aceste momente.

Tenismenul Sergiy Stakhovsky a postat următorul mesaj: ”Aș dori să-i încurajez pe toți prietenii mei din întreaga lume să facă presiuni asupra guvernelor lor, să-i conving să sprijine Ucraina cu toate mijloacele necesare. Să-i alunge pe toți diplomații și oligarhii ruși din țările lor. Dacă Ucraina va cădea, Europa este următoarea…”.

Fostul tenismen ucrainean Alexandr Dolgopolov a avut și el un mesaj după ce Rusia a invadat Ucraina: ”Vă rog să țineți Ucraina în gândurile și rugăciunile voastre. Orașul meu natal, Kiev, și întreaga țară se află sub atac chiar acum. Bombardamentele au început noaptea !!!!”

24-02-2022
06:12

Mesajul lui Roman Yaremchuk după meciul din Liga campionilor

Atacantul ucrainean al echipei Benfica Lisabona, Roman Yaremchuk, a avut un mesaj de susținere pentru compatrioții săi, după ce a marcat un gol în partida terminată la egalitate, scor 2-2, cu Ajax Amsterdam, în prima manșă a optimilor de finală ale Ligii Campionilor.

După ce înscris golul care a stabilit scorul final, Yaremchuk și-a dat jos echipamentul de joc și a arătat un tricou cu emblema Ucrainei. ”Am vrut să-mi susțin țara. M-am gândit mult la agresiunea Rusiei față de Ucraina și mi-e teamă de această situație.

Vreau să-mi susțin țara. Clubul mă susține, vorbesc cu mine și vor să facă totul pentru a mă ajuta. Sunt recunoscător. Dar până acum e bine. Sunt fericit. Chiar dacă joc 5-10 minute, voi lupta mereu pentru echipa mea, coechipierii și suporterii mei”, a declarat ucraineanul la finalul întâlnirii, conform site-ului sport.ua.

Mai apoi, Roman Yaremchuk a postat și un mesaj pe contul de Instagram: ”Sunt ucrainean și sunt mândru de asta. Fiind la o mie de kilometri de țara mea natală, vreau să-i susțin pe toți cei care sunt acum tensionați acasă.

Acum este momentul să ne unim. Aceasta este țara noastră, istoria noastră, cultura noastră, oamenii și granițele noastre. Vreau să le mulțumesc apărătorilor noștri pentru curaj. Slavă Ucrainei”.

conflict rusia ucraina implicatii sport

23-02-2022
16:02

Competiţiile sportive din Ucraina sunt anulate pe perioada stării de urgenţă

Ministrul Tineretului şi Sportului a decis anularea tuturor competiţiilor sportive pentru următoarele 30 de zile, când Ucraina va fi în stare de urgenţă din cauza escaladării conflictului cu Rusia. Printre aceste competiţii se numără şi prima ligă a Ucrainei, care trebuia reluată pe 25 februarie.

Ratificarea Decretului Preşedintelui Volodimir Zelenski este aşteptată pentru miercuri seară, într-o şedinţă extraordinară a Radei Supreme a Ucrainei.

Conform sport.ua, participarea echipelor ucrainene la competiţiile internaţionale nu este anulată, astfel că selecţionata Ucrainei poate participa în barajul pentru CM 2022, programat la finalul lunii martie.

Întreaga planetă priveşte cu îngrijorare la situaţia de la graniţa Rusiei cu Ucraina, iar conflictul dintre cele două ţări a început să aibă implicaţii şi în sport. Situaţia a devenit şi mai tensionată după ce Vladimir Putin a semnat, luni seară, declarația de independență a regiunilor Donețk și Lugansk.

Implicaţiile în sport ale conflictului Rusia – Ucraina. Reluarea campionatului ar putea să fie amânată

Tensiunile din zonele separatiste şi ameninţările Rusiei au făcut ca politicienii ucraineni să decidă introducerea stării de urgenţă. Anunţul a fost făcut de Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, iar parlamentul are 48 de ore la dispoziţie să adopte această decizie.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, reluarea campionatului din Ucraina este în dubiu. Conform legislaţiei în vigoare, în timpul stării de urgenţă sunt interzise evenimentele sportive. Vineri ar trebui să se joace primul meci al etapei a 19-a, Minaj – Zorya, în timp ce Dinamo Kiev şi Şahtior Doneţk au partide programate sâmbătă.

ŢSKA Moscova, pe lista sancţiunilor SUA împotriva Rusiei

La scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat declarația de independență a regiunilor Donețk și Lugansk, sancţiunile împotriva Rusiei au început să apară. Numele clubului ŢSKA Moscova a apărut pe această listă, fiind o victimă colaterală.

ADVERTISEMENT

Construcţia stadionului lui Dinamo Moscova a fost realizată cu bani proveniţi de la VEB, una dintre băncile importante din Rusia. Aceasta se află, la rândul ei, pe lista sancţiunilor SUA, pe care se mai regăsesc oligarhi, companii sau organizaţii ruseşti.

De asemenea, Marea Britanie a pus mai mulţi oligarhi pe lista neagră, iar trei dintre aceştia, Ghenadi Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg, au legături importante cu sportul.

ADVERTISEMENT

Prima măsură luată de UEFA după escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Dinamo Kiev U19 este singura echipă din Ucraina rămasă în competiţiile europene, urmând să joace în sferturile de finală ale UEFA Youth League. Meciul cu Sporting Lisabona era programat pe 2 martie, în capitala Ucrainei, dar a fost amânat cu o săptămână, pentru 9 martie.

Site-ul oficial al lui Dinamo Kiev a anunţat că UEFA a amânat meciul pentru 9 martie, însă data, ora şi locul de disputare nu sunt definitive momentan. “UEFA monitorizează evoluţiile din ţara noastră şi îşi rezervă dreptul de a lua o decizie finală la începutul săptămânii viitoare, care va fi anunţată ulterior”, au scris ucrainenii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, presa internaţională a anunţat că escladarea conflictului o va obliga pe UEFA să schimbe gazda finalei Ligii Campionilor. Meciul ar trebui să se joace la Sankt Petersburg, iar Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a cerut ca această decizie să fie luată cât mai repede.

Polonezii cer clarificări pentru meciul cu Rusia din barajul CM 2022

Pe 24 martie, la Moscova, Rusia şi Polonia ar urma să joace semifinala barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022. Din cauza situaţiei tensionate, polonezii au cerut, în mod oficial, lămuriri de la FIFA.

“Federaţia Poloneză de Fotbal a cerut clarificări urgente din partea FIFA în legătură cu organizarea meciului Rusia – Polonia”, se arată într-un comunicat al polonezilor, care susţin că speră ca jucătorii să se antreneze în condiţii optime pentru un meci de o asemenea importanţă.

Sportivii din Ucraina condamnă agresiunea Rusiei

În ultimele zile, mai mulţi sportivi din Ucraina au postat mesaje, pe reţelele de socializare, în care condamnă agresiunea Rusiei. Printre cele mai importante nume se numără Oleksandr Zinchenko, Olga Kharlan, Vitali Klitschko, Sergi Stakhovski sau Andrei Șevcenko.

  • “Ţara mea aparţine ucrainenilor şi nimeni nu va putea vreodată să schimbe asta. Nu vom ceda. Nu voi sta deoparte, fără a lua atitudine în legătură cu ce se întâmplă. Întreaga lume civilizată e îngrijorată de situaţia din ţara mea. Ţară în care am fost născut şi crescut şi pe care am apărat-o ca sportiv. E o ţară pe care încercăm să o facem mândră prin ceea ce realizăm, încercăm să evoluăm permanent. E o ţară a cărei frontiere trebuie să rămână intacte” – Oleksandr Zinchenko (Manchester City)
  • “Ucraina este casa şi patria mea. Îmi doresc linişte şi un cer luminos deasupra familiei mele şi a întregului popor. Suntem puternici şi vom depăşi totul împreună” – Olga Kharlan, campioană olimpică la scrimă în 2008
  • “În Doneţk şi Lugansk au fost trimise trupe ruseşti. Imediat după discursul lui Putin a venit o hoardă care se autointitulează trupe de menţinere a păcii. Prin urmare, partenerii Ucrainei trebuie să impună imediat un pachete complet de sancţiuni împotriva agresorului, pachet agreat de UE şi NATO. Mulţumim acelor ţări ai căror lideri şi-au declarat deja disponibilitatea de a aplicat sancţiuni. Această ocupaţie, vărsarea de sânge, provocările, ambiţiile şi minciunile trebuie oprite. Pentru că poftele agresorului vor creşte. Şi nu numai în Ucraina” – Vitali Klitschko, fost campion mondial la box şi primarul Kievului
  • “Va veni ziua când vom ridica steagul Ucrainei peste Doneţk şi Lugansk, din nou” – Sergi Stakhovski, jucător de tenis
  • “Ucraina este tărâmul meu matern! Mereu am fost mândru de ţara mea! Noi am trecut prin multe momente dificile, dar în ultimii 30 de ani am format o naţiune de cetăţeni sinceri, muncitori şi care iubesc libertatea! Astăzi e un moment dificil pentru noi toţi, dar trebuie să rămânem uniţi. Glorie Ucrainei” – Andrei Șevcenko, fost internaţional ucrainean
ADVERTISEMENT