News

Consecințele militare și economice ale distrugerii barajului barajului din Nova Kahovka. “Rușii au acceptat viitoarea lor retragere din Crimeea”

Distrugerea barajului din Nova Kahovka va scuti trupele ruse de grija unui atac ucrainean peste Nipru, însă elimină practic orice speranță a Rusiei de a păstra controlul Crimeei
06.06.2023 | 14:53
Consecintele militare si economice ale distrugerii barajului barajului din Nova Kahovka Rusii au acceptat viitoarea lor retragere din Crimeea
Distrugerea barajului din Kakhovka ar putea fi doar o victorie de moment a rușilor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oficialii ucraineni, dar și cei europeni cât și oficialii NATO, au acuzat marți dimineața Rusia că a distrus uriașul baraj din Nova Kahovka, de lângă Herson, susținând că acțiunile Moscovei reprezintă o crimă de război. Analiștii militari sunt de părere că armata rusă, care a ocupat centrala electrică din Nova Kahovka încă de la începutul invaziei, are cel mai mult de câștigat pe termen scurt.

Cine câștigă de pe urma distrugerii barajului din Nova Kahovka

Distrugerea barajului din Nova Kahovka, în dimineața zilei de 6 iunie și la puțin peste 24 ore după ce armata ucraineană a început o serie de operațiuni ofensive, reprezintă un avantaj nesperat pentru trupele ruse, aflate în defensivă. Generalul american în retragere, Mark Hertling, fost comandat al trupelor SUA din Europa a notat că inundațiile cauzate de distrugerea barajului “vor afecta de asemenea atât centura de linii defensive ruse, cât și potențialul unei traversări a râului de către Forțele Armate ale Ucrainei, liniile de aprovizionare și viitoarea ofensivă în Herson”.

ADVERTISEMENT

Deși ofițerul american subliniază că cele mai afectate localități vor fi cele de pe malul estic al râului, din zona controlată de forțele ruse, acesta notează că distrugerea barajului “va avea consecințe serioase asupra ofensivei ucrainene”.

Motivul principal stă în faptul că un atac peste râul Nipru a reprezentat una din opțiunile ofensive ale Ucrainei. Această opțiune a fost mereu considerată mult mai puțin probabilă din cauza dificultăților logistice pe care le presupunea. Deși un atac din Herson a reprezentat cea mai scurtă și directă rută către Crimeea, traversarea Niprului și securizarea unui cap de pod, plus menținerea liniilor de aprovizionare au fost considerate obstacole împotriva unei astfel de strategii. Pe de altă parte, oricât de puțin probabilă era o astfel de linie de atac, ea obliga armata rusă să mențină un număr semnificativ de trupe tocmai pentru protejarea malului drept al Niprului.

ADVERTISEMENT

Astfel, ucrainenii și-ar fi dorit să mențină vie, cel puțin, posibilitatea unui atac peste râul Nipru tocmai pentru a se asigura că rușii nu dispun de suficiente trupe în zonele vizate de contraofensivă. “Probabil rușii au aruncat barajul în aer pentru a-i împiedica pe ucraineni să instaleze poduri de pontoane peste râul Nipru. Va dura câteva zile până când rezervorul se va goli și alte câteva zile până când apele se vor retrage… acest lucru asigură flancul stâng al Rusiei pentru o vreme”, a comentat pe Twitter și expertul militar Thomas Theiner.

Analistul politic ucrainean, Aleksandar Djokic, subliniază și el că distrugerea barajului din Nova Kahovka asigură Rusiei două avantaje imediate, dar și că ridică posibilitatea unor acțiuni similare în ceea ce privește centrala nucleară de la Zaporojie, și ea aflată sub controlul rușilor.

ADVERTISEMENT

“Distrugerea barajului Kahovka din regiunea Kherson a oferit părții ruse noi avantaje: a) cea mai directă rută de deplasare spre granița Crimeei a fost tăiată și b) trupele rusești din această zonă pot fi mutate mai la est pentru a apăra frontul. Aceasta este, în mod evident, o mișcare forțată a Rusiei, care trebuie să fie îngrijorată de faptul că nu este capabilă să securizeze întregul front, iar barajul a fost întotdeauna o alegere ușoară.

Există, de asemenea, o amenințare implicită că Rusia va arunca în aer centrala nucleară din Zaporojie dacă forțele ucrainene se vor deplasa în raza sa de acțiune sau vor face o breșă în altă parte, deoarece impactul ar fi ca și cum ar folosi o armă nucleară”, a comentat politologul ucrainean.

ADVERTISEMENT

“Doar uitându-ne la situație, se pare că Rusia ar avea mai multe motive să arunce în aer barajul, deoarece ucrainenii se pregătesc și au început deja contraofensiva”, a declarat, pentru Politico, Serghei Radchenko, profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies. “Cu siguranță va face mai dificilă traversarea râului de către ucraineni”.

De altfel, oficialii ucraineni au atras atenția asupra faptului că Rusia ar putea recurge la o asemenea strategie încă de anul trecut. În octombrie, Zelenskyy a susținut că Rusia a minat barajul în discursul său în fața Consiliului European și a cerut trimiterea de observatori internaționali la centrala electrică. La acea vreme, Zelenskyy a declarat că Ucraina se aștepta ca Rusia “să efectueze un atac terorist și să dea vina pe Ucraina pentru asta”.

Cert este că distrugerea barajului din Kahovka a dus și la inundarea, cel puțin, a primelor linii defensive ale armatei ruse situate pe malul estic al Niprului, mal aflat la o înălțime mai mică față de malul vestic, controlat de ucraineni. Pe rețelele de socializare au apărut deja imagini cu soldați ruși care se retrag din fața apelor revărsate

Renunță Rusia la Crimeea?

Pe de altă parte însă, distrugerea barajului din Nova Kahovka pune în pericol capacitatea Rusiei de a menține controlul asupra Crimeei, în condițiile în care lacul de acumulare din Kahovka reprezenta principala sursă de alimentare cu apă potabilă a populației din peninsulă. Comentatorii ucraineni sunt de părere că distrugerea barajului din Kahovka de către armata rusă arată că Moscova recunoaște că nu poate menține controlul asupra Peninsulei Crimeea.

“Odată cu distrugerea barajului de la Nova Kahovka, Crimeea nu va mai putea fi aprovizionată cu apă timp de ani de zile. Acest lucru înseamnă că rușii au acceptat retragerea lor în curând din Crimeea și acum maximizează daunele pentru Ucraina. Pământul pârjolit este modus operandi preferat al Rusiei”, a scris pe Tweeter și politologul ucrainean Sergej Sumlenny.

“Dacă ei cred că sunt pe cale să piardă Crimeea, și așa este, asta este exact ceea ce ar face! Kremlinul știe că, dacă nu opresc ofensiva ucraineană de eliberare a teritoriului său suveran, acesta este sfârșitul războiului imperial de cucerire al Rusiei împotriva vecinului său”, a scris pe Tweeter și diplomatul român Andrei Tarnea.

Totuși, distrugerea barajului de la Kahovka, dincolo de dezastrul umanitar și ecologic imediat, va reprezenta o puternică lovitură economică și pentru viitorul Ucrainei. Practic, țara vecină nu a pierdut doar o importantă centrală hidroelectrică, dar și o întreagă zonă agricolă ce se baza pe irigațiile din lacul de acumulare de pe Nipru. La fel, reintegrarea Peninsulei Crimeea va prezenta noi probleme economice pentru Kiev, în condițiile în care întreaga regiune va fi lipsită nu dor de apă potabilă dar și de apă pentru agricultură.

“Distrugerea centralei hidroelectrice Kahovka este cel mai mare dezastru provocat de om în lume în ultimele decenii, care dăunează mediului și va afecta negativ viața a sute de mii de oameni în anii următori. Scopul nebunesc de a opri înaintarea forțelor ucrainene și de a evita înfrângerea și rușinea îi determină pe criminalii de la Kremlin. Aceștia sunt dispuși să facă orice pentru a crește miza acestui război. Rusia de astăzi este o amenințare globală”, a scris pe Tweeter și Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean

ADVERTISEMENT