News

Conflictul dintre UE şi AstraZeneca ia proporţii. Uniunea a făcut public contractul pentru achiziţia de vaccinuri

29.01.2021 | 19:09
ADVERTISEMENT

Compania AstraZeneca a publicat, într-o versiune redactată pe motive de confidențialitate, contractul semnat anul trecut cu Uniunea Europeană (UE) privind achiziționarea vaccinului său anti-COVID-19. Contractul se află în centrul unei dispute, după ce producătorul a anunțat ca va reduce cantitățile furnizate blocului comunitar motivând probleme la fabrica din Belgia.

Potrivit executivului comunitar, AstraZeneca este obligată să furnizeze cantitățile la care s-a angajat prin contract, în vreme ce directorul executiv al companiei spune că producătorul este la adăpostul sintagmei “cele mai bune eforturi” (best efforts) pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Între timp, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea serului produs de AstraZeneca la nivelul UE pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Contract pentru circa 400 de milioane de doze de vaccin

Contractul între UE și AstraZeneca a fost semnat pe 27 august și se referă la livrarea a circa 400 de milioane de doze de vaccin. Compania a anunţat însă săptămâna trecută reduceri în aprovizionarea blocului comunitar, invocând probleme de producţie la o fabrică din Belgia, ceea ce a atras o reacţie dură din partea UE.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a cerut de mai multe zile companiei AstraZeneca să dea publicităţii contractul.

“Comisia Europeană îşi exprimă satisfacţia pentru angajamentul companiei faţă de mai multă transparenţă în participarea sa în implementarea strategiei UE privind vaccinurile”, a declarat executivul european într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Șeful AstraZeneca se agață de o frază din contract

Directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat marţi presei că înţelegerea cu UE s-a bazat pe o clauză ‘best-effort’. Ceea ce ar însemna că producătorul de medicamente s-a angajat doar  să depună cele mai bune eforturi pentru asigurarea livrărilor, fără a fi ținut de un anumit calendar.

Declarația sa este contrazisă de preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, potrivit căreia contractul UE cu AstraZeneca conţine dispoziţii obligatorii.

ADVERTISEMENT

“Există dispoziţii obligatorii, iar contractul este foarte clar”, a declarat Ursula von der Leyen care a mai subliniat că înțelegerea precizează cantităţi clare de vaccinuri pentru decembrie şi pentru primele trei trimestre din 2021.

“AstraZeneca ne-a asigurat explicit în acest contract că niciun fel de alte obligaţii nu ar împiedica respectarea pe deplin a contractului”, a adăugat ea.

Potrivit unui oficial al UE, reducerea livrărilor de vaccin ar însemna ca UE să primească 31 de milioane de doze pentru primul trimestru din 2021, mai exact cu 60% mai puţin decât convenit inţial, ceea ce ar amplifica presiunea asupra blocului comunitar, care este în urmă cu campaniile de vaccinare faţă de Israel, Marea Britanie şi SUA.

UE analizează acum un sistem de monitorizare și autorizare a exportului de vaccinuri, blocându-le potențial în cazul în care propria sa cerere nu este satisfăcută.

UE cere AstraZeneca livrarea de ser produs în două fabrici din Regatul Unit

Într-un alt episod al conflictului dintre cele două părți, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că UE cere AstraZeneca să livreze vaccinul contra COVID-19 produs în două fabrici din Regatul Unit.

“Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat Kyriakides. “Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze” dozele aşteptate, a insistat ea.

Oficialii de la Bruxelles sunt revoltați mai ales pentru că UE a contribuit la “finanţarea riscului de producţie” pentru dezvoltarea vaccinului şi extinderea mijloacelor de producţie. Comisia Europeană a alocat companiei AstraZeneca circa 336 de milioane de euro în acest scop, dar plata nu s-a făcut încă integral.

EMA a aprobat utilizarea vaccinului AstraZeneca în UE

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vineri utilizarea în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 pentru toate persoanele cu vârste de 18 ani și peste.

Agenția a precizat că autoritățile de reglementare și-au bazat evaluarea pe rezultatele combinate din patru studii clinice din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, care au implicat în total 24.000 de persoane, care sugerează că vaccinul a avut o eficacitate de 60%.

Aprobarea EMA vine la doar câteva zile după ce Un grup de experți din Germania recomandă ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

Astfel, recomandarea oficială a Germaniei va fi ca vaccinul să fie oferit doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, spre deosebire de serurile de ARNm de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

„În prezent, sunt disponibile date insuficiente pentru a evalua eficacitatea vaccinului de la vârsta de 65 de ani”, se menționa în proiectul de rezoluție al grupului de experți. Acesta a fost pus la dispoziție joi de ministerul german al sănătății.

În cadrul studiilor de fază III, 341 de persoane în vârstă de peste 65 de ani au fost vaccinate, însă doar una a fost infectată – oferind puține dovezi ale eficacității vaccinului în rândul acestei populații cu grad de risc ridicat.

ADVERTISEMENT