News

Consilierul lui Zelenski, Arestovici, spune că Ucraina și România pot ajuta Republica Moldova în problema cu Transnistria: ”Cât ai pocni din degete”

Consilierul lui Zelenski, Aleksei Arestovici, spune că Ucraina și România pot fi de ajutor Republicii Moldova în tensiunile cu Transnistria, ”cât ai pocni din degete.”
27.04.2022 | 14:05
Consilierul lui Zelenski Arestovici spune ca Ucraina si Romania pot ajuta Republica Moldova in problema cu Transnistria Cat ai pocni din degete
Consilierul lui Volodimir Zelenski spune cum pot ajuta Ucraina și România problema dintre Transnistria și Republica Moldova. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovici, a vorbit despre incidentele care au avut loc în Transnistria, în ultimele 2 zile. Arestovici spune că Ucraina poate interveni în tensiunile dintre Republica Moldova și regiunea pro-rusă, dar pentru acest lucru este nevoie de o solicitare oficială de la Chișinău.

Aleksei Arestovici: ”Republica Moldova poate solicita ajutor de la Ucraina”

Aleksei Arestovici transmite că moldovenii pot apela la ajutor, din partea Kievului, deoarece ”au fost întotdeauna apropiați.”

ADVERTISEMENT

”Aici trebuie să spunem că Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiați. Astfel, ei pot veni și la noi după ajutor.

Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuși oficial teritoriu care aparține Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană” a declarat Arestovici, citat de deschide.md.

ADVERTISEMENT

De altfel, consilierul prezidențial ucrainean sugerează că și România se poate implica în problema transnistriană, mai ales că țara noastră este ”același popor” cu Republica Moldova.

”În Transnistria sunt circa 1600 de soldați ruși, plus așa zisa armată a regiunii, încă vreo 5000-7000, să spunem. R. Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca.

ADVERTISEMENT

Și cel mai bun lucru pe care-l poate face R. Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina și România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt același popor.

Există și mulți moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziția că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeași. E cert că sunt apropiați cu românii”,a mai spus consilierul lui Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Vrea Ucraina să atragă Republica Moldova în război?

Aleksei Arestovici s-a referit și la declarațiile din partea rușilor cum că Ucraina vrea să atragă Republica Moldova în război. Oficialul ucrainean a subliniat că, de fapt,  ”rușii au adăugat o nouă direcție operativă, pentru noi asta este clar”.

”Referitor la declarațiile persoanelor ruse că vrem să ocupăm Moldova de ce mai deschid un alt front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Așteptăm, cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se miște către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus”, a mai completat consilierul lui Zelenski.

Arestovici a mai precizat că oficialii de rang înalt ai Rusiei au demonstrat până acum că vor să ocupe  R. Moldova.

”Idioți. Primele persoane de la Moscova declară că Rusia trebuie să ocupe R. Moldova. Super, mai deschid un front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Așteptăm, cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se miște către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus” a mai adăugat consilierul lui Zelenski.

Toate aceste afirmații au loc după ce două incidente au avut loc în Transnistria, în ultimele 2 zile. Luni, s-a lansat o rachetă la o clădire guvernamentală de securitate, unde se află 1.500 de militari ruși. Marți, au fost atacate două antene de comunicații, radio-tv, fiind avariate.

ADVERTISEMENT