News

Conflictul dintre Polonia şi UE se acutizează. „Un pas spre abis”. Se pregătește Polexit?

O hotărâre a Tribunalului Constituțional polonez plasează țara din nou contra UE. Instanța a decis că trebuie dată prioritate constituției naționale față de legile UE.
08.10.2021 | 18:13
Conflictul dintre Polonia si UE se acutizeaza Un pas spre abis Se pregateste Polexit
ADVERTISEMENT

Confruntarea de lungă durată dintre Varșovia și Bruxelles a escaladat dramatic joi, când Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că legea fundamentală a țării are prioritate față de unele legi ale UE.

Conflictul Polonia – UE se acutizează

„Efortul Curții de Justiție a Uniunii Europene de a interveni în sistemul de justiție polonez încalcă principiul statului de drept, principiul primatului constituției poloneze, precum și principiul păstrării suveranității în procesul de integrare europeană”, a decis instanța, relatează POLITICO.

ADVERTISEMENT

Liderul partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a salutat verdictul.

“În Polonia, cel mai înalt act juridic îl constituie Constituția și toate reglementările europene care sunt în vigoare în Polonia … trebuie să respecte Constituția”, a declarat el reporterilor. „Acest lucru se aplică și sistemului judiciar, iar Uniunea Europeană nu are nimic de spus aici.”

Comisia Europeană a reacționat rapid, avertizând că hotărârea a ridicat „îngrijorări serioase”.

ADVERTISEMENT

„Comisia nu va ezita să facă uz de competențele sale în temeiul tratatelor [UE] pentru a proteja aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Tribunalul, văzut ca fiind sub controlul Partidului Lege și Justiție aflat la putere și având mai mulți judecători desemnați prin încălcarea constituției poloneze, se pronunța asupra unei întrebări adresate de prim-ministrul Mateusz Morawiecki dacă Curtea de Justiție a UE a mers prea departe în hotărârile sale privind sistemul judiciar al Poloniei și își depășește competențele în temeiul Tratatelor europene.

ADVERTISEMENT

CJUE a fost foarte critică față de un nou organism disciplinar în cadrul Curții Supreme din Polonia și a decis la începutul acestui an că modul în care sunt numiți judecătorii ar putea încălca legislația UE.

Miercuri, a constatat că transferul judecătorilor către noi posturi împotriva voinței lor este „potențial capabil să submineze principiile inamovibilității judecătorilor și independenței judiciare”.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Tribunalului Constituțional de joi, emisă după luni de întârzieri și amânări, este un efort al Poloniei de a exclude astfel de verdicte de la instanța din Luxemburg.

Apariția hotărârii intensifică bătălia dintre UE și Polonia cu privire la reformele guvernamentale radicale ale sistemului de justiție, despre care criticii spun că își propun să aducă instanțele sub un control politic mai strict. Guvernul susține că sunt necesare schimbări pentru a elimina rămășițele influenței comuniste asupra instanțelor.

Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că hotărârea de joi sprijină moțiunea lui Morawiecki. “Supremația dreptului constituțional deasupra altor sisteme juridice provine literal din constituția poloneză”, a spus el. „Polonia … respectă normele aplicabile ale legislației UE în măsura în care acestea au fost stabilite în domenii prevăzute în mod explicit și expres în tratatele UE”, a adăugat el.

Decizia devine legală doar după publicarea de către guvern, care în trecut a întârziat adoptarea verdictelor dificile.

„Polonia a făcut un pas spre abisul Polexit”

Criticii au avertizat că decizia va agrava relațiile deja pline între Varșovia și Bruxelles.

„Polonia a făcut un pas spre abisul Polexit”, a spus Jakub Jaraczewski, coordonator de cercetare la Democracy Reporting International. „Ce va urma probabil este o reacție puternică din partea CJUE care încearcă să protejeze ordinea juridică a UE împotriva unui stat membru necinstit – de exemplu, declarând Polonia exclusă din mecanismele de cooperare judiciară precum mandatul european de arestare”.

Terry Reintke, un membru german al Parlamentului European, care este raportorul Verzilor pentru Polonia, a declarat că hotărârea „este în totală opoziție cu ceea ce guvernul polonez a semnat ca membru al Uniunii Europene, un alt exemplu a încercărilor guvernului de a submina statul de drept”.

Jeroen Lenaers, purtătorul de cuvânt al grupării Partidului Popular European din Comisia pentru Justiție și Afaceri Interne, a declarat că hotărârea subminează afirmațiile guvernului polonez conform căreia nu intenționează să renunțe la UE. „Guvernul polonez și-a pierdut credibilitatea. Acesta este un atac asupra UE în ansamblu”, a spus el.

Comisia Europeană a precizat în mod clar că programul de cheltuieli pentru lupta contra efectelor pandemiei din Polonia – în valoare de 24 miliarde EUR subvenții și 12 miliarde EUR împrumuturi – nu a fost încă aprobat din cauza dosarului de la Tribunalul Constituțional. Un înalt oficial al UE a declarat că nu este sigur ce înseamnă hotărârea pentru fondurile Poloniei.

„Nu văd cum Comisia și o majoritate calificată a statelor membre pot aproba planul polonez de a obține bani pentru instrumentul de recuperare atâta timp cât această hotărâre este valabilă. Cred că această situație va avea un recul puternic”, a scris pe Twitter Lucas Guttenberg, director adjunct al Delors Center din Berlin, un grup de reflecție.

Guvernul polonez este implicat într-o serie de dispute politice cu UE pe probleme legate de independența instanțelor și libertățile mass-media până la drepturile LGBTQ. Disputa a ridicat îngrijorări suplimentare cu privire la faptul că Polonia ar putea fi pe cale de a părăsi UE, ceea ce ar putea afecta stabilitatea blocului însuși.

Bruxelles-ul a acuzat guvernul PiS că subminează independența judiciară în timpul reformelor radicale pe care partidul le-a spus că vizează eficientizarea instanțelor. PiS a spus că nu are planuri pentru un „Polexit”. De asemenea, a negat influența asupra deciziilor judecătorești.

În septembrie, UE a amenințat Polonia cu amenzi zilnice și plăți înghețate în disputele privind discriminarea LGBTQ și independența judiciară. Blocul comunitar folosește noi instrumente bugetare puternice într-o presiune fără precedent pentru a obliga Polonia să inverseze măsurile care subminează statul de drept ca să nu piardă accesul la miliarde de euro.

ADVERTISEMENT