News

Congresul USR PLUS. Partidul revine la denumirea veche. Cioloș: „Noul premier nu trebuie să se considere ca vătaf pe moşie.” Update

Congresul USR PLUS are loc în acest weekend. A fost validată victoria la alegerile interne a lui Dacian Cioloș.
03.10.2021 | 15:45
Congresul USR PLUS Partidul revine la denumirea veche Ciolos Noul premier nu trebuie sa se considere ca vataf pe mosie Update
ADVERTISEMENT
03-10-2021
12:41

USR PLUS revine la denumirea de USR și la sigla veche. Dacian Ciolos e de acord ca Florin Cîțu să ocupe o altă funcție

USR PLUS revine la denumirea de USR, dar şi la vechea siglă pe fond exclusiv albastru.

Decizia a fost adoptată în şedinţa de duminică a Congresului partidului, desfăşurată online, conform Agerpres.

Rezultatele alegerilor pentru Biroul Naţional, pentru Comisia Naţională de Arbitraj, pentru Comisia Naţională de Cenzori au fost prezentate duminică, în a doua zi a Congresului USR PLUS. Totodată, a fost validat noul preşedinte, Dacian Cioloş.

Tot astăzi au loc dezbateri pe marginea statutului şi se aduc amendamente.

Preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, este de acord ca premierul Florin Cîţu să ocupe o altă funcţie în urma negocierilor.

Unele din variante ar fi preşedinte al Senatului, vicepremier sau ministru al Finanţelor.

„Acestea sunt lucruri care se pot discuta. Noi am vorbit de guvern, pentru că acolo se pune în aplicare programul de guvernare şi acolo trebuie să funcţionăm ca echipă.

Şi premierul, indiferent de la ce partid va fi, chiar şi premierul de la PNL – care sunt îndreptăţiţi să propună un premier – trebuie să lucreze în echipă cu ceilalţi miniştri şi nu să se considere ca vătaf pe moşie”, a declarat Cioloş într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USR PLUS, conform Digi24.

Prim-vicepreședintele, PNL Rareș Bogdan, nu are același punct de vedere și consideră Florin Cîțu este varianta liberalilor pentru funcția de premier.

„Cu siguranţă putem merge pe un premier din interiorul cabinetului care sau să demisioneze, sau să nu primească votul de investitură. Dar alegerea noastră pentru a fi premier, pe scurtă, medie şi lungă durată, este Florin Cîţu. Noi nu avem o altă opţiune.

Oricine speculează alte opţiuni, sunt strict din dorinţa de a face scenarii politice. Noi mergem pe Florin Cîţu şi pe el îl vom susţine şi cu el vom traversa această perioadă.

Eu îmi voi folosi toată influenţa şi capacitatea pentru a-i strânge o majoritate parlamentară lui Florin Cîţu”, a declarat Rareş Bogdan în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

 

03-10-2021
08:58

A fost ales un nou Birou Naţional al USR-PLUS. Numele importante aflate pe lista vicepreședinților

Un nou Birou Naţional al USR-PLUS a fost ales în urma alegerilor interne din cadrul congresului susținut în acest weekend la Romexpo.

Structura de conducere este formată din 14 membri ai echipei ”USR PLUS la Guvernare 2024”, 8 din partea listei ”Uniţi Reuşim” şi 2 din partea echipei ”Împreună USRPLUS – Curaj pentru România”, conform știrileprotv.

Dacian Cioloș a transmis că știe că „este o provocare importantă” faptul că echipa Barna are majoritate în Biroul Politic.

„Eu nu lucrez cu un partid separat. Eu nu am un partid, altul decât USR PLUS. Aici sunt, într-adevăr echipe diferite. Eu am spus încă din campanie că intenția mea e să fiu președintele USR PLUS și nu al unei tabere. Eu nu am nicio miză pentru o tabără specifică împotriva ceileilalte tabere.

Interesul meu e să întăresc partidul. Noi trebuie să fim uniți. Îmi dau seama că e o provocare importantă”, spune Dacian Cioloș.

Biroul Național va avea 24 de membri. Dintre aceștia, primii 7 (în ordinea numărului de voturi) vor fi vicepreședinți. Lista este formată din Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Anca Dragu, Ionuț Moșteanu, Allen Coliban și Claudiu Năsui.

„USR PLUS la guvernare 2024” a obținut 13.643 de voturi (57,32%), ceea ce înseamnă că va avea 14 mandate.

„Uniți, Reușim!” a obținut 8.001 voturi (33,61%) și va avea 8 mandate.

„#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România” a obținut 2.110 voturi (8,86%) și va avea 2 mandate.

Componența noului Birou Național USR PLUS:

1. Cătălin Drulă, vicepreședinte, USR PLUS la guvernare 2024
2. Vlad Voiculescu, vicepreședinte, Uniți, Reușim!
3. Dan Barna, vicepreședinte, USR PLUS la guvernare 2024
4. Ionuț Moșteanu, vicepreședinte, USR PLUS la guvernare 2024
5. Anca Dragu, vicepreședinte, Uniți, Reușim!
6. Allen Coliban, vicepreședinte, #Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România
7. Claudiu Năsui, vicepreședinte, USR PLUS la guvernare 2024
8. Dragoș Tudorache, Uniți, Reușim!
9. Cristian Ghinea, USR PLUS la guvernare 2024
10. Vlad Botoș, USR PLUS la guvernare 2024
11. Andrei Lupu, Uniți, Reușim!
12. Stelian Ion, USR PLUS la guvernare 2024
13. Lucian Stanciu-Viziteu, USR PLUS la guvernare 2024
14. Cristina Prună, USR PLUS la guvernare 2024
15. Oana Țoiu, Uniți, Reușim!
16. Silviu Dehelean, USR PLUS la guvernare 2024
17. Cătălin Teniță, #Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România
18. Radu Mihaiu, USR PLUS la guvernare 2024
19. Ioana Mihăilă, Uniți, Reușim!
20. Liviu Mălureanu, USR PLUS la guvernare 2024
21. Radu Miruța, USR PLUS la guvernare 2024
22. Dragoș Pîslaru, Uniți, Reușim!
23. Radu Panait, USR PLUS la guvernare 2024
24. Monica Berescu, Uniți, Reușim!

Au fost aleși și membrii Comisiei Naționale de Arbitraj și cei ai Comisiei Naționale de Cenzori.

Comisia Națională de Arbitraj:

1. Emil Duhnea
2. Bogdan Burjan
3. Lorin Ursa
4. Leonard Ioan Bulai
5. Nicolae Tanasă
6. Marius Vulcan
7. Raluca Rusu
8. Adrian Niță
9. Oana Ozmen
10. Antonio Pârâu-Enache
11. Ionela Alexandra Bulgaru

Comisia Națională de Cenzori:

1. Ioana Andreea Dineț
2. Ovidiu Radu
3. Alexandru Gabriel Andronache

 

02-10-2021
13:39

Dacian Cioloș: „De acum înainte va trebui să învățăm să lucrăm împreună”

Noul președinte al USR-PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că dorește un partid unic în care să se lucreze „împreună dincolo de această separare și această falie: fost userist și fost plusist”.

Europarlamentarul promite că va lucra „în continuare” împreună cu Dan Barna.

„Ce o să se schimbe în USR o să depindă nu doar de lider, ci și de Biroul Național, pe care îl alegem astăzi, pentru că sistemul nostru e făcut în așa fel încât președintele lucrează cu Biroul Național.

Voi lucra împreună și cu Dan Barna, în continuare, și cu cei ceilalți colegi din partid, pentru că obiectivul de acum înainte e să depășim momentul ăsta în care am depășit fuziunea. Am realizat fuziunea formală, și acum trebuie să demonstrăm că fuziunea asta e realizată de facto și că începem să lucrăm împreună dincolo de această separare și această falie: fost userist și fost plusist.

Și cred că și rezultatul voturilor a arătat că oamenii n-au votat nu neapărat pe linia aceasta: eu, de la USR, votez cu un userist, eu de la PLUS votez un plusist”, a precizat Cioloș, conform știrileprotv.

Europarlamentarul Dacian Cioloş a fost ales în funcţia de preşedinte al USR PLUS, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne. Acesta a obţinut 19.603 voturi, în timp ce contracandidatul său, Dan Barna, a primit 18.908.

„Am avut și în primul tur colegi de la USR și de la PLUS care au votat și cu Irinel Darău. Am avut și acum, în turul 2, unii colegi de la PLUS care au votat cu Dan Barna, și colegi de la USR care au votat cu mine. Deci asta deja e un lucru bun din perspectiva asta.

De acum înainte va trebui să învățăm să lucrăm împreună, suntem un partid mai mare, oameni cu mai multe idei, și va trebui să învățăm să le împărtășim în partid, să dăm un semnal de unitate și claritate a mesajului nostru, și anume că vrem să modernizăm România, că vrem să o reformăm. De asta am intrat la guvernare când am intrat.

De asta am și ieșit de la guvernare, pentru că erau blocate decizii  care pentru noi erau importante și au fost prioritizate altele”, a mai precizat Dacian Cioloș.

 

Congresul USR PLUS a început sâmbătă, 2 octombrie, la Romexpo. Un număr de 1.200 de delegaţi din întreaga ţară sunt prezenţi la eveniment.

Totuși, având în vedere contextul pandemic, în sala de la Romexpo se vor afla maximum 150 de persoane simultan. La congresul USR PLUS este permisă doar prezenţa persoanelor vaccinate, conform știrileprotv.

ADVERTISEMENT

În cadrul congresului urmează să fie validată victoria la alegerile interne a lui Dacian Cioloş şi să fie stabilită noua componenţă a Biroului Naţional.

Congresul USR PLUS. Se va alege conducerea partidului

USR PLUS a anunțat că, în contextul actual al pandemiei, congresul se va desfășura nu numai în format fizic, ci și în online. În debutul congresului va fi prezentat un raport al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui.

ADVERTISEMENT

Totodată, vor fi prezentaţi candidaţii pentru Biroul Naţional, pentru Comisia Naţională de Arbitraj şi pentru Comisia Naţională de Cenzori.

Pentru a-şi exercita votul, delegaţii care îşi vor exprima opţiunea privind componenţa noului Birou Naţional au fost împărţiţi pe intervale orare.

ADVERTISEMENT

93 de membri USR PLUS, grupaţi în trei liste, dar şi trei candidaţi independenţi şi-au depus candidatura pentru Pentru Biroul Naţional.

Congresul USR PLUS are loc în format hibrid

„Din păcate, în contextul în care ne confruntăm cu valul 4 al pandemiei de COVID-19, nu putem să avem un congres tradițional în care să ne reunim cu toții în același spațiu.

ADVERTISEMENT

Din cauza creșterii alarmate a numărului de cazuri COVID-19 am decis să organizăm congresul în format hibrid: prezentări online și vot cu prezență fizică la Romexpo.

Principala noastră rugăminte ca organizatori e să respectați regulile: purtați mască, dezinfectați-vă mâinile frecvent, păstrați distanța față de alți colegi, salutați-vă cu cotul, nu vă îmbrățișați”, a precizat USR PLUS.

În urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne, Dacian Cioloş a fost ales în funcţia de preşedinte al USR PLUS. Acesta a obţinut 19.603 voturi, în timp ce Dan Barna a strâns 18.908.

Dan Barna: „România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier e prea mare”

La deschiderea congresului USR PLUS, Dan Barna a ţinut să precizeze că România are o guvernare „capturată de o persoană pentru care pălăria de premier e prea mare”.

„Din păcate, în momentul de față, România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier e prea mare și sper că marți lucrul ăsta se va încheia și vom putea să încheiem o criză de care România nu avea nevoie, o criză inutilă și absurdă care a fost creată de un singur om pentru o ambiție persoală ridicolă și sper să revenim în logica de guvern responsabil pentru România”,a precizat Dan Barna.

„Cred că dacă e să vorbim de reforme, asta nu se poate face decât cu USR PLUS. Dacă e să vorbim de infrastructură, după 30 de ani de proiecte desenate prin birouri, asta nu se poate face decât cu Cătălin Drulă, dacă este să vorbim de fonduri europene avem nevoie de Cristi Ghinea, dacă este să vorbim de reforme în sănătate, avem nevoie de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

(…) Am promis că USR PLUS va aduce o altă ligă de politicieni, a promis să primenească clasa politică din România și face acest. Vrea să spun că sunt aici și voi rămâne aici. Împreună am reușit să facem un proiect căruia nimeni nu-i dădea șanse. Sunt alături de Dacian Cioloș de a duce mai proiect mai departe. Sunt convins că în 2024 avem președintele României și vom guverna țara”, a adaugat Barna în cadrul congresului USR PLUS, conform observatornews.

ADVERTISEMENT