News

Concediu și indemnizație pentru aparținătorii bolnavilor de cancer. Proiectul a fost adoptat de Parlament

Aparținătorii bolnavilor de cancer care îi însoțesc la tratament vor putea primi concediu pentru îngrijirea acestor pacienți. De asemenea, bolnavii și aparținătorii vor beneficia de consiliere psihologică gratuită.
03.02.2022 | 20:58
Concediu si indemnizatie pentru apartinatorii bolnavilor de cancer Proiectul a fost adoptat de Parlament
Proiectul a fost inițiat de către senatoarea Nicoleta Pauliuc/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege al senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc prin care aparținătorii bolnavilor de cancer care îi însoțesc la tratament vor putea beneficia de concediu pentru îngrijirea pacienților și o indemnizație de 85% din venituri.

În plus, proiectul prevede că  toți bolnavii de cancer, precum și aparținătorii care își iau concediu pentru îngrijirea lor vor primi consiliere psihologică gratuită.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege a fost depus la Parlament în mai 2021 de către senatoarea Nicoleta Pauliuc, ea însăși o supraviețuitoare a cancerului. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, legea cu 270 de voturi favorabili și șapte abțineri, urmând ca președintele Klaus Iohannis să o promulge.

Proiect inițiat de o supraviețuitoare a cancerului

Votul de astăzi din Parlament este dovada vie că, dacă îţi doreşti cu adevărat să faci lucruri bune pentru cei din jurul tău, vei reuşi ce ţi-ai propus”, a scris, pe Facebook, Nicoleta Pauliuc.

ADVERTISEMENT

La momentul în care a depus inițiativa legislativă, Pauliuc justifica necesitatea ei prin faptul că accesul bolnavilor de cancer la tratament a fost îngreunat de apariția pandemiei de Covid-19, situație care a amplificat și stresul provocat de boala în sine. Astfel, în 2020, primul an al pandemiei, aproape 55.000 de români bolnavi de cancer au murit.

Eu am avut cancer şi sunt printre cei norocoşi, care s-au vindecat. Ştiu ce înseamnă acest diagnostic, cât de mult îţi schimbă viaţa şi percepţia asupra viitorului. Ştiu cât de mult timp îţi ocupă analizele şi mersul la doctori şi cunosc perfect anxietatea provocată de tratamentele invazive”, scria Pauliuc, citată de News.ro.

ADVERTISEMENT

Proiectul său prevede că beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de către medicul specialist. Pacientul își poate da acordul pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament.

Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient”, se arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. Indemnizația se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Consiliere psihologică pentru bolnavi și îngrijitorii lor

O altă prevedere importantă este legată de evaluarea și consilierea psihologică a pacienților oncologici, precum și a celor care îi îngrijesc. Astfel, ei vor putea beneficia de cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică pe an și cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică pe an.

În expunerea de motive, Nicoleta Pauliuc a argumentat că și aparținătorii trebuie să primească ajutorul psihologilor întrucât îmbolnăvirea unor persoane apropiate și necesitatea îngrijirii lor le crează probleme în viața profesională, deseori cu impact asupra veniturilor atât pe termen scurt, cât și după pensionare. Acest lucru afectează nu doar bunăstarea materială a îngrijitorilor, ci și starea lor mentală.

Calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer depinde într-o măsură semnificativă de sprijinul semenilor din jurul lor, rude și alți oameni apropiați. Cancerul este un diagnostic individual care are un impact semnificativ asupra pacienților, dar afectează grav și viața îngrijitorilor lor”, argumenta senatorul PNL.

ADVERTISEMENT
Tags: