News

Consecințele declarațiilor Flaviei Groșan: Oamenii refuză oxigenul și medicamentele sau se prezintă la spital în ultimul moment

23.03.2021 | 16:47
Consecintele declaratiilor Flaviei Grosan Oamenii refuza oxigenul si medicamentele sau se prezinta la spital in ultimul moment
ADVERTISEMENT

Medicii au început să observe consecințele declarațiilor Flaviei Groșan. Oamenii au început să refuze oxigentul și medicamentele. În plus, unii încearcă să evite și spitalizarea și ajung la spital în ultimul moment, când boala este foarte gravă.

Medicul orădean a criticat schema națională de tratament anti- Covid-19. Ea e sugerat că oxigenoterapia at provoca edeme cerebrale.

ADVERTISEMENT

În acest context, specialiștii au explicat că personalul medical întâmpină dificultăți în a-i convinge pe bolnavi să accepte medicația și masca de oxigen. Oamenii pun la îndoială profesionalismul medicilor și ajung să nu mai vină la spitale, decât când ajung în stare foarte gravă.

Consecințele declarațiilor Flaviei Groșan: Oamenii refuză oxigenul și medicamentele sau se prezintă la spital în ultimul moment

Medicul şef al UPU-SMURD din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea, a precizat că oamenii au început să refuze medicamentele încă de la sfârșitul săptămânii trecute, iar aceste fenomene se întâmplă frecvent: „Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă”.

ADVERTISEMENT

„Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen,” a explicat medicul, potrivit EBihoreanul.

„Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis “Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit”. După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen,” a adăugat Hadrian Borcea.

ADVERTISEMENT

Şeful UPU-SMURD a explicat că situația produsă de declarațiile Flaviei Groșan este „tristă, pur și simplu tristă: oameni în stare gravă fără cunoştinţe medicale sunt învăţaţi să refuze ajutorul medical, fiind convinşi că acesta le face rău”.

Acesta nu este o sitație singulară, specialistul a povestit că au fost resimțite și declarațiile făcute la Sibiu, conform cărora oamenii erau ținuți legați fără motiv la terapie intensivă: „am avut pacienţi care au refuzat şi simpla aplicare a unui leucoplast pe branulă, spunând că se simt legaţi.”

ADVERTISEMENT

Medicul a mai explicat că efectele produse de astfel de declarații sunt unele grave: „este o psihoză pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rău, în primul rând pacienţilor, pentru că ei suferă, nu cei care le transmit să refuze asistenţa medicală sau, mai rău, să considere că aceasta le este vătămătoare.”

ADVERTISEMENT