News

Conservatorii britanici au o săptămână pentru a decide succesorul lui Liz Truss. Cum va fi ales noul premier al Regatului

După demisia lui Liz Truss, Marea Britanie are nevoie de un nou lider. Conservatorii anunță că îl vor alege în doar o săptămână
21.10.2022 | 17:07
Conservatorii britanici au o saptamana pentru a decide succesorul lui Liz Truss Cum va fi ales noul premier al Regatului
Marea Britanie ar putea avea un nou premier într-o săptămână Foto: hepta, AP, Reuters, PA Media, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Spre deosebire de ultima competiție pentru conducerea partidului, care s-a întins pe parcursul a opt săptămâni, oficialii conservatori au declarat că procesul de determinare a succesorului lui Truss la conducerea partidului – și, prin urmare, în funcția de prim-ministru – va dura doar o săptămână și se va încheia până la 28 octombrie.

Conservatorii britanici au o săptămână pentru a decide succesorul lui Liz Truss

În mod obișnuit, o competiție pentru conducerea conservatorilor ar implica evenimente de campanie (cunoscute și sub numele de “hustings”), dezbateri televizate și un vot oficial în rândul celor aproximativ 200.000 de membri cotizanți ai partidului, care acționează ca factori de decizie finală.

ADVERTISEMENT

Dar de data aceasta, procesul va fi simplificat – probabil cu mai puține astfel de evenimente și dezbateri, dacă vor avea loc. Votul membrilor se va desfășura online.

Asta dacă se va ajunge la un vot al membrilor. Conform regulilor actualizate ale Partidului Conservator, toți candidații vor avea nevoie de susținerea a cel puțin 100 dintre parlamentarii lor pentru a fi nominalizați – un prag considerabil mai ridicat decât în cazul competițiilor electorale anterioare, dintre care cel mai recent a cuprins aproape o duzină de candidați la conducere.

ADVERTISEMENT

Deși este de conceput că cel puțin trei candidați conservatori ar putea ieși cu 100 de susținători fiecare (partidul are 357 de deputați), un tur de scrutin ar putea fi evitat dacă doar un singur pretendent obține sprijinul necesar.

Faptul că această competiție va ajunge sau nu la un vot al membrilor va avea un impact substanțial asupra rezultatului său. Aceasta deoarece, din punct de vedere politic și al componenței generale, membrii conservatori sunt în mare parte în dezacord cu electoratul britanic în general, precum și cu mulți dintre reprezentanții lor parlamentari.

ADVERTISEMENT

Ca grup, ei tind să fie mai în vârstă, mai bogați și mai albi decât restul țării. De asemenea, aceștia tind să fie mai mult de dreapta din punct de vedere ideologic.

Din acest motiv, candidați precum Truss, care a făcut campanie pe o platformă de reducere a impozitelor, și Boris Johnson, care a fost văzut ca fiind sinonim cu Brexit, au fost considerați preferați ai bazei conservatoare. Dacă următorul vot ar fi supus membrilor conservatori, sondajele indică faptul că Johnson ar fi prima alegere.

ADVERTISEMENT

Conservatorii riscă să piardă putere și influență la nivel local

Spre deosebire de membrii Partidului Laburist din opoziție, care au un rol nominal în elaborarea politicilor laburiste în timpul conferinței anuale a partidului, selectarea liderului partidului este una dintre singurele modalități prin care membrii conservatori de la bază își exercită influența.

În cazul în care partidul ar alege să-i ocolească, așa cum au sugerat unii legislatori, “s-ar putea gândi: `Pentru ce naiba să mai fiu membru?`”, a declarat pentru publicația TIME Anand Menon, director al think tank-ului U.K. in a Changing Europe.

Un astfel de rezultat nu ar însemna doar o scădere a numărului de membri conservatori, care a scăzut deja substanțial în ultimele decenii, și a veniturilor care provin din aceasta, ci și o pierdere de putere și influență la nivel local. “Ai nevoie de membri, pentru că ei sunt cei care se duc să facă campanie electorală pentru tine.”

În cazul în care legislatorii conservatori vor alege să se unească în jurul unui candidat, atunci următorul prim-ministru al Marii Britanii ar putea fi decis chiar luni.

Totuși, dacă ar depinde de partidele din opoziție, următorul premier al Marii Britanii ar fi decis prin alegeri generale.

“Publicul britanic merită să aibă un cuvânt potrivit de spus în ceea ce privește viitorul țării”, a declarat liderul laburist Keir Starmer – un apel care a fost reluat de liberal-democrați și de Partidul Verde, precum și de liderii Partidului Naționalist Scoțian și al partidului naționalist galez Plaid Cymru.

În timp ce un viitor lider conservator ar putea alege să convoace alegeri, șansele ca acesta să facă acest lucru – și să fie sprijinit de un număr suficient de parlamentari conservatori – sunt reduse atâta timp cât conservatorii rămân în urmă în sondaje. Cealaltă cale către alegeri generale ar fi ca guvernul să piardă o moțiune de încredere.

Cine ar putea să o înlocuiască pe Liz Truss?

Viitorii candidați au nevoie de cel puțin 100 de nominalizări din partea colegilor deputați conservatori pentru a intra pe buletinul de vot, ceea ce înseamnă că nu mai mult de trei dintre ei vor putea candida, deoarece există 357 de deputați conservatori.

În practică, este posibil să existe doi candidați; sau chiar unul singur, care ar deveni lider fără un vot al membrilor de partid. Iată care sunt câțiva dintre potențialii candidați.

Rishi Sunak

Rishi Sunak a candidat pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcția de lider la începutul acestei veri și a ajuns în finală alături de dna Truss, după ce a obținut cel mai mare sprijin din partea parlamentarilor conservatori.

În timpul campaniei, el a avertizat că planurile fiscale ale rivalei sale vor afecta economia, dar mesajul său nu a reușit să atragă membrii de partid și a pierdut cu 21.000 de voturi.

Sunak a devenit deputat abia în 2015, pentru circumscripția Richmond din North Yorkshire. Puțini din afara Westminster auziseră de el, dar a fost cancelar al finanțelor publice până în februarie 2020.

El a trebuit să se confrunte rapid cu pandemia de coronavirus, cheltuind sume uriașe de bani pentru a încerca să mențină economia pe linia de plutire în timpul blocajului.

Acest lucru nu a fost ușor pentru un om care se vedea pe sine ca un conservator cu taxe și cheltuieli reduse din aripa thatcheristă a partidului, dar i-a crescut popularitatea.

Cu toate acestea, reputația sa a fost afectată în urma unei controverse legate de afacerile fiscale ale soției sale și, la scurt timp după aceea, a primit o amendă pentru încălcarea regulilor de izolare în timpul pandemiei.

Parlamentarul conservator Angela Richardson și-a promis deja sprijinul pentru Sunak, spunând: “După ce mi-am petrecut vara susținând candidatura lui Rishi Sunak la conducere, părerea mea despre adecvarea sa nu s-a schimbat. În orice caz, ultimele șase săptămâni le-au pus și mai mult în evidență”.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt a gustat din experiența de prim-ministru la începutul acestei săptămâni, când i-a ținut locul lui Liz Truss în timpul unei interpelări urgente în Parlament.

Ea a primit laude pentru prestația sa încrezătoare și și-ar putea dori o nouă încercare de a deveni lider. Ea a participat la ultima competiție și și-a asigurat un sprijin puternic din partea colegilor săi deputați, dar a ratat final la mustață.

După ce a susținut-o pe Truss, a fost numită lider al Camerei Comunelor și lord președinte al Consiliului Privat – ceea ce înseamnă că a prezidat Consiliul de Aderare pentru noul rege.

În 2019, Mordaunt a făcut istorie devenind prima femeie ministru al apărării din Regatul Unit – o alegere firească pentru o rezervistă a marinei militare, care fusese deja ministru al forțelor armate în timpul lui David Cameron.

Penny Mordaunt a primit până în prezent sprijinul deputaților John Lamont, Maria Miller, Bob Seely și Damian Collins.

Boris Johnson

Având la dispoziție doar o săptămână pentru a alege un nou lider, mulți dintre candidați vor fi probabil fețe cunoscute, și niciunul mai cunoscut decât cel care era prim-ministru cu doar câteva săptămâni în urmă.

Boris Johnson a fost forțat să își anunțe demisia în iulie, după o revoltă în masă a miniștrilor și parlamentarilor. Aceasta a venit după luni întregi de dispute legate de petrecerile din lockdown de la Downing Street și alte controverse, inclusiv numirea lui Chris Pincher în funcția de șef adjunct al șefului de grup, deși avea cunoștință de o plângere oficială privind “comportamentul inadecvat” al parlamentarului.

Deputatul din Uxbridge se confruntă cu o anchetă a Comisiei pentru privilegii, care va stabili dacă a obstrucționat Camera Comunelor spunând deputaților că regulile de lockdown au fost respectate la No 10. El și alții au fost ulterior amendați pentru încălcarea normelor Covid.

Cu toate acestea, el are încă aliați atât în Parlament, cât și în rândul membrilor de partid în general. Nadine Dorries, o susținătoare de lungă durată, a susținut că ar trebui să se întoarcă, deoarece a primit un mandat din partea publicului britanic la alegerile din 2019.

Alți parlamentari care s-au pronunțat deja în favoarea revenirii lui Johnson la No 10 sunt: Paul Bristow, Brendan Clarke-Smith, Andrea Jenkyns și Michael Fabricant.

Ben Wallace

În timp ce mulți conservatori de frunte divizează opiniile în cadrul partidului, ministrul apărării este considerat de către colegii parlamentari ca fiind o alegere sigură.

Wallace a atras tot mai mult atenția de la invazia Rusiei în Ucraina, deoarece Marea Britanie a luat din timp decizia de a sprijini Kievul cu arme și pregătire. În ciuda opoziției sale față de Brexit, Wallace a fost un susținător cheie al lui Boris Johnson și a fost recompensat cu un post în cabinet în 2019.

Înainte de a deveni politician, el a servit ca soldat în Germania, Cipru, Belize și Irlanda de Nord, unde a zădărnicit un efort al IRA de a efectua un atac cu bombă împotriva soldaților britanici.

După ce Johnson s-a retras, au existat sugestii că Wallace ar putea candida – în special pentru că era în fruntea sondajelor realizate de site-ul conservator Home – însă a ales să o susțină în schimb pe Truss.

Kemi Badenoch

Kemi Badenoch a fost candidatul surpriză al celei mai recente curse pentru conducerea partidului – și, deși nu a câștigat, participarea a contribuit semnificativ la creșterea profilului său.

Deși este un ministru relativ tânăr, ea a câștigat sprijinul conservatorului senior Michael Gove și a atras atenția pentru atacurile sale la adresa așa-numitei culturi “woke”.

Născută în Wimbledon, în sudul Londrei, a crescut în SUA și în Nigeria, unde mama ei, profesoară de psihologie, a avut posturi de conferențiar. Înainte de a ajunge în Parlament – unde reprezintă Saffron Walden – a lucrat pentru banca privată Coutts și pentru revista The Spectator.

Cea mai înaltă funcție pe care a deținut-o până acum în guvern a fost cea de conducere a departamentului de comerț internațional.

Suella Braverman

Demisia fostului ministru de interne a sporit presiunea asupra lui Liz Truss, iar primul ministru a demisionat mai puțin de 24 de ore mai târziu. Deși plecarea lui Braverman a fost aparent din cauza unei breșe de securitate a datelor, scrisoarea ei de demisie furioasă a lăsat să se înțeleagă că a fost vorba de un dezacord privind imigrația.

Braverman a încercat să apeleze la aripa dreaptă a partidului său în ceea ce privește problemele sociale, spunând că este “visul” ei să înceapă să transporte imigranți în Rwanda, precum și criticându-i pe “wokerati mâncători de tofu”.

Fosta avocată este o susținătoare a Brexitului, care a fost procuror general în guvernul lui Boris Johnson. Ea a candidat la ultima competiție pentru conducerea partidului, după demisia acestuia, dar a fost eliminată în al doilea tur.

Părinții ei au emigrat în Marea Britanie în anii 1960 din Kenya și Mauritius și amândoi au petrecut timp în politica locală – mama ei fiind consilier timp de 16 ani.

Braverman a fost primul ministru de cabinet care și-a luat concediu de maternitate – după ce legea a fost schimbată astfel încât miniștrii de cabinet să poată beneficia de concediu de maternitate plătit, după ce anterior se aștepta să demisioneze din posturile lor.

ADVERTISEMENT