News

Conservatorii care se bat pe funcția lui Boris Johnson au și ei păcatele lor: adulter, evaziune fiscală și petreceri pe timp de lockdown

Printre liderii conservatori care i-ar putea urma lui Boris Johnson în funcția de prim-ministru al Marii Britanii se numără destule personaje care au provocat controverse până acum.
08.07.2022 | 16:01
Conservatorii care se bat pe functia lui Boris Johnson au si ei pacatele lor adulter evaziune fiscala si petreceri pe timp de lockdown
Sajid Javid, Liz Truss și Rishi Sunak sunt printre liderii care ar putea să-i ia locul lui Boris Johnson/ Colaj Fanatik - Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Boris Johnson și-a pierdut funcția din cauza a două scandaluri care au pus sub semnul întrebării integritatea guvernului său: petrecerile date pe timpul pandemiei la Downing Street nr. 10 și numirea într-o funcție parlamentară importantă a unei persoane acuzate de hărțuire sexuală. Însă nici potențialii săi succesori din rândul Partidului Conservator nu au un trecut imaculat, lucru care le-ar putea afecta șansele în competiția internă ce va duce la desemnarea noului premier.

Candidata iertată pentu adulter și de soț și de partid

Printre liderii conservatori cotați cu șanse se numără Liz Truss, ministrul de Externe. Vorbind despre preferințele politice ale părinților săi, Truss a spunea că sunt „la stânga Partidului Laburist”. Din acest motiv, tatăl său a refuzat să susțină public prima candidatură a lui Liz Truss la un mandat în Camera Comunelor din partea conservatorilor. Deși socotită printre liderii libertarienilor din Partidul Conservator, Truss și-a început cariera politică în studenție ca membru al Partidului Liberal-Democrat, de centru, ea fiind președintele asociației studenților liberal-democrați de la Oxford, perioadă în care chiar s-a pronunțat pentru abolirea monarhiei britanice.

ADVERTISEMENT

Odată ajunsă în rândurile conservatorilor, a fost trimisă să candideze într-o circumscripție controlată clar de laburiști. Deși nu a reușit să obțină mandatul, scorul bun obținut de către tânăra de 25 de ani a determinat partidul să o încredințeze unui mentor care să o pregătească pentru alte campanii. Era vorba de parlamentarul Mark Field, socotit în 2001 ca un politician cu mari perspective. Numai că cei doi au început o aventură care a durat un an și jumătate, deși ambii erau căsătoriți, potivit Belfast Telegraph.

În 2005, Truss a fost trimisă de partid să candideze într-o circumscripție în care conservatorii deciseseră să renunțe la fostul lor parlamentar, tot din cauza une aventuri extraconjugale. Truss nu a scos o vorbă despre situația în care se afla. Certurile dintre conservatorii din circumscripția respectivă au dus la un nou eșec al lui Truss, însă premierul de atunci David Cameron credea în viitorul politic al acesteia, punând-o pe lista celor care vor candida la următoarele alegeri generale în circumscripții cu șanse mari de succes pentru conservatori. Numai că în 2006 Daily Mail publica detalii picante legate de legătura dintre Mark Field și Liz Truss, căsnicia primului terminându-se cu un divorț, în timp ce Truss a reușit să-și salveze căsnicia, după ce a oferit garanții soțului privin paternitatea primei lor fiice.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2009, Truss i-a convins pe conservatorii din South West Norfolk să o desemneze drept candidată, din nouă fără să spună nimic despre adulterul din anii trecuți. Culmea este că nici cei care au desemnat-o candidat nu știau de acest lucru, deși o simplă căutare pe Google ar fi fost suficientă. Au aflat abia când decizia era luată, însă contestatarii săi nu au reușit să obțină invalidarea candidaturii, mai ales că Truss avea sprijinul lui Cameron.

Farse în Parlamentul britanic

Un al candidat cu șanse mari este Penny Mordaunt, fostul ministru al Apărării. A decis să intre în politică la 17 ani, în 1990, după o vizită în România, unde venise ca voluntar să lucreze un an în spitalele și orfelinatele din România. În 2014, a primit un premiu pentru Discursul Anului în Parlamentul britanic, ocazie cu care a spus că, în anul precedent, ținuse un discurs în Camera Comunelor după ce pierduse un pariu cu un grup de ofițeri de marină.

ADVERTISEMENT

Din cauza partidului pierdut, într-o dezbatere privind condițiile în care sunt ținute animalele în fermele de găini, Mordaunt a vorbit timp de câteva minute folosind în mod repetat cuvinte care, în argoul britanic, au conotații sexuale, precum „cock”, cuvânt care desemnează atât cocoșul, cât și organul sexual bărbătesc. De asemenea, a folosit în mod repetat și cuvintele „lay” și „laid”, utilizate pentru a descrie ouatul găinilor, dar și actul sexual. Ca urmare a confesiunii făcute de Mordaunt, din tabăra laburiștilor a fost criticată pentru că a dus în derizoriu dezbaterile parlamentare.

Penny Mordaunt a fost ironizată îndelung după ce a participat la o emisiune TV, intitulată Splash, în care a plonjat în apă doar în costum de baie. Plonjonul de pe platformă a fost un fiasco întrucât membra Camerei Comunelor a intrat în apă pe burtă, ceea ce poate fi destul de dureros, mai ales de la o înălțime mare.

ADVERTISEMENT

Șef la Fisc, cu soție care nu plătește taxe

În cazul lui Rishi Sunak, fostul cancelar al guvernului Johnson, funcție care echivalează cu portofoliul Finanțelor de la noi, acuzațiile au fost mai serioase. De origine indiană, Rishi Sunak era văzut ca potențial lider al conservatorilor încă dinainte de demisia lui Boris Johnson, însă două scandaluri în care a fost implicat de la începutului acestui an i-au afectat serios reputația. Astfel, Sunak a fost amendat de poliție în aprilie pentru că ar fi fost unul dintre chefliii de la petrecerile organizate în reședinția premierului britanic, în pofida interdicțiilor din perioada pandemiei.

Al doilea scandal este legat de statutul soției sale, Akshata Murty, creatoare de modă și fiica unui miliardar indian. Aceasta figurează cu statut de „non-dom”, adică nu are domiciliul oficial în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că nu plătește impozite fiscului britanic pentru veniturile obținute în afara țării. Presa britanică a scris că astfel soția ministrului de Finanțe a reușit să evite plata unor taxe de circa 20.000.000 lire sterline.

Musulmanul filo-semit

Un scandal asemănător l-a avut ca protagonist și pe fostul ministru al Sănătății, Sajid Javid, care provine dintr-o cu origini pakistaneze. Când a fost numit în funcția de cancelar, în 2019, Javid a fost acuzat că, în timpul activității sale în sistemul bancar, ar fi avut legături cu o schemă de evitare a taxelor, prin plasarea veniturilor unor persoane în paradisuri fiscale. Deși crescut într-o familie musulmană, Javid a respins cererea Consiliului Musulman din Marea Britanie ca Partidul Conservator să facă o anchetă internă privind islamofobia în rândurile membrilor săi.

Deși el însuși provine dintr-o familie de imigranți, în perioada în care a fost ministru de Interne, Sajid Javid a avut o poziție dură de combatere a imigrației, fiind acuzat că încalcă drepturile omului inclusiv de către organizații internaționale precum Amnesty International. El s-a pronunțat împotriva revenirii în țară a cetățenilor britanici care s-au raliat ISIS, iar pozițiile sale sale legate de susținerea Israelului l-a făcut și mai antipatizat de cercurile musulmane din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT