News

Consilierul lui Călin Georgescu nu și-a plătit datoriile. Ce decizie a fost luată în dosarul lui Anton Pisaroglu

Anton Pisaroglu, consultantul politic care a renunțat la candidatura pentru alegerile prezidențiale, a fost chemat în instanță pentru neplata facturilor.
19.03.2025 | 09:03
Consilierul lui Calin Georgescu nu sia platit datoriile Ce decizie a fost luata in dosarul lui Anton Pisaroglu
Consultantul politic Anton Pisarologu l-a consiliat pe Călin Georgescu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Consultantul politic Anton Pisaroglu a anunțat, sâmbătă, că nu va mai candida pentru alegerile prezidențiale, deși a susținut că a adunat peste 200.000 de semnături în favoarea sa. Pisaroglu a explicat că a luat această decizie după ce George Simion, liderul AUR, și Anamaria Gavrilă, liderul POT, au ales și ei să se înscrie în cursa prezidențială.

Consilierul lui Călin Georgescu și soția sa au acumulat datorii la o clinică de celule stem

Săptămâna trecută, Pisaroglu le propusese lui Simion și Gavrilă să se retragă din cursa prezidențială și să îl susțină pe el, care își anunțase intenția de a candida după ce BEC nu a validat candidatura lui Călin Georgescu, al cărui consultant a fost.  De asemenea, Pisaroglu a mai fost consilier pentru Viorica Dăncilă, George Simion și Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Pisaroglu e convins că, fără el, mișcarea suveranistă va claca la alegeri. „Validarea candidaturii domnului Simion e semnalul că planul de fragmentare a început. E un semn că nici George, nici doamna Gavrilă n-au înțeles ce urmează. N-au înțeles nimic din pact. N-au înțeles strategia cea adevarată. Mișcarea suveranistă anti-sistem nici nu va ajunge în finală.”, a explicat Pisaroglu.

Numele lui Anton Pisaroglu figurează ca pârât, alături de cel al soției sale, Elena, într-un dosar înregistrat pe 28 decembrie 2021 la Judecătoria Sectorului 6, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Reclamant este clinica Stem Life SA, iar obiectul dosarului este „cerere de valoare redusă”.

ADVERTISEMENT

Potrivit ȋnscrisurilor depuse la dosar, între reclamanta Stem Life SA şi pârâții Anton și Elena Pisaroglu s-a încheiat contractul de prestări servicii privind procesarea sângelui din colonul ombilical, țesutului ombilical și stocare ȋn condiții de criogenie a celulelor stem din 29.08.2011, în temeiul cărora reclamanta s-a obligat să asigure pârâtului furnizarea de servicii de transport, procesare și stocare în condiții de criogenie a celulelor stem, în schimbul unui preț de 4.000 lei și a unui preț de stocare, reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 66 euro + tva.

Facturile soților Pisaroglu au fost de peste 1.500 lei

În temeiul acestui contract, Stem Life SA a emis cinci facturi lunare (din 2027, 2018, 2019, 2020 și 2021), neachitate de soții Pisaroglu la data formulării cererii de chemare în judecată, în valoare totală de 1.589,01 lei. Cu privire la cererea de obligare a pârâților la plata facturilor de servicii prestate în temeiul contractului, instanţa a reţinut că sunt aplicabile dispoziţiile Codului Civil din 1865, raportat la data încheierii contractului, respectiv 29.08.2011, precum şi faţă de dispoziţiile art. 102 alin. 1 din Legea 71 din 2011 (contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa”).

ADVERTISEMENT

Potrivit articolului 969 Cod civil, convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante. Totodată, instanţa a avut în vedere faptul că în materie contractuală sarcina probei este împărţită între creditor şi debitor, în sensul că reclamantul are sarcina de a proba existenţa convenţiei, moment în care se prezumă faptul neexecutării culpabile din partea debitorului, care poate proba contrariul fie prin actul juridic al plăţii sau un alt mod de stingere a obligaţiilor reglementat de lege, fie caracterul neculpabil al neîndeplinirii obligaţiilor conţinute de contract.

ADVERTISEMENT

Instanţa a avut în vedere că Stem Life SA a făcut dovada existenţei convenţiei între părţi, precum şi a obligaţiilor care îi reveneau pârâtei, operând astfel prezumţia de culpă în sarcina acestuia din urmă. În privinţa prejudiciului suferit de reclamantă prin neexecutarea obligaţiilor asumate de către pârâți, acesta rezultă din facturile emise de către reclamantă și atașate la dosar. Pe cale de consecinţă, având în vedere contractul sus-menţionat, însuşit sub aspectul tuturor clauzelor de către părţi, instanţa a constatat că soții Pisaroglu datorează reclamantei suma de 1.589,01 lei, reprezentând contravaloarea facturilor mai sus menționate.

Instanța i-a obligat pe soții Pisaroglu să își plătească datoriile

Referitor la penalităţile solicitate de reclamantă, potrivit contractului încheiat între părţi, neachitarea facturilor atrage penalități de întârziere, prin urmare instanța, raportat la debitul neachitat, va obliga pe pȃrȃți și la plata unor penalităţi zilnice de întârziere în valoare de 0,1% din debitul principal, de la data scadenţei fiecărei facturi până la data achitării integrale. Cu privire la cererea privind obligarea la plata cheltuielilor de judecată, instanţa a reţinut că „partea care cade în pretenţii va fi obligată, la cererea celeilalte părţi, la plata cheltuielilor de judecată”.

Prin urmare, instanța a menționat că va admite cererea de acordare a cheltuielilor de judecată şi va dispune obligarea pârâților la plata sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru, se menționează în dosarul consultat de FANATIK. Această decizie a fost luată de Judecătoria Sectorului 3 pe 6 aprilie 2022, soții Pisaroglu fiind obligați să își plătească datoriile către Stem Life SA.

Celulele stem pot fi folosite pentru a repara țesuturi deteriorate sau pentru a trata boli degenerative, cum ar fi Parkinson, Alzheimer sau leziuni ale măduvei spinării, boli de inimă, diabet și artrită. Acestea se recoltează pentru transplanturi, terapie regenerativă sau stocare a celulelor stem. În acest ultim caz, unele familii aleg să colecteze și să stocheze celule stem din cordonul ombilical la naștere, în speranța că acestea ar putea fi utilizate în viitor pentru tratamentul unor afecțiuni care ar putea apărea în viața copilului sau a membrilor familiei.