Hotnews

Confruntări VIOLENTE în Siria: Zeci de morţi într-o singură zi. Cîţi luptători a pierdut Statul Islamic

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) desfăşoară atacuri violente împotriva rebelilor din provincia siriană Alep (nord). Până în prezent au decedat circa 50 de persoane, cu pierderi în...
09.08.2015 | 20:59
Confruntări VIOLENTE în Siria: Zeci de morţi într-o singură zi. Cîţi luptători a pierdut Statul Islamic
ADVERTISEMENT

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) desfăşoară atacuri violente împotriva rebelilor din provincia siriană Alep (nord). Până în prezent au decedat circa 50 de persoane, cu pierderi în ambele tabere.

Declanşată sâmbătă, ofensiva desfăşurată de jihadişti ai SI are ca principal obiectiv tăierii căii de aprovizionare a rebelilor dintre Azaz, la frontiera turcă, şi Alep. Cel puţin 37 de rebeli şi zece membri ai SI au decedat în confruntările armate, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Gruparea SI a reuşit să preia controlul doar asupra unuia dintre cele patru sate pe care vroia să le cucerească din mâinile rebelilor islamişti din nordul provinciei Alep. În timpul luptelor, SI a desfăşurat, sâmbătă, două atacuri sinucigaşe, unul cu maşină capcană, altul cu centură încărcată cu explozibili, a precizat organizaţia neguvernamentală.

De asemenea, în regiunea Sahl Ghab, în centrul ţării, coaliţia rebelilor islamişti şi jihadişti ai Frontului al-Nosra, ramura siriană al Al-Qaida, au cucerit duminică mai multe sate aflate în mâinile armatei siriene şi s-a apropiat de Jourine, cartierul general al forţelor regimului în această regiune.

ADVERTISEMENT

Mai în nord, în provincia Idleb, patru fetiţe au fost ucise de un baril încărcat cu explozibil, lansat asupra unei şcoli de forţele aeriene siriene, potrivit OSDO, care precizează că mai multe fete au fost rănite în acest raid.

În capitala Damasc, potrivit celui mai recent bilanţ al agenţiei oficiale Sana, 11 oameni au fost ucişi sâmbătă, dintre care 3 copii, iar 46 au fost răniţi în tiruri cu rachete lansate de rebeli. Dintre victime, zece au murit în urma căderii unei rachete lansate din cartierul Jobar, un sector aflat încă majoritar în mâinile rebelilor.

Conflictul din Siria a făcut în patru ani de zile peste 240.000 de morţi, dintre care 12.000 de copii, şi a determinat jumătate din populaţia acestei ţări să aleagă calea exilului, subliniază OSDO. Acest conflict a fost declanşat în martie 2011, ca urmare a reprimării sângeroase a manifestaţiilor antiguvernamentale paşnice care au degenerat în revoltă armată, apoi într-un război civil brutal. Luptele opun de atunci forţe ale regimului Assad, rebeli, kurzi şi jihadişti, pe un teritoriu din ce în ce mai ciopârţit.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.romanialibera.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri