News

Consecințele politice ale infectării lui Donald Trump. Ce se întâmplă în cazul în care președintele SUA nu-și poate exercita atribuțiile

02.10.2020 | 14:53
Consecintele politice ale infectarii lui Donald Trump Ce se intampla in cazul in care presedintele SUA nusi poate exercita atributiile
ADVERTISEMENT

Îmbolnăvirea cu COVID-19 a lui  Donald Trump a survenit într-un moment foarte prost pentru președintele american. Trump este nevoit să-și întrerupă campania electorală într-o perioadă în care este cotat la șapte procente în spatele lui Joe Biden pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.

Infectarea îi dă planurile peste cap președintelui care avea planificate mai multe mitinguri  electorale în  perioada următoare, dar care au fost anulate, inclusiv unul în Florida, un stat foarte important pentru soarta alegerilor prezidențiale.

ADVERTISEMENT

În plus, vârsta președintelui, 74 de ani, precum și stilul de viață, îl pun în categoriile de risc la infecția cu coronavirus, caz în care vicepreședintele Mike Pence ar putea prelua temporar atribuțiile lui Donald Trump.

Care sunt costurile politice pentru Donald Trump

Potrivit Bloomberg, în următoarele zece zile președintele va fi nevoit să gestioneze din izolare alte două subiecte de interes major. Primul este audierea în Congres a lui Amy Coney-Barrett, propusă ca judecătoare la Curtea Supremă de către Trump după decesul lui Ruth Bader-Ginsburg. Democrații se opun instalării lui Coney-Barett care se anunță a fi unul dintre cei  mai conservatori judecători ai Curții.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Trump ar trebui să negocieze cu democrații din Camera Reprezentanților pachetul de stimulare a economiei deja afectată serios de către epidemia de coronavirus. Cum democrații au majoritatea în această Cameră, Casa Albă trebuie să obțină acordul lor.

În plus, este subminată chiar strategia de campanie a președintelui în exercițiu, care a încercat să abată atenția de la epidemie, prin acuzații la adresa democraților că vor să impună politici economice socialiste cu efecte dezastruoase și că permit ca marile orașe din SUA să fie copleșite de protestarii violenți.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, starea de sănătate a lui Trump este de ceva vreme subiect de speculații, o vizită la un spital militar generând zvonul, la începutul lunii trecute, că ar fi avut o serie de atacuri cerebrale de intensitate redusă, zvon pe carre președintele l-a calificat drept fake news, scria New York Times.

Un regim de viață nesănătos

Pe de altă parte, vârsta și greutatea, 110 kilograme măsurate oficial în primăvară, îl fac vulnerabil în fața COVID-19. Nici dieta sa nu este foarte sănătoasă, chiar afirmând mai demult că este un mare amtor de cheeseburgeri. În afară de golf, Trump nu practică niciun altfel de exercițiu fizic. Potrivit mai multor relatări, președintele american doarme foarte puțin, fără însă să-i afecteze capacitatea de muncă.

ADVERTISEMENT

Până acum, Casa Albă a negat cu hotărâre că președintele Trump ar suferi de boli care să-i afecteze capacitatea de muncă. ”Are mai multă energie și vigoare decât orice altă persoană de vârsta lui pe care am întâlnit-o și poporul american să fie liniștit că se ridică la misiunea de a servi ca președinte”, declara, în septembrie, Judd Deere, unul dintre purtătorii de cuvânt de la Casa Albă.

Ce se întâmplă în cazul în care Donald Trump nu-și poate exercita atribuțiile. Colonoscopia, „dușmanul” președinților

În cazul în care starea de sănătate a președintelui Trump va cunoaște o deteriorare severă, în urma căreia nu-și va mai  putea exercita atribuțiile, procedura de urmat este stabilită în Constituția SUA.

Amendamentul XXV al Constituției, adoptat în 1965, clarifică ce se întâmplă în aceste situații. Astfel, președintele Statelor Unite poate informa în scris președintele Camerei Reprezentanților și președintele pro tempore al Senatului că nu-și mai poate îndeplini atribuțiile, caz în care acestea sunt preluate de către vicepreședintele SUA, până când președintele informează din nou președinții Congresului că și-a recăpătat capacitatea de exercitare a funcției.

Această prevedere a fost invocată de trei ori până acum, de fiecare dată cauza fiind câte o colonoscopie. Astfel, în 1985 George Bush sr. a fost președinte timp de opt ore, câtă vreme Ronald Reagan a făcut colonoscopia și s-a refăcut după această intervenție. Și Dick Cheney a fost președinte timp de câteva ore în iunie 2002 și iulie 2007, în timp ce medicii scormoneau prin intestinele lui George W. Bush jr.

Amendamentul XXV  mai prevede și situația în care președintele nu mai este capabil să informeze Congresul asupra incapacității sale. În acest caz, scrisoarea către cei doi președinți ai Camerelor este semnată de către vicepreședinte și contrasemnată de majoritatea membrilor Cabinetului președintelui. Până acum, această prevedere nu a fost invocată niciodată.

Ce se întâmplă în „scenariul negru”

În cel sumbru scenariu, cel al morții președintelui Trump, vicepreședintele Mike Pence devine automat președintele Statelor Unite, fără prea multe formalități. Așa s-a întâmplat pe 22 noiembrie 1963, când Lyndon Johnson a depus jurământul ca președinte la 2 ore și  8 minute după ce John Fitzgerald Kennedy fusese asasinat în Dallas. Johnson a jurat în fața unui judecător din Texas, în timp ce se afla la bordul aeronavei prezidențiale, Air Force One.

Constituția SUA se referă și la situația în care atât președintele, cât și vicepreședintele nu mai pot îndeplini atribuțiile funcției supreme în stat. În acest caz, ordinea de succesiune este următoarea: președintele Camerei Reprezentanților, președintele pro tempore al Senatului (în SUA, vicepreședintele este președinte de drept la Senatului, dar poate fi aleasă o persoană care să prezideze ședințele acestui for în lipsa sa) și secretarul de Stat.

ADVERTISEMENT
Tags: