News

Conflictul Rusia-Ucraina ajunge la granița Republicii Moldova. Kievul se teme de provocări în Transnistria

Informațiile militare sugerează că serviciile rusești pregătesc o serie acțiuni împotriva militarilor staționați în Transnistria pentru a produce justificarea necesară unei invazii pe teritoriul Ucrainei.
14.01.2022 | 22:29
Conflictul RusiaUcraina ajunge la granita Republicii Moldova Kievul se teme de provocari in Transnistria
ADVERTISEMENT

Tensiunile din estul Ucrainei se acutizează, în contextul în care Federația Rusă amenință cu ruperea relațiilor diplomatice cu Statele Unite, dar și al ultimelor atacuri cibernetice asupra mai multor state din Europa. La acestea se mai adaugă și ultimele informații despre acțiunile serviciilor secrete în Transnistria.

Informațiile din presa internațională indică faptul că serviciile secrete ale Kremlinului planifică o serie de acțiuni provocatoare împotriva trupelor din Grupul Operativ al Trupelor din Transnistria (GOTR). Aceste acțiuni ar urma să reprezinte o justificare a unei acțiuni militare împotriva Ucrainei, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

După cum arată informațiile publicate pe pagina de Facebook a Direcției principale de informații din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, aceste acțiuni ar fi îndreptate împotriva unor depozite de artilerie folosite de forțele ruse staționate în auto-proclamata Republică Moldovenească Transnistreană.

Oficialitățile ucrainene au dezvăluit că, într-o ședință a ofițerilor și soldaților din Brigada a III-a mecanizată din GOTR, au fost informați că forțele armate din Ucraina ar urma să deruleze o serie de acțiuni care ar putea provoca un conflict militar în zona Cobasna.

ADVERTISEMENT

“Conform Serviciului de informaţii militare, la 13 ianuarie, Brigada a III-a autonomă motorizată din cadrul forţelor armate din regiunea transnistreană a fost reunită în cadrul unei şedinţe de lucru, în cursul căreia personalul a fost informat că se aşteaptă provocări din partea Ucrainei în zona localităţii Cobasna”, au transmis autoritățile ucrainiene.

Informațiile publicate de autoritățile din Ucraina arată că personalul depozitelor de muniție din Cobasna nu se află în stare de alertă. Cu toate acestea, au fost emise ordine prin care militarii trebuie să fie pregătiți să acționeze în condiții de urgență.

ADVERTISEMENT

Suspiciunile agențiilor de informații din Ucraina sunt alimentate și de faptul că soldații și ofițerii au fost informați că trebuie să se prezinte de urgență la unitățile militare de care aparțin dacă au permisii sau concedii.

“Conform situaţiei de la ora actuală, concediile şi permisiile nu au fost anulate, dar comandanţilor li s-a ordonat să aducă la cunoştinţa subordonaţilor necesitatea de a ajunge la unitatea militară în cazul unui anumit semnal”, se mai arată în comunicatul emis de Direcția de informații.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat faptul că informațiile legate de această bază arată că acolo s-ar afla peste 20.000 de tone de arme și muniții aflate la dispoziția forțelor rusești staționate în Transnistria.

SUA crede că Rusia ar putea “fabrica ” justificarea unei invazii

Îngrijorările Ucrainei legate de posibilitatea ca serviciile rusești să orchestreze o serie de acțiuni care să justifice acțiunile militare ale Kremlinului sunt împărtășite și de către oficialii americani.

Informațiile serviciilor de americane, făcute publice de consilierul pentru securitate de la Casa Albă, Jack Sullivan, par a confirma temerile ucrainenilor.

“Rusia are în vedere pregătirea premiselor pentru o invazie, inclusiv prin subversiune şi operaţiuni informative, pentru a acuza Ucraina de pregătirea un atac împotriva forţelor proruse din estul Ucrainei”, a explicat consilierul lui Joe Biden.

În mesajul său, Sullivan a explicat că autoritățile americane vor reveni cu informații despre situația din Ucraina. În plus, cu această ocazia și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: