News

Congresul PNL, finala pentru Putere. Florin Cîțu a devenit noul președinte al partidului. Orban și-a anunțat demisia de la șefia Camerei Deputaților

Congresul PNL l-a ales pe Florin Cîțu ca președinte al partidului, acesta obținând circa 60% din voturile exprimate. Florin Cîțu a obținut 2.878 voturi, Ludovic Orban - 1.898.
25.09.2021 | 18:29
Congresul PNL finala pentru Putere Florin Citu a devenit noul presedinte al partidului Orban sia anuntat demisia de la sefia Camerei Deputatilor
Congresul PNL, finala pentru Putere. Ludovic Orban și Florin Cîțu își dispută funcția de președinte al Partidului Național Liberal. Sursa foto: hepta.ro, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
25-09-2021
15:44

Florin Cîțu: „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

Acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. În acelaşi timp, trebuie să fiu sincer şi să spun că nu mă surprinde votul, pentru că „echipa câştigătoare” este singura soluţie pentru PNL. Vă promit că voi fi preşedintele tuturor liberalilor, indiferent cum aţi votat. De astăzi, suntem un partid unit”, a afirmat Florin Cîţu, după anunțarea rezultatelor.

25-09-2021
15:41

Orban și-a recunoscut înfrângerea: „Între mine și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”

Încep prin ale mulțumi celor aproape 1.900 de colegi care mi-au acordat încrederea în condițiile în care s-a desfășurat acest Congres. Îl felicit pe Florin Cîțu. În cei 31 de ani am acționat pentru a pune în practică idealurile liberale. Voi rămâne consecvent pentru apărarea democrației și a valorilor liberale și voi continua să acționez alături de colegii mei. Vreau să vă anunț de pe acum că demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi pe masa președintelui ales Florin Cîțu. Din momentul acesta, între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a declarat Ludovic Orban după anunțarea rezultatelor.

25-09-2021
15:22

Florin Cîțu este noul președinte al PNL

Florin Cîțu a devenit președintele PNL obținând circa 60% din voturi. Cîțu a obținut 2.878 de voturi, în vreme ce actualul lider liberal ar avea doar 1.898 de voturi. 72 de buletine sunt nule. 

25-09-2021
14:26

A început numărătoarea voturilor

Cele aproape 5.000 de voturi ale delegaților liberali au început să fie numărate. Astfel, în următoarele ore, ar urma să existe și o concluzie a congresului PNL. 

25-09-2021
13:34

Procesul de votare s-a încheiat

Urnele de la Congresul PNL s-au încheiat la ora 16.30. Urmează ca urnele să fie sigilate pentru ca apoi să fie duse pentru numărare. Fiecare candidat poate asista la procesul de numărare a voturilor.

25-09-2021
13:28

Acuzații de fraudă din tabăra Orban

Potrivit unor surse apropiate taberei Orban, circa 14-15 filiale ar fi controlat votul delegaților lor. Au fost cazuri în care s-au văzut câte doi delegați intrând în cabinele de vot, iar deseori s-au văzut lumini de blitzuri ieșind din cabinele de vot.

Alte organizații însă, chiar și din tabăra Cîțu nu ar fi instituit niciun mecanism de control al delegaților lor.

25-09-2021
12:57

Ludovic Orban, către un membru PNL care îşi fotografia buletinul de vot: "Asta nu e democraţie!"

Au apărut discuţii contradictorii între mai mulţi delegaţi la Congresul PNL, pe tema felului în care buletinele de vot trebuie să fie intrduse în urne, dacă acestea ar trebui împăturite sau nu.

Unii dintre delegaţi cer ca buletinele de vot să fie îndoite de la jumătate, astfel încât secretul votului să fie respectat, în timp ce alţii contestă acest lucru. Alina Gorghiu a ieşit din cabina de vot cu buletinele la vedere.

Ludovic Orban l-a surprins pe unul dintre membrii PNL care îşi fotografia buletinul de vot şi a mers să îl întrebe cine i-a cerut să facă un asemenea gest. Preşedintele liberalilor a comentat: “Asta nu e democraţie!”

25-09-2021
12:14

Procesul de votare a început

A început procesul de distribuire a buletinelor de vot delegaților PNL. O parte dintre aceștia se înghesuiseră de mai multe vreme la secțiile de votare la care au fost arondați în interiorul pavilionul de la Romexpo, iar câțiva începuseră să-și piardă răbdarea. „Haide, dom’le, odată! Vă bateți joc de noi?”, vocifera un liberal nemulțumit că nu începuse procesul de votare.

În zonele în care se votează s-au creat aglomerări mari, fără să mai fie respectată distanțarea fizică, fiecare delegat dorind să voteze cât mai repede, mai ales cei din județele îndepărtate, care au un drum lung către case. Deocamdată, procesul de votare decurge fără probleme.

25-09-2021
11:46

Florin Cîțu, la Antena 3, după discurs. Premierul vrea refacerea coaliției

După ce și-a terminat discursul de pe scena Congresului PNL, premierul Florin Cîțu a acceptat invitația echipei Antena 3 și a zăbovit pentru câteva minute în studioul televiziunii, amenajat în incinta Romexpo. Printre ideile deja exprimate public, premierul a marșat puternic pe refacerea coaliției de guvernare, declarând că s-au făcut progrese semnificative în acest sens. 

25-09-2021
11:04

Violeta Alexandru: „Președintele PNL trebuie să fie un om care să ia el decizia”

Al doilea susținător care ia cuvântul în susținerea lui Orban este fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru.

Este important să știi partidul pe care vrei să-l conduci. Este bine să nu arzi etapele. Sunt un om foarte exigent, dar cei care au lucrat cu mine nu au regretat. Apreciez declarațiile domnului Cîțu care vorbește de echipa cu care vrea să conducă PNL. Pe de altă parte, președintele PNL trebuie să fie un om capabil care ia el decizia.”

„A trecut un an de guvernare. De obicei, atunci faci cele mai curajoase reforme, însă noi am mers cu frâna de mână trasă”

25-09-2021
10:55

Ionel Dancă: „Și-a băgat dracul coada în PNL”

Ionel Dancă, fostul șef al cancelariei guvernului, este primul vorbitor dintre susținătorii lui Ludovic Orban:

Și-a băgat dracul coada în PNL. Diavolul vine din grecul diavolos și înseamnă a arunca o suliță către animalul vânat. Altă variantă înseamnă a tranșa animaul vânat. Cine a mai zis că a tranșat deja Congresul? Așa-numita echipă câștigătoare.Unii care, dacă mă uit pe scorul de la europarlamentare sunt pe locul 9. 

Să fii alături de Ludovic Orban înseamnă să te sacrifici pentru că îi știm ritmul infernal de muncă.”

 

25-09-2021
10:30

Ludovic Orban își susține moțiunea în fața delegaților

Iată declarațiile lui Ludovic Orban:

Îmi cer scuze pentru cei care au huiduit și îi dezaprob”, și-a început Orban discursul.

Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva când mi-a dat afară toți consilierii de stat care erau membri PNL. Nu-mi aduc aminte să fi consultat pe cineva când l-a dat afară pe ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare. Nu-mi aduc aminte să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală. Nici președintele partidului, nici Biroul Politic.

A ajuns să-mi fie din ce în ce mai greu să ies pe stradă că-mi bat oamenii obrazul și-mi reproșează criza politică. Azi nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu o cotă de încredere atât de redusă. Trebuie să suportăm de la cetățeni reproșuri și cuvinte grele. Nu din cauza mea.”

„Președintele PNL trebuie să îndeplinească câteva condiții fundamentale: trebuie să iubească semenii să aibă puterea să ierte. Președintele trebuie să fie un lider care să inspire, nu prin ordine și inspirând frică pentru că PNL este un partid democratic. Un lider trebuie aibă carismă, să vorbească pe limba fiecărui om, să aibă capacitatea de a ridica formațiunea politică pe care o conduce.”

„Un lider trebuie să aibă măsură, putere de negociere și capacitatea de a lua decizii pe termen scurt”

„PNL trebuie să rămână ce a fost în istorie. PNL nu trebuie să-și inventeze acum doctrina. Noi avem valorile, misiunea din 1875 ca un far căăuzitor, noi trebuie să continuăm munca înaintașilor noștri. Nelson Mandela a spus că învingătorul care este visătorul care nu s-a predat. Visez la o Românie pe măsura șanselor ei. România trebuie să devină cea mai mare putere economică a Europei de Sud-Est. PNL să aibă forța de a alege care au capacitatea de a atinge acest obiectiv. România are o șansă uriașă. Românii sunt oameni inteligenți, creativi, sunt oameni care vor să trăiască pe propriile picioare, din munca lor”.

Din punct de vedere moral, Ludovic Orban a câștigat această competiție și acest lucru îl știți fiecare dintre voi. Gândiți-vă fiecare la binele PNL când luați decizia pe cine să votați. Din păcate, azi avem între ales o variantă relativ bună și proastă. Iar eu vă îndemn să votați nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care poate soluționa criza și care va ține partidul la guvernare. Să-l votați pe acela care țăine unit PNL, nu pe cel care a conduce o echipă prin care PNL a pierdut opt procente. Să-l votați pe acela care cunoaște PNL, care a crescut alături de voi.”

25-09-2021
10:27

Emil Boc: PNL nu este partid de locul 2

Primarul Clujului, Emil Boc, este ultimul din lista vorbitorilor care susțin moțiunea lui Florin Cîțu.

„Trebuie să prevaleze forța dreptului, nu dreptul forței. Aveți un vot, acolo exprimați-vă opțiunea!”, s-a adresat susținătorilor lui Boc.

„Premierul este omul care face ce spune. A promis că nu crește taxe, nu le-a crescut. A promis adoptarea Programul de Investiții, îl avem publicat în Monitorul Oficial.”

„Dl Orban îi mulțumesc ce a făcut pentru PNL, dar nu am fost de acord cu ce a spus: Dacă eu nu sunt bun, nici noi nu sunteți buni. Rezultatele de la ultimele alegeri au arătat că atât poate dl Orban. Noi nu suntem partid de locul 2 pe scena politică românească. Cu Florin Cîțu vom fi pe primul loc. Partidul nu se poate conduce prin incantații și lozinci”.

25-09-2021
10:19

Rareș Bogdan, huiduit de susținătorii lui Orban: „Nu mai strigați demisia că e guvernul nostru”

Iată declarațiile cele mai importante ale lui Rareș Bogdan:

„Acum 5 luni am primit invitația de a mă alătura echipei Cîțu. Niciun premier al României nu a făcut ce a făcut cu el dând cu pumnul în masă în fața comisarilor europeni pentru ca România să primească cele mai mari alocări pentru infrastructură pentru PNRR. Nu mai strigați demisia că e guvernul nostru. Nu suntem pesediști!”

„Florin este un om modest, cu bun simț. Am văzut atacuri disperate la adresa sa, inclusiv la adresa mamei sale, cea mai sfântă ființă din lume pentru un om.”

 

25-09-2021
10:09

Gheorghe Flutur: „Sper ca după ziua de azi să ne facem bine”

Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, vorbește în sprijinul lui Florin Cîțu

Vă cer o amnistie a supărărilor și vorbelor grele. Sper ca după ziua de azi o să ne facem bine. Noi am generat instabilitate și trebuie să adunăm coaliția de centru-dreapta. Nu trebuie să ne expunem dușmăniile, dragi prieteni liberali. Noi trebuie să găsim soluții pentru facturile la energie și pregătirea pentru iarnă”, a spus Flutur.

Am un decalog pe care-l propun Congresului: 1) clarificarea doctrinară; 2) profesionalizarea partidului; 3) întărirea parteneriatului cu președintele României; 4) relația cu partidele. Nu domnii de la alte partide să ne spună ce premier să desemneze PNL; 5) relația cu PPE este fundamentală pentru a poziția în Europa drepturile fermierilor și transportatorilot; 6) resursa umană va trebui gestionată inteligent; 7) să învățăm din greșeli. Doamne ajută!”, a conchis Flutur fără să mai încheie decalogul anunțat.

25-09-2021
10:04

Dan Vîlceanu: Putem să ne bălăcărim cât vrem, românilor nu le va fi mai bine”

Dan Vîlceanu vorbește ca susținător al moțiunii lui Florin Cîțu. „Domnul Orban, dărâmați zidul din PNL! Mergem înainte, nu ne uităm înapoi. Putem să ne bălăcărim cât vrem la Congresul ăsta, românilor nu le va fi mai bine. Avem un guvern, haideți să-l sprijinim. PNL va fi de mâine unit pentru că va avea alt președinte pentru că știe să facă echipă”, a spus ministrul de Finanțe.

Florin Cîțu este un om de cuvânt și care răspunde la toate provocările pentru că o face pentru români. Haideți să depășim congresul ăsta și să vindecăm rănile dezbinării”, a mai spus Vîlceanu.

25-09-2021
09:55

Congresul este întrerupt, pe motiv de îmbulzeală în sală

Florin Cîțu și-a terminat discursul aproape fără voce, accentuând atmosfera de stadion prezentă la Romexpo. Tabăra adversă l-a huiduit copios, fanii premierului s-au dovedit mai liniștiți decât adversarii. Thedor Stolojan a făcut un nou apel la calm și congresul s-a suspendat pentru câteva momente, pe motiv că în fața sălii se aglomeraseră mai mulți delegați, care provocaseră o adevărată îmbulzeală.  

25-09-2021
09:43

Florin Cîțu: ”Eu nu voi permite niciodată ca PNL să stea în genunchi!”

Premierul Florin Cîțu a avut un discurs de cuvinte mari. ”Vă aștept pe toți în echipa mea! Sunt un liberal convins, mi-am făcut bine treaba. Am spălat vase în Statele Unite și am ajuns în poziții de conducere în companii de top. Proprietatea privată este sfântă, antreprenorii sunt eroi”, a spus premierul.

”Ne delimităm de PSD, de acest partid toxic, care a făcut rău românilor! Eu nu voi permite niciodată ca PNL să stea în genunchi!”, a declarat Cîțu, care a continuat: ”Nu voi pune niciodată în pericol parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis”. 

 

 

25-09-2021
09:35

Florin Cîțu, discurs întrerupt de huiduielile susținătorilor lui Orban. Orban și-a liniștit fanii cu un apel la calm

Florin Cîțu și-a început susținerea moțiunii în fluierăturile fanilor lui Orban. Președintele Ludovic Orban a intervenit peste Cîțu și le-a cerut susținătorilor să facă liniște, dar Cîțu i-a replicat rivalului său politic că nu are nevoie de intervenția lui.  

25-09-2021
09:21

Discursul lui Ludovic Orban: ”Noi, liderii, suntem nimic fără voi!”

Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a început un discurs înflăcărat, în care face apel la delegați să voteze cu inima și pentru continuitate.  

”Vă transmit respectul și recunoștința pentru munca depusă de fiecare dintre dumneavoastră. Noi, liderii, suntem nimic fără voi. PNL a dus o luptă de zi cu zi împotriva PSD și a reușit să înfrângă acestă ciumă roșie, a reușit să îndrepte România în direcția bună! Deși nimeni nu se aștepta, în 2019 am cîștigat alegerile pentru PE, am reușit să convingem românii să voteze referendumul pentru justiție”, a punctat Orban, al cărui discurs e întrerupt repetat de scandările fanilor săi din sală

25-09-2021
09:15

Președintele Iohannis a plecat fără să facă declarații presei

După ce a părăsit sala Congresului, președintele Klaus Iohannis a plecat fără să facă declarații presei, preferând doar să le mulțumească jurnaliștilor pentru prezență. Interesant este faptul că în momentul în care numele lui Klaus Iohannis era strigat în sală, în timpul discursului președintelui, Florin Cîțu s-a ridicat în picioare și a aplaudat, în timp ce Ludovic Orban a preferat să nu se manifeste deloc, rămânând liniștit pe scaun. 

25-09-2021
08:49

Kelemen Hunor: „Oamenii caută siguranță și predictibilitate”

Președintele UDMR. Kelemen Hunor, vorbește în calitate de invitat la Congresul PNL:

„UDMR și PNL fac parte din aceeași familie politică a PPE și dezideratele majore ne orientează în aceeași direcție. Putem avea dispute, dar am învățat că în coaliție este nevoie de răbdare. Așteptarea cetățenilor după 13 ani de instabilitate politică este uriașă. Oamenii caută siguranță și predictibilitate. Am spus de anul trecut că dacă va exista posibilitatea unei coaliții de centru-dreapta trebuie să stăm la masă și să facem un guvern împreună.”

Kelemen Hunor a atras atenția că una din adevăratele probleme pe care trebuie să le soluționeze guvernul este cea a prețurilor la energie. O alta este problema declinului demografic accentuat. „Orice măsură vom lua îi va arăta efectele abia peste un deceniu. Trebuie să schimbăm întregul sistem de creștere a copiilor și susținere a familiilor tinere”, a spus Kelemen.

Trebuie să refacem coaliția și nu putem lăsa impresia că cearta din coaliție ne ocupă tot timpul. Aștept să abordăm toate aceste probleme în coaliția reunită”, a conchis Kelemen Hunor.

25-09-2021
08:17

Președintele Iohannis: „Nu se pot ascunde derapaje și atacuri la persoană”

Theodor Stolojan, șeful comisiei de organizare, a declarat deschise lucrările Congresului. Numărul delegaților înregistrați este 3660 înregistrați până la ora 11, peste nivelul de două treimi cerut de statut. Înscrierile delegaților continuă până la ora 12.30.

Iată principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Nu ne-am întâlnit de multă vreme în această formulă. Vă salut pe toți. Ne aflăm într-un punct de inflexiune nu doar pentru partid, ci și pentru România. Nu a fost o campanie internă așa cum ne-a fi dorit. PNL este un partid viu, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei. Sub scuza confruntării democratice nu se pot ascunde derapaje și atacuri la persoană. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată. S-au spus lucruri grave care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat.

-„PNL are capacitatea de a arăta că își înțelege rolul în societatea românească. Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu altul, sutn despre proiecte mai bune, despre eficiență și reconectare cu oamenii. PNL are obligația să-și asculte obligatorii, să țină cont de lecțiile primite. Recent făceam apel la responsabilitate către partidele din arcul guvernamental. Îl reiterez pentru că nu toți cei cărora le era adresat au arătat aceeași responsabilitate. Dacă vom continua așa riscăm să pierdem definitiv încredere electoratului în mediul politic.”

-„România trebuie să fie condus de un guvern în care forța motrice să fie PNL. Este imperativ să depășim cât mai repede actuala criză. Guvernarea trebuie să continue pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia. Cu atât mai mult, când premierul și miniștrii PNL sunt atacați din toată părțile întreg PNL ar trebui să-i susțină cu toate forțele. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ar putea fi explicate prin prisma luptei electorale interne

S-au auzit huiduieli sporadice din sală când președintele a vorbit despre sabotajele interne. De altfel, discursul președintelui a fost întrerupt de mai multe ori de susținătorii lui Ludovic Orban care i-au scandat numele.

Guvernarea presupune muncă de echipă cu parteneri care se respectă. Guvernarea înseamnă respnsabilitate și dialog real cu cetățenii. Dragi liberali, am încredere că parteneriatul început acum mulți ani cu PNL va continua și va produce multe beneficii pentru România. Sunt încrezător că viitorul va fi unul buni pentru PNL și că guvernarea va fi bine gestionată de liberali. Contați mereu pe sprijinul pentru aplicarea programului care are în plin plan o Românie normală, fără scandaluri sterile și orientat către dezvoltare organică.

Văd că sunteți energizați și așa e bine, dar la final trebuie să fim o echipă”, și-a încheiat Iohannis discursul.

25-09-2021
08:07

Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo, dar nu a făcut declarații. Imediat după sosirea președintelui, care a răspuns uralelor răzlețe din sală, Congresul PNL a început.  

25-09-2021
08:00

Noi incidente la vot. Susținătorii lui Cîțu, vizați acum

Au apărut noi incidente la Congresul PNL. După acuzațiile îndreptate contra celor din tabăra lui Orban, acum a venit rândul acuzațiilor îndreptate către susținătorii lui Florin Cîțu.

Astfel, Aceștia afirmă că oamenii din echipa premierului au numerotat urnele, pentru a îi putea controla pe delegații care votează. Susținătorii lui Orban mai susțin că acum se ocupă de ștergerea marcajelor de pe urne. 

25-09-2021
07:30

Raluca Turcan, vicepremier, a făcut declarații la Romexpo

Raluca Turcan, vicepremier, a declarat că ”pe mine mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să se așeze în acea formație încât să livreze rezultate bune la guvernare.”

”Sunt membru de drept în conducerea partidului, am fost președinte interimar un an de zile și am considerat că e foarte important să vină forțe proaspete în partid, alătur ide echipa de care fac parte.”

”Rezultatul de astăzi este important, altfel nu am mai fi făcut un congres. Cred că trebuie să iasă un premier întărit după acest congres, pentru că un guvern eficient este un guvern care lucrează umăr la umăr cu prim-ministrul”, a mai afirmat Turcan. 

Raluca Turcan a fost întrebată ce se va întâmpla în scenariul în care va fi un alt președinte decât cel pe care îl susțină, dar a evitat întrebarea: ”haideți să vedem rezultatul final.”

25-09-2021
07:25

Florin Cîțu a ajuns la Romexpo și a făcut primele declarații

Spre deosebire de Ludovic Orban, care a avut timp să facă și o baie de mulțime, Florin Cîțu s-a lăsat așteptat. Acesta spune că ”au fost invitați liderii partidelor politice din România” la congresul PNL, dar că aceștia au refuzat invitația.

”Această criză guvernamentală a fost provocată de cei care au plecat de la guvernare, nu de mine. de cei cărora le-am cerut să revină înapoi, dacă se dezic de AUR și de PSD. În momentul în care nu vor mai fi alături de AUR și de PSD, vom putea discuta despre guvernare”, a mai afirmat actualul prim-ministru.

”PNL, veți vedea după ziua de astăzi, va fi mai unit ca niciodată. Veți vedea că românii, ca de fiecare dată când am avut administrație liberală, vor vota din nou PNL în 2024”, a mai transmis Florin Cîțu. 

Referitor la atacurile dintre cei doi contracandidați, Cîțu a spus că ”nu au fost reciproce, eu sunt mândru că am avut o campanie optimistă, cu mesaje pozitive pentru români. Tot ceea ce am promis am făcut.”

”Cariera de premier va fi ca și până acum, ceea ce am promis am făcut, asta voi face pentru români și în perioada următoare, a mai afirmat Florin Cîțu”, referitor la poziția pe care o ocupă în prezent.

25-09-2021
07:13

Primul incident la congresul PNL

Conform informațiilor apărute în spațiul public, la primele ore ale dimineții, mai mulți susținători ai lui Ludovic Orban ar fi îndepărtat perdelele de la cabinele de vot, pentru a ”asigura transparența votului.” Acestea au fost instalate la loc ulterior. 

25-09-2021
07:04

Emil Boc a vorbit cu jurnaliștii la Romexpo

Primarul Clujului a afirmat că ”partenerii de la USR PLUS sunt așteptați la masa continuării guvernării PNL, USR PLUS, UDMR. Așteptăm finalizarea congreselor, puțin probabil să se întâmple ceva până atunci.”

Emil Boc spune că este ”important este ca partenerii noștri să revină la masă”, întrebat cu privire la posibilitatea ca portofoliile din guvern să fie renegociate. 

25-09-2021
06:57

Orban a revenit la declarații, în apropierea grătarelor încinse

În zona Romexpo au fost deja încinse grătarele cu mici, cârnați și fripturi. 

În acest context, Ludovic Orban a revenit la declarații și a transmis că pot fi respectate condițiile sanitare: ”o să purtăm toți mască, suntem toți vaccinați sau avem test PCR sau test rapid. Practic, toată lumea are certificat verde, nimeni nu intră în sală fără acesta. Și în conformitate cu normele, există o capacitate de peste 10.000, iar numărul de delegați este de 5.000.”

Acesta nu a zăbovit prea mult alături de jurnaliști, preferând să revină la colegii săi: ”îmi permiteți și mie să-mi beau cafeaua cu colegii mei?” Acesta a fost întrebat de o jurnalistă dacă nu servește și ceva de mâncare, făcând aluzie la grătarele din zonă, însă Orban a răspuns că ”am servit micul dejun, mi-am pregătit singur micul dejun.”

Acesta a mai spus că a vorbit cu peste 1.800 de delegați în ultima săptămână, iar că de-a lungul campaniei a vorbit cu toți, de mai multe ori. Orban a concluzionat că se bazează pe ”cât mai multe voturi.”

25-09-2021
06:48

Rareș Bogdan a împărțit măști de protecție reporterilor

Rareș Bogdan a sosit la Romexpo și, înainte de declarații, a împărțit măști de protecție reporterilor.

Ulterior, acesta a declarat că ”va fi o zi în care se va vedea ce înseamnă democrația, inclusiv într-un partid politic. Se va vedea că PNL, cel care a modernizat România la sfârșitul secolului XIX este cel care are puterea de a implemetna reforme și de a aduce o modernizare reală. Va fi un festival al bunului simț astăzi, un moment extrem de important pentru Partidul Național Liberal.”

Referitor la șeful statului, Bogdan a afirmat că ”președintele Iohannis este un om echidistant, este un om care va da un mesaj de pace și de susținere a reformelor, domnia sa dorește să continue parteneriatul cu premierul României.”

Acesta speră că USR PLUS va reveni la guvernare. ”Eu îmi doresc foarte mult ca această coaliție să continue împreună cu USR PLUS. O spun răspicat. De asemenea, îi transmit o provocare domnului Dacian Cioloș, am înțeles că se gândește la o poziție de ministru. Dacă domnia sa vine de la Bruxelles pentru asta, automat, voi intra și eu în Guvern, alături de Florin Cîțu, pe o altă poziție. ”

”Nu doresc niciun fel de dialog, decât putere-opoziție, cu PSD. Ei sunt adversarii noștri de 30 de ani, au făcut foarte mult rău României. Faptul că PNL este la puțin peste 20% nu înseamnă mare lucru, alegerile sunt peste doi ani și nouă luni, vom ridica partidul la 32-33%”, a mai transmis Rareș Bogdan.

25-09-2021
06:28

Primele declarații ale lui Ludovic Orban înainte de congres

Președintele liberal a dat câteva declarații, afirmând că are încredere că nu vor fi încercări de fraudare a votului. ”Ca președinte al partidului, nu am putut să intervin, avem o comisie de organizare a Congresului și o comisie de numărare și validare a votului, care este formată cu reprezentate paritară și care va fi condusă de domnul Stolojan.”

Orban a mai afirmat că ”este binevenit președintele, este partener al PNL și nu este primul eveniment al partidului la care participă.”

Liberalul și-a întrerupt declarațiile pentru moment, părăsindu-i pe jurnaliști pentru a-și saluta colegii.

25-09-2021
06:18

Ludovic Orban a ajuns la Romexpo!

Actualul președinte al liberalilor, Ludovic Orban, a ajuns în urmă cu doar câteva clipe la Romexpo. Acesta nu a făcut declarații, însă e foarte probabil să discute cu jurnaliștii mai târziu, înainte de ora 11:00.

25-09-2021
06:09

Mai mulți protestatari și-au făcut apariția la Romexpo.

Câțiva protestatari au apărut la Romexpo, unde se va ține congresul PNL. Aceștia au diverse pancarte prin care, în principiu, acuză PNL-ul de scumpiri.

Au și o ”mascotă” inedită la acest protest, un ciolan care simbolizează lupta pentru putere din interiorul partidului. Pe acesta, este scris mesajul ”După ce vă împărțiți ciolanul, desființați secția specială!”

 

”Ciolanul” de la Romexpo. Sursa foto: Octav Ganea, Inquam.
”Ciolanul” de la Romexpo. Sursa foto: Octav Ganea, Inquam.
”Ciolanul” de la Romexpo. Sursa foto: Octav Ganea, Inquam Photos.
”Ciolanul” de la Romexpo. Sursa foto: Octav Ganea, Inquam Photos.

Pentru funcția de președinte PNL candidează președintele în exercițiu Ludovic Orban și primul-ministru Florin Cîțu, care vor cere voturile delegaților la capătul celei mai tensionate competiții interne din partid din ultimele decenii.

Congresul se desfășoară în contextul unei situații epidemiologice dificile, Capitala intrând în scenariul roșu din cauza ratei ridicate de infectare cu Covid-19. Din aceste motive, accesul la lucrările Congresului este condiționat de prezentarea certificatului verde, atât de către delegați, cât și de către invitați sau ziariști.

ADVERTISEMENT

Accesul delegaților la Romexpo se face începând de la ora 08.30, iar lucrările vor începe de la ora 11. După ora 12.30, nu vor mai fi permise accesul în sală și înscrierea delegaților.

Florin Cîțu este favorit în fața lui Ludovic Orban

La un calcul matematic, Florin Cîțu pare a avea șansele cele mai mari de a deveni noul președinte al PNL, moțiunea sa obținând susținerea unui număr mai mare de filiale decât cea propusă de Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor calcule făcute de News.ro, moțiunea lui Florin Cîțu a fost votată de 28 de organizații județene al căror număr total de delegați este de 2.995: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Moțiunea lui Ludovic Orban beneficiază de susținerea a opt filiale (Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora) care totalizează un număr de 769.

Alte 12 organizații – Alba, Arad, Bihor, Brăila, Caraș-Severin, Covasna, Giurgiu, Harghita, Iași, Tulcea, Vîlcea, Sector 1 – au votat pentru prezentarea ambelor moțiuni la Congresul PNL, numărul delegaților din aceste județe indecise fiind de 1.237. Pe de altă parte, nu este sigur că toți delegații se vor conforma pozițiilor adoptate de către organizațiile din care provin astfel că rezultatul final al votului este greu de anticipat.

ADVERTISEMENT

Campania internă a început la sfârșitul lunii mai, după ce premierul Cîțu a anunțat că va candida împotriva lui Ludovic Orban. Susținătorii premierului au subliniat nevoia de înoire a partidului, reproșându-i lui Orban scorul slab al partidului la alegerile parlamentare de anul trecut, precum și rezultatele negocierii cu USR-PLUS pentru împărțirea portofoliilor în guvernul de coaliție care s-a format după scrutinul din 2020.

În schimb, Ludovic Orban și-a făcut campanie în partid invocând relația strânsă cu baza partidului, relație construită în cei 30 de ani de activitate politică. Mai nou, Orban le promite liberalilor că va reface coaliția cu USR-PLUS astfel încât guvernul să aibă o majoritatea solidă în Parlament în anii următori.

ADVERTISEMENT

Tensiunile din partid, agravate de criza guvernamentală

Peste disputa internă din PNL s-a suprapus criza guvernamentală, generată de demiterea ministrului Justiției Stelian Ion și retragerea subsecventă a USR-PLUS din Guvern. Soluționarea acestei crize a devenit un subiect de controverse între cele două tabere din partid.

Un alt factor care poate influența deznodământul Congresului PNL este președintele Klaus Iohannis care a fost invitat la evenimentul de la Congres. Până acum, șeful statului nu s-a pronunțat public și fără echivoc pentru un candidat sau altul, însă l-a susținut pe premierul Florin Cîțu în disputa cu USR-PLUS. Pe de altă parte, Cîțu are dezavantajul că guvernul său se confruntă cu o moțiune de cenzură care ar uma să fie supusă votului în Parlament după Congres.

La Congresul de sâmbătă va fi ales doar președintele partidului, urmând ca duminică să fie desemnată în cadrul Consiliul Național, un organism mai restrâns, și componența Biroului Executiv, cu secretarul general, patru prim-vicepreşedinţi şi 24 de vicepreşedinţi pe domenii şi regiuni.

ADVERTISEMENT